Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αυγά “στο καλάθι” για το πρώτο πρωινό

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςαυγά, μπέικον, πρωινό, brunch, φούρνος, τυρί

Πες το brunch, πες το πρωινό χορταστικό, το σημερινό ξύπνημα κάπου γύρω στο μεσημέρι (για μερικούς ίσως και τις πρώτες απογευματινές) ζητάει καφέδες επαναληπτικούς και αλμυρές, τονωτικές μπουκιές. Έχεις αυγά; Ωραία. Έχεις μπέικον; Περίφημα. Ετοίμασε τη φόρμα των cupcakes και θα φας και τα αυγά και τα τραγανά καλάθια τους!

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Για 12 αυγά σε “καλαθάκια” από μπέικον:

  • 12 φέτες από καλό μπέικον
  • 8 φρέσκα, ει δυνατόν, αυγά
  • μισό φλιτζ. χοντροτριμμένο τυρί (γραβιέρα ή ανάλογο)
  • αλάτι και πιπέρι

Τα αναγκαία: ένα ταψί για μάφινς ή μικρά ατομικά κεραμικά μπολάκια (ramequins) ή, αν δεν διαθέτουμε κανένα από τα δύο, 12 κουπάκια αλουμινίου μιας χρήσης.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάω τα αυγά και προσθέτω το τυρί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Ρίχνω σε κάθε μικρή φόρμα μια-δυο σταγόνες ελαιόλαδου και την αλείφω.

Περιμετρικά στο εσωτερικό κάθε θήκης τοποθετώ μια λωρίδα μπέικον - αν δεν αρκεί μία για να καλύψει το ύψος της, βάζω δύο μικρότερες σταυρωτά - και ισόποσα μοιράζω εκεί τα χτυπημένα αυγά. Προσοχή! Το μίγμα φουσκώνει, άρα υπολογίζω τη στάθμη να φτάνει στα 3/4 του ύψους κάθε φόρμας.

Πασπαλίζω χωρίς τσιγκουνιές με λίγο ακόμα από το τριμμένο τυρί και φουρνίζω. Ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν την ποθούμενη χρυσοκίτρινη όψη.

Οι παραλλαγές πολλές: αρωματικά και βότανα, μανιτάρια ψιλοκομμένα, όποια τυριά βρίσκονται στο ψυγείο... Κι αν προτιμάτε τα αυγά όχι χτυπημένα, ρίξτε τα απευθείας να ψηθούν μέσα στον φράκτη από μπέικον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'