Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πέντε αστέρια: πατατοσαλάτα έτσι κι αλλιώς

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςπατάτες, πατατοσαλάτα, κρίταμο, αντζούγιες, γιαούρτι, μουστάρδα, μυρωδικά, ψητό, τραπέζι γιορτινό

Η πιο μεγάλη της ώρα, νομίζω, είναι τώρα. Εξηγούμαι: Νόστιμες και ζηλευτές οι καλοτηγανισμένες και οι πατάτες φούρνου, όμως όσο πλησιάζουν τα τραπεζώματα της γιορτής βρίσκω πως ταιριάζει καλύτερα δίπλα σε κρέας και κοτόπουλο μια χορταστική, δροσερή πατατοσαλάτα. Από τους κλασικούς της τρόπους, με μαγιονέζα, αυγά και κρεμμυδάκι, ως τις απλούστερες ιδέες, με μουστάρδα και μέλι ή λιτή σάλτσα μυρωδικών, οι bostanistas στήνουν τραπέζι με τις πατατοσαλάτες τους.

photo: Γκέλη Βούρβουλη
photo: Γκέλη Βούρβουλη

Πρωτιά στη Γκέλη Βούρβουλη και στην πατατοσαλάτα της ταράτσας, καθιερωμένο μεζέ του καλοκαιρινού μπάρμπεκιου. Ούτε μαγιονέζες, ούτε μπέικον, ούτε αυγά, απλή και περιεκτική: καλές πατάτες, άριστο ελαιόλαδο και κρίταμα. Η ετοιμασία της γρήγορη, λιγότερο από 5 λεπτά αφού οι πατάτες βράσουν. Το κόλπο βρίσκεται στην ώρα που η πατατοσαλάτα μένει απείραχτη για να δέσουν υλικά και γεύσεις.

photo: Λεονί Σταφυλά
photo: Λεονί Σταφυλά

Μαϊντανός, βασιλικός, ρίγανη, σκόρδο, κάπαρη, αντσούγιες και λάδι για την πατατοσαλάτα της Λεονί Σταφυλά με salsa verde. Θεωρείται κλασική ιταλική σάλτσα για ψητά κρέατα και ψαρικά όμως και πάνω από πατάτες κάνει στράκες! Με μια έξτρα κουταλιά μουστάρδα, για να ενωθούν όλα ευκολότερα στο μούλτι, πέφτει πάνω στις αχνιστές, βρασμένες μόλις, πατάτες, και, τέλος, γερό ανακάτεμα. Χλιαρή ή κρύα το καλύτερό της.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Εξίσου δροσερή μα πιο εύκολη σε παρασκευή. Με κάτι σαν τζατζίκι, αρκετά ελαφρύ ως προς το σκόρδο του - αν και στο χέρι μας είναι να το ενισχύσουμε κατά τα γούστα μας. Γιαούρτι, αγγούρι, ξύδι, άνηθος και λεμόνι τα βασικά υλικά όμως της ταιριάζουν μύρια όσα: ψιλοκομμένη φέτα, πιπεριές σε κομμάτια, ελιές και σίγουρα δυόσμος. Κι αν ψάχνουμε το ιδεώδες συνοδευτικό, ιδού ο γλυκόξινος σολομός της Αναστασίας Λαμπρία.

Photo: Αλέκα Κυφιώτη
Photo: Αλέκα Κυφιώτη

Η Αλέκα Κυφιώτη σκαρώνει το πιο νόστιμο πάρτυ από το μηδέν και, ανάμεσα σε όλα τα ωραία του μπουφέ, περίοπτη θέση κρατά για την πατατοσαλάτα της μαμάς της. Σκαλίζει τεφτέρια τριακονταετίας και βρίσκει τη συνταγή για χορταστική πατατοσαλάτα που μόνη φροντίδα έχει το μαρινάρισμα της πατάτας με λάδι, ξύδι και μουστάρδα στο ψυγείο μετά το βράσιμο. Μαρούλι, κάπαρες, γιαούρτι και μαγιονέζα για να ανακατευτεί πριν περάσει στο τραπέζι.

Photo: dailyunadventuresincooking.com
Photo: dailyunadventuresincooking.com

Πατατοσαλάτα με μέλι και μουστάρδα η εκδοχή της Μαρίας Πετρίδη που ανερυθρίαστα παραδέχεται πως δεν της αρέσουν οι τηγανητές πατάτες. Συνταγή που προέκυψε από τύχη, σαν τσαχπινιά στο κλασικό λαδολέμονο, καθιερώθηκε όμως καθότι τετρανόστιμη. Κι αν δεν ενοχλεί η κόντρα της με τη γλύκα του μελιού, θα ταιριάξει ωραία και κάμποση κάπαρη.

Photo: tango-mango.tumblr.com
Photo: tango-mango.tumblr.com

Του λόγου μου, έχω αδυναμία στις μικρές, στρογγυλές σαν αυγά, κόκκινες πατάτες που άπαξ και της πετύχω στον μανάβη δεν μου πάει καρδιά να τις ταλαιπωρήσω, θέλω να τις χαρώ σε πρώτο ρόλο. Η πατατοσαλάτα, έτσι, μονόδρομος. Στα λίγα λεπτά που θέλουν για να βράσουν (10 μάξιμουμ), ετοιμάζω τη σάλτσα τους: στο σέικερ του καφέ χτυπάω αλάτι, σκόρδο, ξύδι, μουστάρδα και μυρωδικά. Μόλις οι πατάτες ετοιμαστούν, περιχύνω με τη σάλτσα, 10 έξτρα λεπτά να ποτιστούν και φύγαμε για το τραπέζι.

Και δίπλα σε πανσετάκια τις φαντάζομαι και πλάι σε καυτερές φτερούγες κοτόπουλου - μια βόλτα από τα κρεατικά και πουλερικά των συνταγών μας και θα βρείτε να κλέψετε έναν σωρό ιδέες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'