Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αστακομακαρονάδα οικονομική

του Πιο Καλού Μαθητή Συνταγές

Τώρα που η τιμή του κατεψυγμένου αστακού είναι πολύ λογική, βλέπουμε ότι άρχισε το φαγητό αυτό να μπαίνει στην διατροφή του Έλληνα. Βεβαία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γενικά όλα τα οστρακοειδή και μαλάκια αυξάνουν κατακόρυφα την χοληστερίνη, αλλά, τέλος πάντων, δεν τρώμε και κάθε μέρα αστακό!

Ένας αστακός του κιλού θα δώσει εξαιρετική γεύση στην μακαρονάδα μας. Αλλά ένας αστακός του 1 ½ κιλού θα μας χορτάσει και θα είναι ό,τι πρέπει για μια μακαρονάδα για 6 άτομα.

Λοιπόν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που θα χωράει καλά τον αστακό μας βράζουμε νερό με λίγο (3 κουταλιές της σούπας) λάδι και το αλάτι το χρειαζούμενο για μια μακαρονάδα των 6. Όταν αρχίσει να κοχλάζει το νερό, ρίχνουμε μέσα το αστακό όπως είναι παγωμένος και τον ζεματάμε για ένα τέταρτο της ώρας περίπου. Βγάζουμε τον αστακό, τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει, για να μπορέσουμε να τον κόψουμε στην μέση με την βοήθεια μιας ψαλίδας της κουζίνας για το κέλυφος και ένα καλό μαχαίρι για το σώμα. Αν δεν μας ενδιαφέρει τόσο η εμφάνιση, μπορούμε και να τον «λιανίσουμε» περισσότερο ξεχωρίζοντας τις δαγκάνες και το κεφάλι.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, (πιθανόν σε αυτή που τον βράσαμε, αφού βέβαια φυλάξουμε το νερό σε ένα μεγάλο μπολ), βάζουμε άφθονη φρέσκια ξεφλουδισμένη ντομάτα ( στην ανάγκη κονκασέ, πιπέρι, αλάτι, λίγη ζάχαρη, δυο μικρές πιπερίτσες , δύο κύβους χορταρικών, λίγο νερό. Όλα αυτά τα βάζουμε να βράζουν σε καλή φωτιά, σε 10 λεπτά ρίχνουμε και τον κομμένο αστακό για να βράσουν όλα μαζί για άλλα 10 λεπτά. Όταν σβήσουμε την φωτιά, ρίχνουμε και το λάδι, αγνό παρθένο, 4 κουταλιές της σούπας.

Και ερχόμαστε τώρα στην παρασκευή της μακαρονάδας. Σε ένα κατσαρόλι, αρχίζουμε να βράζουμε τον ζωμό από τον βρασμένο αστακό. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ αγνό λάδι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν δούμε ότι έχει κάψει, ρίχνουμε τα μακαρόνια. Ναι, τσιγαρίζουμε τα μακαρόνια. Όταν αρχίζουν να ροδίζουν ΟΛΑ, (τα ανακατεύουμε συνεχεία εννοείται) με μια βαθειά κουτάλα αρχίζουμε να ρίχνουμε από το νερό που πρέπει ήδη να έχει αρχίζει να βράζει. Προσοχή! μόνο βραστό νερό στο τηγάνι. Αλλιώς θα λασπώσουν τα μακαρόνια. Συχνάζουμε έτσι μέχρι τα μακαρόνια μας να ψηθούν αλ ντέντε.

Ρίχνουμε στο τηγάνι με τα μακαρόνια την σάλτσα με την ντομάτα και τον αστακό και σερβίρουμε είτε από το ίδιο τηγάνι είτε από μια απλάδα.

Προσοχή: Όχι τυρί στην αστακομακαρονάδα. Η έντονη γεύση του τυριού θα χαλάσει την απαλή γεύση του αστακού.

*Ο Πιο Καλός Μαθητής του Ηλία Μαμαλάκη μοιράζεται όσα έμαθε στο πλευρό του δασκάλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'