Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σαλάχι μπουγιουρντί, του Θαλασσινού

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσαλάχι, μπουγιουρντί, μεζέδες, θαλασσινά, ψάρια, ψαρομεζέδες, πολίτικη κουζίνα, Θαλασσινός, σεφ, Ξενοφών Κατσιμαγκλής, Κώστας Καλαφάτης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, κιθάρα, μπουζούκι, εστιατόριο, ψαροταβέρνα, ψαροφαγία

Η ανάμνηση από εκείνη την πρώτη φορά στον «Θαλασσινό» παραμένει ολοζώντανη μέσα μου και το παράξενο είναι ότι, όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντα την ίδια αίσθηση έχω όταν πάμε σ’αυτή την ωραία ψαροταβέρνα της Καλλιθέας όπου όλα αστράφτουν και είναι σαν να μπαίνεις σε ένα φροντισμένο σπίτι με ρομαντική ατμόσφαιρα. Να σας το περιγράψω: μια ωραία αυλή με πέργκολες απ’έξω και μέσα, μια παλιά πιατοθήκη στον έναν τοίχο, ένα αληθινό κόσμημα στον άλλο με χειροποίητα πλακάκια και πιάτα κεραμικά. 

Σαν ένα μικρό φωτισμένο καράβι που πλέει μέσα σε μια θάλασσα από γκρίζο τσιμέντο, το θυμάμαι και ακριβώς έτσι εξακολουθεί να μου φαίνεται, αυτό το μαγαζί που άλλαξε την ιδέα που είχαμε για την ψαροταβέρνα. Γιατί μέχρι το 1989, που άνοιξε ο Θαλασσινός, ψαροταβέρνα σήμαινε χταπόδι-μαρίδα-καλαμαράκι για ορεκτικό και ψάρια στη σχάρα για κυρίως. Οχι πως δεν τα έχει όλα αυτά. Ίσα ίσα και με το παραπάνω και πάντα ολόφρεσκα τα ψάρια και τα θαλασσινά του, όμως στον Θαλασσινό* πας βασικά για τους εκλεκτούς ψαρομεζέδες, όπως αυτό το σαλάχι μπουγιουρντί** που φάγαμε πρόσφατα, ένα πιάτο τόσο απλό και ταυτόχρονα με τόσο βαθιά νοστιμιά.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Σαλάχι Μπουγιουρντί

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 200-250 γρ. φιλέτο σαλάχι
  • 30 γρ. μουστάρδα, απαλή Ντιζόν
  • 1 μέτριο μοσχολέμονο (lime), χυμό και ξύσμα
  • 1 φρέσκια ντομάτα μπρινουάζ (κομμένη σε κυβάκια)
  • 20 γρ. ανθότυρο
  • ½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μπούκοβο

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό του λάιμ, τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, τη ντομάτα, τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Βάζουμε το σαλάχι στο μείγμα αυτό, το αλείφουμε καλά και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 10 λεπτά.

Κόβουμε δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε σταυρωτά σ' ένα μικρό ταψάκι. Τοποθετούμε το μαριναρισμένο κομμάτι σαλαχιού στο αλουμινόχαρτο, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και, αφού ρίξουμε από πάνω το ανθότυρο σε κυβάκια, το κλείνουμε ερμητικά. Σε προθερμασμένο φούρνο, το ψήνουμε στους 180 °C για 30 λεπτά. Μόλις το βγάλουμε πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και το σερβίρουμε αμέσως ζεστό.

