Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Διαλέγουμε βασιλόπιτα: ποια θα πάρει το φλουρί;

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςβασιλόπιτα, βασιλόπιτα κέικ, βασιλόπιτα τσουρέκι, εύκολη βασιλόπιτα, συνταγή για βασιλόπιτα, Πρωτοχρονιά

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Ανυπομονησία μεγάλη για να φτάσει η ώρα της κοπής, εναγώνιο ψάξιμο για το πού έπεσε φέτος το φλουρί, σκάλισμα με τα δάχτυλα και μετά βιαστικές μπουκιές - αν τύχαινε και ήταν παραχωμένο στη ζύμη και δύσκολο να βρεθεί. Και όταν το κέρδιζε κάποιος από τους μικρούς, ω χαράς ευαγγέλια, φωνές, χαμόγελα, δωράκια και αγκαλιές. Αν πάλι έπεφτε στα πρώτα κομμάτια, του Χριστού, του σπιτιού («τι τα θες αυτά ρε μαμά, τζάμπα πάνε»), απογοήτευση και γιούχα. Παρηγορούμασταν όμως γιατί είχαμε να χαρούμε, έστω, ένα νόστιμο κέικ. Να φτιάχνετε βασιλόπιτες, ακόμα και τις πιο απλές. Γιατί (παραφράζοντας ελαφρώς κάτι που έγραψε η Θάλεια Τσιχλάκη) προετοιμάζοντας ένα γλύκισμα ή ένα φαγητό για την οικογένεια μπαίνεις, σταδιακά, στο πνεύμα της γιορτής, αποκτάς ένα κοντινό στόχο, εφικτό να υλοποιήσεις. Και έτσι αρχίζεις να αισθάνεσαι λίγο πιο καλά, λίγο πιο χαρούμενος. Οι bostanistas έχουν έναν σωρό συνταγές και ιστορίες για την πίτα της πρώτης μέρας του χρόνου:

Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη, αν και σκόπευε να ετοιμάσει μια παλιοκαιρίσια βασιλόπιτα με κρεμόριο από τα κιτάπια της μαμάς της, κατέφυγε σε μια αφράτη μανταρινένια, καθώς το τετράδιο με τη συνταγή δεν βρέθηκε ποτέ. Ευτυχώς για εμάς, έτσι εξασφαλίσαμε μια συνταγή-εγγύηση για ευωδιαστή βασιλόπιτα τώρα, την Πρωτοχρονιά, και ένα λιμπιστερό κέικ ολοχρονίς!

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Με τη σκέψη στη μαμά και η βασιλόπιτα της Κικής Τριανταφύλλη. Στη δική της υγιεινή εκδοχή το ελαιόλαδο αντικαθιστά το βούτυρο και η στέβια είναι «μια κάποια λύση» για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη. Φτιάχνεις, λοιπόν, ένα διαιτητικό κέικ, το διακοσμείς αναλόγως και έχεις μια ωραία βασιλόπιτα που θα δοκιμάσουν ως και οι πιο προσεκτικοί. 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Κι αν δεν σας δελέασε η υγιεινή της ρετσέτα, έχει και την καθιερωμένη της βασιλόπιτα-κέικ με τα όλα της, δοκιμασμένη τουλάχιστον δέκα φορές, για το σπίτι, για το γραφείο, για τραπέζια με φίλους... Την προτείνει ανεπιφύλακτα. 

Photo: festalcelebrations.wordpress.com
Photo: festalcelebrations.wordpress.com

Την τεχνική του τσουρεκιού ακολουθεί και η Αμαλία Λογαρά και δίνει ίσως την πολυτιμότερη συμβουλή για την ετοιμασία της πρωτοχρονιάτικης πίτας: Αναδιπλώσεις και όχι δυνατό και πολύωρο ζύμωμα. Αυτό είναι το βασικό της μυστικό ώστε η βασιλόπιτα να γίνει αφράτη και λαχταριστή.

photo: el-findawaybyjwp.blogspot.com
photo: el-findawaybyjwp.blogspot.com

Το πιο νοσταλγικό κλείσιμο επιφυλάσσει ο Φιλάρετος Ψημμένος με την καρδιτσιώτικη βασιλόπιτα που ήταν το κύριο φαγητό της ημέρας - ναι, φαγητό, γιατί η βασιλόπιτα ήταν αλμυρή, πότε γαλατόπιτα, πότε τραχανόπιτα με φέτα, όπως η συνταγή που ξαναθυμάται εδώ. Και μέσα κρυμμένο όχι μόνο νόμισμα: και ένα κουκούτσι ελιάς, σύμβολο του οικογενειακού μπακάλικου, ένα χαρτάκι με γράμματα επάνω, ευχή για σχολική επιτυχία, ένα κεραμμυδάκι για το σπίτι και, τέλος, ένα κλαδί να συμβολίζει το κτήμα δίπλα στο ποτάμι. Κανείς δεν έμενε παραπονεμένος.

photo: nashmia@Flickr
photo: nashmia@Flickr

Καλή Πρωτοχρονιά και καλύτερη χρονιά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'