Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μπεφανίνι, τα μπισκοτάκια των Θεοφανείων

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςμπισκότα, μπεφανίνι, Ιταλία, έθιμα, Θεοφάνεια, Μπεφάνα

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Τα δώρα σε μας έρχονται την Πρωτοχρονιά μαζί με τον Αη Βασίλη, στην Ιταλία όμως τα φέρνει τα Θεοφάνεια η Μπεφάνα*, μια γριά μάγισσα με άσπρα μαλλιά και μυτερό σκούφο που πετάει στον ουρανό κρατώντας στην αγκαλιά της μια σκούπα.

Οπως λέει ένα παλιό παιδικό τραγουδάκι: «La Befana vien di note / Con le scarpe tutte rotte / Col cappello alla romana / Viva, Viva La Befana!» ( Η Μπεφάνα έρχεται τη νύχτα / με παπούτσια σκισμένα / με καπέλο ρωμαϊκό / ζήτω ζήτω η Μπεφάνα!)

Τη νύχτα, λοιπόν, παραμονή των Θεοφανείων, η γριά Μπεφάνα μπαίνει από τις καμινάδες και γεμίζει τις κάλτσες που είναι κρεμασμένες δίπλα στα τζάκια με δώρα και γλυκά για τα πιτσιρίκια που ήταν καλά παιδιά όλο τον χρόνο, και με «κάρβουνα» για όσα ήταν άτακτα. Και το πρωί, μόλις ξυπνήσουν τα πιτσιρίκια, βρίσκουν σακουλάκια με μπεφανίνι ή μπεφανότι, μπισκοτάκια που συμβολίζουν το μύθο της γριάς Μπεφάνα.

Τα μπεφανίνι γίνονται πανεύκολα με απλά υλικά, είναι πολύ νόστιμα και ταιριάζουν υπέροχα με τον καφέ ή το τσάι, γι' αυτό κι εγώ τα φτιάχνω όλο τον χρόνο.

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.τ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 αυγά και 1 κρόκο
  • ½ ποτήρι γάλα
  • 2 κ.τ.σ. ρούμι ή βινσάντο ή λικέρ ζαμπούκα
  • ½ λεμόνι, ξύσμα
  • ½ πορτοκάλι, ξύσμα
  • πολύχρωμη τρούφα σοκολάτας

Χτυπάμε ελαφρά τα τρία αυγά και ανακατεύουμε με το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μπέικινγκ πάουντερ, το αλάτι και το ρούμι. Προσθέτουμε λίγο γάλα (όσο χρειάζεται) και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Με τον πλάστη ανοίγουμε λεπτό φύλλο πάχους 3 mm και με κουπ πατ (καλούπια για μπισκότα) κόβουμε μπισκοτάκια σε διάφορα σχήματα. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα σκεπασμένη με λαδόκολλα, αλείφουμε την επιφάνειά τους με χτυπημένο κρόκο, σκορπίζουμε επάνω λίγη χρωματιστή τρούφα σοκολάτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Προσοχή, τα μπισκοτάκια καίγονται πολύ εύκολα. Μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε αμέσως από τον φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Τα φυλάμε σε μεταλικό κουτί με φύλλα λαδόκολλας ανάμεσά τους.

*Η γριά μάγισσα Μπεφάνα

Ο  θρύλος λέει ότι οι τρεις Μάγοι, στον δρόμο τους για τη Βηθλεέμ, σταμάτησαν στο σπίτι της Μπεφάνα και την κάλεσαν να πάει μαζί τους για να επισκεφθούν όλοι μαζί τον νεογέννητο Χριστό. Εκείνη όμως αρνήθηκε επειδή ήταν πολύ απασχολημένη με τις δουλειές του σπιτιού. Λίγο αργότερα, πέρασε και ένας βοσκός που της  ζήτησε κι εκείνος να πάνε μαζί να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος. Η Μπεφάνα αρνήθηκε όμως και πάλι. Όταν έπεσε η νύχτα είδε ένα μεγάλο φως στον ουρανό και τότε σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να είχε πάει μαζί με τους τρεις Μάγους. Μάζεψε, λοιπόν, μερικά παιχνίδια, τα τύλιξε σε ένα κομμάτι ύφασμα που το έδεσε στην άκρη της σκούπας της και έτρεξε να βρει τους Μάγους και τον βοσκό. Αλλά δεν κατάφερε να βρει ούτε αυτούς ούτε και τον στάβλο όπου γεννήθηκε ο Χριστούλης. Έτσι από τότε, κάθε χρόνο, ψάχνει να τον βρει και με την ευκαιρία περνάει (καθυστερημένη) στις 6 Ιανουαρίου από όλα τα σπίτια στην Ιταλία, αφήνει στα καλά παιδιά δώρα και μπισκότα και στα άτακτα κάρβουνα, που στις ημέρες μας έχουν αντικατασταθεί από μαύρες καραμέλες. Επειδή όμως τα παιδιά δεν γινόταν να μένουν χωρίς δώρα στις γιορτές, οι Ιταλοί δανείστηκαν από άλλους Ευρωπαίους τη φιγούρα του Santa Claus και πρόσθεσαν στην παράδοσή τους τον Babo Natale, τον δικό τους Αη Βασίλη, που έρχεται φορτωμένος με δώρα την παραμονή των Χριστουγέννων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'