Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Υποδεχόμαστε το κρύο με τραχανά

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςσούπα, τραχανάς, απάκι, καπνιστή μπριζόλα

Ο Νοέμβριος μας κτύπησε την πόρτα μαζί με τα πρώτα κρύα. Η αντίδραση μας; «Ανοίξαμε» και υποδεχθήκαμε τον νέο μήνα με ένα πιάτο παραδοσιακού ξινού τραχανά. Απλώς, το κέρασμά μας στον μήνα ήταν λίγο ενισχυμένο – κάτι τα κρητικά παξιμαδάκια, κάτι το απάκι και η καπνιστή χοιρινή μπριζόλα.

photo: Κώστας Τσαούσης
photo: Κώστας Τσαούσης

Ο τραχανάς είναι το πιο εύκολο και γρήγορο φαγάκι για έναν κουρασμένο επαγγελματία, όταν γυρίζει τις κρύες νύχτες σπίτι του αλλά και ένα φθηνό και χορταστικό φαγητό για ολόκληρη τη παρέα. Δεν χρειάζονται πολλά πολλά για τη βασική συνταγή. Ζεστό νερό στη κατσαρόλα και μερικές κουταλιές της σούπας πελτές ή πολτός ντομάτας. Αλάτι και πιπέρι και καλό ανακάτωμα. Όταν πάρει βράση αρχίζουμε να ρίχνουμε τον τραχανά – αργά αλλά σταθερά-, καθώς συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Το ανακάτεμα δεν τελειώνει παρά μόνο όταν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Η όλη διαδικασία δεν κρατά – εξαρτάται από τη θερμοκρασία - για 10 με 15 λεπτά το πολύ.

Όταν ο τραχανάς αρχίζει να χυλώνει, αρχίζουν και οι μικρές τσαχπινιές. Καπνιστή πάπρικα είναι η μια και τα μικρά ντοματάκια τσέρι η δεύτερη. Οι ιδιαίτερες γεύσεις που απογειώνουν την γεύση!

Στη συνέχεια γεμίζουμε τα πιάτα και αφήνουμε τους ομοτράπεζούς μας να αποφασίσουν για την ποσότητα του ελαιολάδου αλλά και των νιφάδων της παρμεζάνας που έχουν στη διάθεσή τους. Δεν πιέζω κανένα αλλά η δική μου εκδοχή προνοεί για μια μία – δύο κουταλιές ελαιόλαδο παραπάνω (να φαίνεται ή και να... κολυμπάει) έτσι ώστε το τριμένο παξιμάδι να κάνει δουλειά.

Το απάκι και η καπνιστή μπριζόλα από το πλάι είναι μια διαρκής πρόκληση για ένα ποτήρι κόκκινο κρασί παραπάνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'