Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το τσάι της αποτοξίνωσης: λεμόνι, τζίντζερ, μέλι και γαρίφαλα

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςτσάι, τζίντζερ, μέλι, λεμόνι, αποτοξίνωση, detox

Όλα να βγουν στο τραπέζι σε παράταξη: Το τσάι που μας ήρθε δώρο από τον οίκο τσαγιού Madras και το φυλάμε ως λάφυρο πολύτιμο, μέλι, τζίντζερ,λίγα γαρίφαλα και λεμόνι.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και μια σταλιά καυτερή πιπεριά (καγιέν) στη μύτη του κουταλιού γιατί είναι έξτρα τονωτική. Κι αν δεν σας αρέσει το μαύρο τσάι, καν'τε το πράσινο ή τσάι του βουνού. Υπέροχο κι αυτό.

Μετανιωμένος για τα κιλά των κουραμπιέδων που εξαφάνισα, τα διπλά κιλά μελομακάρονα και το συνεχές μάδημα στο τρυφερό ψητουδάκι, η δεύτερη ημέρα του χρόνου με βρίσκει με τσάι και ενοχές, καμία συμπάθεια, αποτοξίνωση επειγόντως να ελαφρύνει το στομάχι και να καθαρίσει η συνείδηση. Το ίδιο κάνω και την επαύριο της Τσικνοπέμπτης και κάθε άλλης ημέρας λαιμαργίας και κραιπάλης. Έχουμε και λέμε:

Μέσα στο τσαγιερό μπαίνει το τσάι με τον γνωστό τρόπο, 3 φέτες λεμόνι που τις μισοστύβω για να αφήσουν και χυμό, δύο κουταλιές της σούπας μέλι και κάμποσο τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, περίπου 3 ή 4. Αν αγαπάτε τα καυτερά, αυξάνετε το τζίντζερ κατά τα γούστα σας. Προσθέτες επίσης λιγο πιπέρι καγιέν.

Ζεστό-βραστό νερό και αναμονή για ένα δεκάλεπτο, να πάρει το τσάι χρώμα και μυρωδιές. Δύο φλιτζάνια για πρωί και θα επανέλθω το απόγευμα, για να πιάσει τόπο η αποτοξίνωση. Μα και ολημερίς μπορώ να το έχω στο πλάι μου: το αδειάζω σε ποτήρι με λίγο πάγο και έχω ρόφημα δροσερό και φρέσκο.

Kαι τσαγιερό να μη μου βρίσκεται, με εκείνη την απλή κανάτα με το φίλτρο που συνήθως ετοιμάζουμε καφέ στιγμιαίο, μπορώ να το φτιάξω μια χαρά. Όλα τα υλικά (σε μικρότερη ποσότητα ασφαλώς) μέσα, καυτό νερό, 8-10 λεπτά υπομονή και ανακάτεμα, φιλτράρισμα και στο φλιτζάνι.

Το μεσημέρι σαλάτα ή μια σούπα ελαφριά, τίποτα παραπάνω για σήμερα.

ΥΓ Και αν θέλω να του τονώσω ακόμα περισσότερο τη γεύση, αντί για καγιέν ίσως σπάσω μέσα μια καυτερή πιπερίτσα και το μεταμορφώνω αυτομάτως σε πανίσχυρο γιατροσόφι για το κρύωμα που συνεχώς καραδοκεί.

Στην υγειά σας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'