Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καριόκες σας κέρασα;

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςγλυκά, επιδόρπιο, καριόκες, σοκολάτα, φρυγανιά, υποβρύχιο, καρυδόψιχα, Χριστούγεννα

Πέρα από ετοιμασίες, στολίδια και μαγειρέματα η αληθινή αξία των γιορτών βρίσκεται στην ανάπαυλα που χαρίζουν. Λίγες χωρίς άγχος ανάσες, παύση καθηκόντων, ας πούμε, για μέρες ή, έστω, ώρες και το καλύτερο νομίζω πως έρχεται μετά το φαγοπότι, όταν παρέες και οικογένειες βγάζουν ξανά στη φόρα αναμνήσεις και αμέτρητες αστείες ιστορίες - το πιο διασκεδαστικό μέρος της μάζωξης. Ε, λοιπόν, θυμήθηκα πως στα δικά μας τραπεζώματα υπήρχε η εμβληματική μορφή της γηραιότερης θείας (αδερφή γιαγιάς) που, σχεδόν καθιερωμένα, ετοίμαζε τις «γιορτινές καριόκες» της, όπως τις ονόμαζε. Μετά το πρώτο κέρασμα όλοι λίγο-πολύ ξέραμε τι θα ακολουθήσει: σηκωνόταν από τον καναπέ, βάδιζε αθόρυβα προς την κουζίνα και εμφανιζόταν ξανά κρατώντας τον δίσκο με τις καριόκες. «Καριόκες σας κέρασα;» ρωτούσε μεγαλόφωνα. Όλο αυτό, με την ίδια ακριβώς σειρά, μπορούσε να επαναληφθεί πάνω από 8 φορές - λίγο η λαχτάρα της να μας ευχαριστήσει, λίγο η αφηρημάδα της ηλικίας, την έκαναν να ξεπροβάλλει ξανά και ξανά με τον δίσκο ανά χείρας επαναλαμβάνοντας με την προθυμία της πρώτης φοράς: «Ρε παιδιά, καριόκες σας κέρασα;». Φυσικά η φράση της καθιερώθηκε ως παρασύνθημα για όλα τα γιορτινά τραπεζώματα ως σήμερα και η συνταγή φυλάχτηκε με περισσή προσοχή.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Για περίπου 40 ξεχασιάρες καριόκες:

  • αρκετή κουβερτούρα, περίπου 800 γραμμ. - κατά προτίμηση με κάμποσο κακάο, πάνω από 50%
  • 200 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη
  • 100 γρ. βανίλια υποβρύχιο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας κακάο σε σκόνη
  • ελάχιστη κανέλα
  • 200 γραμμ. καρυδόψιχα σε σκόνη (μετά από καλό χτύπημα στο μπλέντερ)
  • μισό φλιτζ. νερό
  • μισό φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κονιάκ

Η βανίλια-υποβρύχιο είναι το συστατικό που θα κάνει τις καριόκες μας ντελικάτες, πυκνές στην υφή και γεμάτες στη γεύση.

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το σιρόπι σε μια χαμηλή κατσαρόλα. Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και τότε προσθέτουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε, κρατάμε το σιρόπι κατά μέρος και περιλαβαίνουμε την κουβερτούρα. Λιώνουμε 150 γραμμάρια σε ένα ανοξείδωτο μπολ, που έχει στερεωθεί πάνω σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (το γνωστό μας μπεν μαρί). Μόλις η σοκολάτα ξεκινήσει να μαλακώνει προσθέτουμε και το υποβρύχιο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σειρά τώρα έχει το βούτυρο και ακολουθεί καλό ανακάτεμα για να ενωθεί με τη σοκολάτα. Αφήνουμε επίσης κατά μέρος.

Σε ένα αρκετά βαθύ μπολ ανακατεύουμε την αλεσμένη καρυδόψιχα, το τρίμμα της φρυγανιάς, το κακάο και την κανέλα - μισό κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κάπως κρυωμένο σιρόπι, το μίγμα της σοκολάτας και το ανακάτεμα συνεχίζεται αμείωτο με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Θα πρέπει τώρα να φανούμε υπομονετικοί έστω για 20 λεπτά - ώσπου το μίγμα μας να κρυώσει.

Ήρθε η ώρα του χωρισμού: Το μοιράζουμε σε δύο ίσα μέρη και κόβουμε δύο αρκετά μεγάλα κομμάτια μεμβράνης. Σε κάθε κομμάτι και μισό από το μίγμα. Φτιάχνουμε δύο ρολά με πάχος περίπου 5 εκατοστών και τα ξεχνάμε στο ψυγείο για 5 περίπου ώρες, ιδεωδώς για μια νύχτα. Στο κλίμα των ημερών μπορούμε να πλάσουμε καριόκες σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Αν επιμείνουμε στην εκδοχή των ρολών, την επομένη πια τα ξετυλίγουμε και τα κόβουμε σε πάχος της αρεσκείας μας.

Με τον γνωστό τρόπο λιώνουμε την υπόλοιπη σοκολάτα (περίπου 600 γραμμ.). Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα πηρούνι ή ένα ξύλινο σουβλάκι ετοιμάζουμε τις καριόκες μας για... βουτιές, ώστε να αποκτήσουν λαχταριστή επικάλυψη. Τις απλώνουμε σε λαδόκολλα αφού στάξει η περισευούμενη σοκολάτα. Για τους υπομονετικούς χρειάζονται λίγες ακόμα ώρες αναμονής για να σφίξουν. Οι ανυπόμονοι ας συμφωνήσουμε πως η ζεστή, υγρή σοκολάτα πάνω στην παγωμένη καριόκα είναι ίσως ο ηδονικότερος γευστικός συνδυασμός. Όσες περισωθούν διατηρούνται στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο δοχείο ή τυλίγονται σε ασημένια χαρτάκια φτιάχνοντας ένα comme il faut κέρασμα.

Περίσσεψε σοκολάτα από το μπεν μαρί; Έξοχα! Ρίχνουμε μέσα αρκετά χοντροκομμένα φυστίκια, καρύδια ή αμύγδαλα - ό,τι μας βρίσκεται εν ολίγοις, ακόμα και κομμάτια μπισκότων - και ανακατεύουμε. Θέλουμε να υπερτερούν της σοκολάτας. Με ένα κουτάλι τα αδειάζουμε σε λαδόκολλα και, ιδού, έχουμε στη στιγμή λαχταριστά σοκολατένια βραχάκια, που, για να τα απολαύσουμε, χρειάζονται μόνο λίγες ώρες στο ψυγείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'