Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καπνιστό ζαμπόν με ανανά ή πορτοκάλι

του Αντώνη Φουρλή Συνταγές

Βαφτίζω αυτή την συνταγή “εργένικη”, επειδή κατά την γνώμη μου μπορεί εύκολα να τα βγάλει πέρα μαζί της ακόμη κι ένας πρωτάρης στην κουζίνα. Όμως, στην πραγματικότητα είναι ένα φαγητό που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους, γιατί το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, μπορείτε να ταϊσετε πολύ κόσμο και θα φάνε εύκολα ακόμη και παιδιά. Βλέπετε, το ζαμπόν δεν έχει κόκκαλα, ούτε λίπος.

Ας φορέσω, λοιπόν, την ποδιά και τον σκούφο μου – και να λείπουν τα σχόλια παρακαλώ!

Αγοράστε από ένα σούπερ μάρκετ ή από πιο “εξειδικευμένο” κατάστημα αλλαντικών, ένα ολόκληρο κομμάτι καμπνιστό ζαμπόν (χοιρινό). Δηλαδή, το καπνιστό ζαμπόν που συνήθως κόβουν φέτες – αλλά εσείς θα το πάρετε ολόκληρο. Ενα καλό κομμάτι θα είναι γύρω στα 2,5 με 3 κιλά. Είναι πολύ, αλλά μην τρομάξετε.

Χαράξτε το διαγωνίως με ένα κοφτερό μαχαίρι, προς τις δύο κατευθύνσεις, εκτός από την κάτω πλευρά που θα ακουμπήσει στην σχάρα, ώστε να σχηματίσετε ένα σχέδιο με ρόμβους. Καρφώστε ολόκληρα κομμάτια γαρίφαλο ανά δύο τετραγωνάκια. Θα μοιάζει στο τέλος λίγο σαν σκαντζόχοιρος. Και στο τέλος, αν έχετε επιλέξει την εκδοχή με τον ανανά, καρφώστε με οδοντογλυφίδες τις ροδέλες του ανανά (προσοχή, μην πετάξετε το σιρόπι της κονσέρβας γιατί θα το χρειαστείτε αργότερα) σε όλη την επιφάνεια του ζαμπόν, εκτός από την κάτω πλευρά που θα ακουμπά στην σχάρα του φούρνου. 

Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε το μείγμα της σάλτσας: Θέλουμε 4-5 κουταλιές της σούπας μέλι, 3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη, 3 κουταλιές μουστάρδα καυτερή, 50 γραμμάρια βούτυρο, ένα ποτηράκι λευκό κρασί. Επίσης, το συρόπι από την κονσέρβα του ανανά (αν προτιμάτε με ανανά, όπως εγώ), ή τον χυμό και το ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια.    

Ανακατέψτε καλά το μείγμα και αλείψτε γενναιόδωρα με ένα πινέλο το ζαμπόν. Εχοντας προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς, ακουμπάμε το ζαμπόν στην σχάρα και από κάτω βάζουμε ένα βαθύ ταψί με 2 ποτήρια λευκό κρασί. Μέσα στο ταψί θα στάξουν οι χυμοί του χοιρινού, θα σιγοψηθούν και θα προκύψει μία σκουρόχρωμη καραμελωμένη σάλτσα. Μπορεί να χρειαστεί και να ξύσετε το ταψί για να την μαζέψετε (με πλαστικό ή ξύλινο κουτάλι), αλλά αξίζει τον κόπο γιατί ταιριάζει περίφημα με το χοιρινό.

Κάθε λίγη ώρα τσεκάρετε το ζαμπόν για να μην στεγνώσει ενώ ψήνεται και το αλείφετε πολλές φορές με το μείγμα της σάλτσας που περίσσεψε. Χρησιμοποιήστε το όλο. Το ζαμπόν δε θα χρειαστεί πάνω από μία ώρα στον φούρνο. 

Μέσα σε δύο ώρες (συνολικά) θα έχετε ξεμπερδέψει και θα έχετε έτοιμο ένα εκλεκτό και όμορφο φαγητό. Μπορείτε να το κόψετε σε φέτες με μακρύ μαχαίρι (χωρίς δόντια) ή να κάνετε κυβάκια. Τρώγεται ζεστό ή κρύο και αν σας περισσέψει, δεν θα πάει χαμένο. Αφήστε το στο ψυγείο και απολαύστε το για μία εβδομάδα, απροβλημάτιστα.

Τέλος, νομίζω ότι είναι ένα οικονομικό και τίμιο φαγητό, με την έννοια ότι θα στοιχίσει μεν 30-40 ευρώ – μόνο για το ζαμπόν – αλλά δεν υπάρχει καθόλου, μα καθόλου φύρα.

Να ξέρετε, ότι δεν θα σας πρότεινα τίποτα, αν δεν πίστευα ότι ακόμη και εγώ μπορώ να τα καταφέρω, ολομόναχος! Τις καλύτερες ευχές μου, για τα Χριστούγεννα και για το μαγείρεμα.

Τα υλικά:

  • 1 κομμάτι καπνιστό ζαμπόν χοιρινό, ολόκληρο (2-3 κιλά)
  • 1 κονσέρβα ανανά, ή 2-3 πορτοκάλια
  • 4-5 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 50 γραμμάρια βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 3 κουταλιές καυτερή μουστάρδα
  • γαρίφαλα ολόκληρα
  • λευκό κρασί (συνολικά 3-4 ποτήρια)

Δείτε το προφίλ του Αντώνη Φουρλή στο protagon.gr

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'