Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το εύκολο προφιτερόλ της μαμάς

της Μαρίας Πετρίδη Συνταγέςγλυκά, σοκολάτα, προφιτερόλ, σαντιγί, σαβαγιάρ

Οκ, ξέρω πως αυτό που θα πω θα ακουστεί κάπως, αλλά θα το πω: η μαμά μου μαγειρεύει καταπληκτικά. Κι αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί απ' όσους έχουν γευτεί ξανά και ξανά και ξανά (κανείς δεν μένει στη μία φορά) κάτι από τα χεράκια της. Νομίζω πως η λέξη που της ταιριάζει είναι μερακλού. Αγαπάει τόσο πολύ το φαγητό που δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστεί φτιάχνοντας κάτι μόνο και μόνο για να καλύψει το ταπεινό αίσθημα της πείνας. Θέλει ό,τι βάλει στο τραπέζι να είναι από πλευρά γεύσης συναρπαστικό, ακόμα κι αν πρόκειται για μία ταπεινή ομελέτα ή ένα γρήγορο γλυκό, έτσι, για την απογευματινή λιγούρα. Ένα τέτοιο γλυκάκι είναι αυτό το προφιτερόλ, που το φτιάχνει στο πιτς - φυτίλι κι εγώ και τα αδέλφια μου την βρίζουμε για τις θερμίδες που θα μας φορτώσει πάλι ενώ συγχρόνως βουτάμε στο ψυγείο για να αρπάξουμε το πιο «γεμάτο» μπολ.

photo: Μαρία Πετρίδη
photo: Μαρία Πετρίδη

Ως τεμπέλα στο θέμα της μαγειρικής, προτιμώ ν' αντιγράφω τα ευκολάκια της όπως αυτό το προφιτερόλ (η αδελφή μου από την άλλη έχει κληρονομήσει και το ταλέντο της αλλά και την 24/7 διάθεση της να φτιάχνει μαγειρικά αριστουργήματα). Aν αγαπάτε τη σοκολάτα, νομίζω πως θα γίνει και δικό σας αγαπημένο ευκολάκι. Καλή επιτυχία!

Σημ: στα υλικά, όπως θα δείτε, αναφέρω συγκεκριμένη μάρκα για το κακάο και τη σοκολάτα. Δεν «τα πήρα», απλώς η μητέρα μου θεωρεί ότι απ' όλες τις μάρκες μόνο αυτή δίνει το βελουδένιο αποτέλεσμα που χρειάζεται η συνταγή. Εσείς φυσικά μπορείτε να μη την ακούσετε. Εμένα πάλι, επιτρέψτε μου, σε ό,τι αφορά τις συνταγές - και μόνο τις συνταγές - να κάνω πάντα αυτό που μού λέει.

Υλικά (για 12 ατομικά μπολ)

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 πακέτο κακάο ΙΟΝ
  • 1φλ. τσαγιού νισεστέ
  • 1 σοκολάτα γάλακτος ΙΟΝ 100 γρ.
  • 1,5 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 350 γρ. σαβαγιάρ
  • 500 γρ.σαντιγύ 
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1 κούπα γάλα (για τα σαβαγιάρ)
  • 1 σφηνάκι κονιάκ (για τα σαβαγιάρ)

Μουσκεύουμε στο γάλα και στο κονιάκ τα σαβαγιάρ, όταν μουλιάσουν τα μοιράζουμε στα μπολάκια και τα καλύπτουμε με μια γερή κουταλιά σαντιγύ.

Ανακατεύουμε - κατά προτίμηση μ' ένα σύρμα - το μισό γάλα με το κακάο, το νισεστέ και τη ζάχαρη ωσότου τα υλικά να ενωθούν σε ένα μείγμα λείο, χωρίς δηλαδή το παραμικρό ίχνος σβόλων και κόκκων. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το υπόλοιπο γάλα το οποίο προσέχουμε να μη βράσει και σιγά - σιγά τού προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την προσθέτουμε (αν θέλετε μπορείτε να την λιώσετε μέσα στο γάλα). Ανακατεύουμε ώσπου τα υλικά να «δέσουν» και να γίνουν μία απαλή και καλοστεκούμενη κρέμα. Όταν συμβεί αυτό, την αποσύρουμε  από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, 3 - 4 κουταλιές σαντιγύ κι ανακατεύουμε ακόμα μία φορά. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη 5 - 6 λεπτά, ίσα-ίσα να «ξεκαψώσει» και στη συνέχεια την μοιράζουμε στα μπολάκια.

Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη σαντιγύ και τα βάζουμε στο ψυγείο. Ιδεωδώς, τα αφήνουμε να μείνουν εκεί 8 ώρες.

photo: Μαρία Πετρίδη
photo: Μαρία Πετρίδη

Είναι από τα γλυκά που διατηρούν τη φρεσκάδα τους, μη σας πως ότι γίνονται και καλύτερα, τις επόμενες 3 - 4 μέρες , αν δηλαδή δεν εξαφανιστεί κάθε ίχνος μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Αν μάλιστα θέλετε να το παρακάνετε, μπορείτε να συνοδέψετε το προφιτερόλ σας με λίγο παγωτό βανίλια.

Αν το φτιάξετε και σας αρέσει, τα συχαρίκια παρακαλώ στη μαμά μου, τη Μαριάννα.

Δείτε το προφίλ της Μαρίας Πετρίδη στο protagon.gr.

Περισσότερα άρθρα της Μαρίας Πετρίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'