Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η «γερμανική» μου σαλάτα

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσαλάτα, ψημένο τυρί, καραμελωμένα μήλα, κράνμπερι, κορινθιακή σταφίδα, σπόροι

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Είναι κάτι ημέρες, όπως η χθεσινή, που γυρίζω στο σπίτι κουρασμένη έχοντας τσιμπολογήσει μπόλικα κουλουράκια και άλλα πρόχειρα σνακ. Νιώθω πεινασμένη αλλά δεν θέλω κανονικό μαγειρεμένο φαγητό.

Οι χθεσινές εκλογές μου θύμισαν τα φοιτητικά μου χρόνια στη Γερμανία και ονειρεύομαι μια απλή σαλάτα με ψημένο τυρί, καραμελωμένα μήλα και σπόρους, κουκουνάρι, μαύρες σταφίδες, κράνμπερι, λιναρόσπορους, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους και σουσάμι που τη γλυκαίνουν και την νοστιμίζουν αφάνταστα.

Vogelfutter, δηλαδή «τροφή για πουλιά», το λέγαμε κοροϊδευτικά αυτό το μείγμα που έβαζαν στο γάλα τους μαζί με μούσλι οι γερμανοί συμφοιτητές μας, εμένα πάλι μου άρεσε να το τρώω σκέτο στα διαλείμματα και τελικά μου έμεινε η συνήθεια να πασπαλίζω με φόγκελφούτερ τη σαλάτα μου.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Πώς γίνεται; Απλα πράγματα...

Καθαρίζω ένα μήλο και το κόβω πρώτα στα τέσσερα και μετά κάθε κομμάτι σε 2-3 φέτες. Βάζω το τηγάνι στη φωτιά και αφού κάψει καλά (χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία), τοποθετώ τις φέτες του μήλου. Προσθέτω και δυο ροδέλες τυρί (Ρουμελίνο, ταλαγάνι ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό κίτρινο κατάλληλο για ψήσιμο). Το τυρί ψήνεται πιο γρήγορα, δεν χρειάζεται περισσότερο από 1 λεπτό για κάθε πλευρά. Το βγάζω και συνεχίζω το ψήσιμο του μήλου μέχρι να καραμελώσει ελαφρά η επιφάνειά του.

Ρίχνω τους σπόρους στη σαλάτα*, το τυρί και το μήλο, ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και αυτό είναι όλο. Δεν χρειάζεται καν ψωμί. Το πολύ-πολύ να προσθέσετε και μερικά κρουτόν. Τα σποράκια κάνουν καλά τη δουλειά τους, εκτός από υγιεινά είναι και πολύ χορταστικά.

*Είναι ωραία αυτή η σαλάτα με ανάμεικτα πράσινα φυλλαράκια (ρόκα, σπανάκι, κλπ), όμως εξίσου νόστιμη γίνεται και με μαρούλι, άισμπεργκ, ραντίτσιο, τριμμένο λάχανο και καρότο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'