**Μπουγιουρντί

Αρχικά η λέξη σήμαινε την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (από το ρήμα buyur που στα τουρκικά σημαίνει «διατάζω») αλλά και σήμερα εξακολουθεί να αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο, συνήθως με δυσάρεστο οικονομικό περιεχόμενο. Κι εμείς το λέμε: «Σού 'ρθε το μπουγιουρντί από την εφορία;» Και μάλλον επειδή αυτό το κάλεσμα / διαταγή μπορεί να «τσούζει», όπως οι καυτερές κόκκινες πιπεριές και το μπούκοβο, υλικά πολύ δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παράγονται σε αφθονία, μπουγιουρντί ονομάζονται επίσης πικάντικοι μεζέδες που φτιάχνονται με φέτα ή άλλα παραδοσιακά τυριά, ψιλοκομμένες ντομάτες και πιπεριές, τυλίγονται σε λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο και ψήνονται στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

*Θαλασσινός: «Στα θαλασσινά μπαράκια, μπύρες και καλαμαράκια...»

Σαλάχι μπουγιουρντί, σκουμπρί καπνιστό περασμένο στα κάρβουνα, παστουρμάς τόνου (όλα από τη Λήμνο), φρέσκο χταπόδι και στα κάρβουνα και μαγειρευτό, καλαμάρι γεμιστό με ντοματάκι κονφί και γάμπαρη (όλα από τη Μυτιλήνη), σουπιά ψητή με το μελάνι της, μύδια μαγειρεμένα με σταμναγκάθι και ντοματίνια, λαχανοντολμάδες με θαλασσινά. Αυτά και άλλα πολλά, μαγειρεμένα εξαιρετικά από τον Ξενοφώντα Κατσιμαγκλή, περιλαμβάνει το υπέροχο μενού του Θαλασσινού. Να μην παραλείψω ότι εδώ μαγειρεύουν με εμμονή στα εκλεκτά προϊόντα που προμηθεύονται από διάφορα μέρη, όπως το λάδι από την Καλαμάτα, τα ψάρια από τη Λακωνία, τα αλίπαστα (π.χ. ο φοβερός παστουρμάς ψαριών, μεζές που έρχεται με... κούριερ από Κομοτηνή), και τέλος στα γλυκά. Όσο για τα επιδόρπια είναι επίσης πολλά και υπέροχα, και με ρίζες πολίτικες, όπως άλλωστε και όλη η πλούσια κουζίνα του Κατσιμαγκλή. Εδώ, λοιπόν, στο τέλος θα απολαύσεις κυδώνι ψητό με κρέμα γιαουρτιού, σύκα μαγειρεμένα με κόκκινο κρασί και ροζ πιπέρι και κρέμα καραμελέ σερβιρισμένη με λαχταριστά κομμάτια καραμέλας.

Να συμπληρώσω ακόμη ότι εκτός από τα μεμονωμένα κλασικά ή τα καινούργια πιάτα, εδώ μπορεί κανείς να παραγγείλει ένα από τα δύο διαφορετικά μενού που προτείνουν και τα οποία στοιχίζουν 20 ευρώ. Με χαρά επίσης έμαθα ότι το επιτυχημένο μουσικό πρόγραμμα «Στα θαλασσινά μπαράκια, μπύρες και καλαμαράκια...» όχι απλά συνεχίζεται αλλά καθιερώνεται.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Έτσι, λοιπόν, κάθε Σάββατο μεσημέρι στις 14:00 στον «Θαλασσινό» μας περιμένει ο αγαπημένος σκοπελίτης φίλος Κώστας Καλαφάτης (κιθάρα-τραγούδι και μαζί του στο μπουζούκι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος) για να ταξιδέψουμε παρέα στα μουσικά του μονοπάτια. 

Και όπως κάθε Χριστούγεννα, για μια μοναδική φορά το χρόνο, η ψαροταβέρνα θα σερβίρει και κρεατικά ενώ την παραμονή του καινούργιου χρόνου η παράδοση θέλει να αποχαιρετίσουμε τον παλιό με ούζα, τσίπουρα και μεζέδες.  

Ο δρόμος είναι απλός. Κατεβαίνουμε τη Συγγρού και στο Ωνάσειο στρίβουμε δεξιά, στη Λυσικράτους. Μη ξεκινήσετε όμως για το Φάληρο χωρίς ένα τηλεφώνημα στη Ντίνα Λουκή.

Θαλασσινός, Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, τηλέφωνο κρατήσεων: 210-9404518

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'