Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μελιτζάνες, πατάτες, μπεσαμέλ: τάρτα θερμαντική

της Μαρίας Τσιλοπάνου Συνταγέςτάρτα, μελιτζάνες, πατάτες, μπεσαμέλ, γάλα, γραβιέρα

Η ώρα της καλής μελιτζάνας πέρασε, οι τελευταίες των μποστανιών δεν είναι ιδιαίτερα νόστιμες οπότε το τηγάνι είναι καλή λύση για να τραγανέψουν και να πάρουν ωραία γεύση. Κι αφού το κρύο σφίγγει σιγά-σιγά, οπότε ο καιρός ζητάει φαγητά θερμαντικά στον φούρνο ή την κατσαρόλα, ιδού μια ιδέα για τάρτα χορταστική με πατάτες, μελιτζάνες, κιμά και μπεσαμέλ.

photo: Μαρία Τσιλοπάνου
photo: Μαρία Τσιλοπάνου

Τηγανίζουμε πατάτες και μελιτζάνες από το βράδυ και τις βάζουμε σε πιάτο με χαρτάκι να στραγγίξουν. Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε τον κιμά ως εξής: τρίβουμε κρεμμύδι και το σοτάρουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε και τον κιμά και τον σοτάρουμε πολύ καλά. Τον σβήνουμε με λίγο κρασάκι και ρίχνουμε ντοματούλα. Στη συνέχεια μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι, τον αφήνουμε να γίνει, να μην έχει πολλά υγρά, και τον αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και βάζουμε μια στρώση πατάτες. Τις πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα, μετά βάζουμε μία στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε και αυτές με κεφαλογραβιέρα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά - ξέχασα να σας πω πως, όταν αποσύρουμε τον κιμά, προσθέτουμε γραβιέρα και μαϊντανό.

Αφού ρίξουμε τον κιμά, ξανά μια στρώση πατάτας και μελιτζάνας, εννοείται πασπαλίζοντας πάντα με γραβιέρα. Έπειτα έρχεται η ώρα της μπεσαμέλ. Παίρνουμε ένα λίτρο γάλα, το ζεσταίνουμε λίγο. Έχουμε μια κατσαρόλα στην οποία βάζουμε καλό βούτυρο και σοτάρουμε μιάμιση κούπα αλεύρι πολύ καλά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύουμε με ρυθμό, να μη μας κολλήσει.

Όταν η κρεμούλα αρχίσει και δένει, προσθέτουμε δύο κρόκους αυγού, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, γραβιέρα.

Παίρνουμε την μπεσαμέλ μας, περιχύνουμε το πυρέξ ομοιόμορφα και στη συνέχεια ρίχνουμε ελάχιστη τριμμένη φρυγανιά και μικρά κομματάκια βουτύρου. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. 

*Η Μαρία Τσιλοπάνου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr και με τον Φίλιο Σκούρα διατηρούν το σνακ μπαρ-καφέ-ντελικατέσεν Rosemary στη Χώρα της Σκοπέλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'