Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χοιρινό με πρασοσέλινο: βάλε κατσαρόλα

της Μαρίας Τσιλοπάνου Συνταγέςκρέας, χοιρινό, καρότα, πράσο, σέλινο, σελινόριζα, αυγολέμονο, Χριστούγεννα

[Photo: Μαρία Τσιλοπάνου]
[Photo: Μαρία Τσιλοπάνου]

Φαγητό σαλτσερό και χειμωνιάτικο, οι περισσότεροι το θεωρούν δύσκολο ή χρονοβόρο μα το αδικούν. Είναι το σαλτσερό πιάτο των Χριστουγέννων, χορταστικό και παραδοσιακό, ό,τι πρέπει για τα εορταστικά τραπέζια των ημερών. Όλη του η μαστοριά βρίσκεται στο αυγολέμονο που προστίθεται στο τέλος.

Για 6 πλούσιες μερίδες θα πάρουμε 1,5 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλο (σπάλα), μια σελινόριζα με σέλινο περίπου μισό κιλό, 9 μικρά πράσα, 2 ξερά κρεμμύδια και 4-5 καρότα.

Κόβουμε το κρέας, σε μερίδες και το τσιγαρίζουμε καλά. Τρίβουμε 2 ξερά κρεμμύδια στον τρίφτη και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν μαζί με το κρέας. Σβήνουμε με λίγο κρασί και, όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό ώσπου σχεδόν να καλυφθεί το κρέας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβρασει μέχρι να μαλακώσει. Λίγο πριν είναι έτοιμο, ρίχνουμε τα καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια.

Εντωμεταξύ καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα και το σέλινο περίπου σε μέγεθος δαχτύλου χεριού. Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν για περίπου 3 λεπτά.

Καθαρίζουμε τη σελινόριζα, την κόβουμε σε μιικρά κομμάτια και τα ρίνουμε στην  κατσαρόλα με το κρέας. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κομμάτια του σέλινου και του πράσου από το βραστό νερό, τα τοποθετούμε ομοιόμορφα στην κατσαρόλα με το κρέας και βάζουμε το φαγητό να σιγοβράσει. 

Αυγολέμονο: Όταν είναι έτοιμα, κρέας και λαχανικά, κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασί του φαγητού. Σε ένα μπολ χτυπάμε με πιρούνι 2 κρόκους -από αυγά πολύ φρέσκα- προσθέτουμε και το χυμό από 1 λεμόνι συνεχίζοντας να χτυπάμε πολύ καλά. Στη συνέχεια με ένα βαθύ κουτάλι παίρνουμε ζουμάκι από το φαγητό και το ρίχνουμε στο αυγολεμονο σιγά-σιγά ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Αφού προσθέσουμε μερικές κουταλιές με ζεστό ζουμί το αυγολέμονο έχει θερμανθεί χωρίς να κόψει το αυγό και είναι έτοιμο να το προσθέσουμε στο φαγητό. Αδειάζουμε το μπολ στην κατσαρόλα με το κρέας και το πρασοσέλινο και ανακατεύουμε πολύ καλά: Κρατάμε την κατσαρόλα από τα χερούλια της και κάνουμε κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν το αυγολέμονο και ο ζωμός του πρασοσέλινου.

Αλατάκι και πιπέρι ρίχνουμε στο φαγητό την ώρα που προσθέτουμε τα λαχανικά, ξέχασα να το πω...

Καλή επιτυχία και αν το κάνετε με αγάπη θα βγει νόστιμο και καλομαγειρεμένο!

*Η Μαρία Τσιλοπάνου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr και με τον Φίλιο Σκούρα διατηρούν το σνακ μπαρ-καφέ-ντελικατέσεν Rosemary στη Χώρα της Σκοπέλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'