Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το μποστάνι στην ταράτσα: μετά την καταστροφή

της Γκέλης Βούρβουλη Μαγειρικές ιστορίες

Το βραδάκι της πρεμιέρας του Euro ήταν ένα περήφανο βραδάκι. Και όχι επειδή τα πήγε καλά η Εθνική μας. Ανάμεσα στα τσιπς και τους ξηρούς καρπούς που συνόδευαν τα ποτά της εξέδρας, δέσποζε το μπωλ με τα αγγουράκια και τα ντοματάκια απο το μποστάνι μας.

Τι τραβάει ο άνθρωπος για να φωτογραφίσει την σοδειά του
Τι τραβάει ο άνθρωπος για να φωτογραφίσει την σοδειά του

Είχαν όλα κοπεί λίγο πριν, είχαν σερβιριστεί με το αγαπημένο μου curry dip (η συνταγή παρακάτω) κι η αλήθεια είναι ότι δεν πρόλαβα να τα χαρώ και πολύ. Εξαφανίστηκαν πριν το 17΄. Κι όταν ήρθε η ώρα για το δικό μας γκολ μπήκα στον πειρασμό να κόψω λίγα ακόμα για να το γιορτάσουμε - αλλά ήταν μικρά ακόμα και τα λυπήθηκα.

Το δεύτερο καλοκαίρι του μποστανιού μας είναι ήδη πολύ πιο πετυχημένο απο το πρώτο. Φυτέψαμε  εγκαίρως (Απρίλιο-Μάιο) αυτά που συνήθως τρώμε το καλοκαίρι (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κρεμμύδια, κολοκύθια, βασιλικό, μαϊντανό, άνιθο), συν τα πειραματικά: πεπονιά, καρπουζιά και μελιτζάνες. Μεταφέραμε το μεγαλύτερο μέρος στο νότιο τμήμα της ταράτσας, που είναι πολύ καλύτερα προστατευμένο απο τα στοιχεία της Φύσης και ειδικά οι ντοματιές μας φαίνονται ευτυχείς. Στο βόρειο τμήμα, που φλέγεται απο τον ήλιο πάνω απο 12 ώρες την ημέρα, φυτέψαμε τα πειράματα και 2-3 πλατύφυλλους βασιλικούς (που δεν δείχνουν ευχαριστημένοι και θα μετακινηθούν).

Ποτίζουμε ευλαβικά στο ηλιοβασίλεμα – και το απολαμβάνουμε. Καθαρίζουμε τα ξερά φύλλα, ψεκάζουμε όπου χρειάζεται (περισσότερα για τις επιθέσεις εντόμων και δη του τρομερού τετράνυχου, σε επόμενο post), κόβουμε ό,τι είναι έτοιμο, το βάζουμε στο ειδικό καλάθι – και μετά προσπαθώ να φωτογραφίσω τη σοδειά με συνήθως χάλια αποτελέσματα, διότι είναι πάντα σκοτάδι όταν τελειώνουμε και η φωτογραφία δεν είναι η τέχνη μου.

Θα μου πείτε,  εδώ η χώρα καταστρέφεται, είναι ώρα αυτή για μποστάνια και αγγούρια – και θα σας πω ότι ποτέ δεν ήταν καταλληλότερη η ώρα. Σκεφτείτε μόνον ότι η σωστή ώρα ποτίσματος συμπίπτει με τα βραδυνά, τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Κι αντί να εκτειθέμεθα σε ψυχοφθόρες φλυαρίες, μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για να έχουμε κάτι να φάμε μετά την Καταστροφή.

Curry Dip με λαχανικά μποστανιού
(απο το Doubleday Cookbook)

Χτυπάτε στο multi: δύο πακέτα cream cheese (κανονικό μέγεθος) σε θερμοκρασία δωματίου, μία κουταλιά σούπας κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, μία κουταλιά σούπας Worcesteshire Sauce, 1/4 κουταλιά γλυκού Ταμπάσκο, μία κουταλιά κάρι σε σκόνη, 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι και λίγο γάλα (περίπου 1/3 του φλυτζανιού). Μόλις γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα, καλύψτε το και βάλτε το στο ψυγείο για μερικές ώρες. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα. Ιδανική παρέα για λαχανικά και ποδόσφαιρο.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'