Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Νερατζάκια πηλιορείτικα, ψητά με μυζήθρα

του Φιλάρετου Ψημμένου Συνταγέςμανιτάρια, Amanita caesarea, Αμανίτα του καίσαρα, νερατζάκια, μυζήθρα, φούρνος

Το 2013 έγραψα στο bostanistas για τα αγαπημένα μου νερατζάκια, όπως είναι γνωστά στην Τσαγκαράδα τα μανιτάρια του είδους Amanita caesarea. Είναι από τα πρώτα μανιτάρια που έμαθα να αναγνωρίζω και τα ερωτεύτηκα τόσο πολύ, που έδωσα το όνομά τους στον ξενώνα μας. Το εντυπωσιακό αυτό μανιτάρι ξεκινάει τη ζωή του σε σχήμα αυγού και σιγά - σιγά σκίζει το πέπλο του και ανοίγει σε σχήμα τυπικού μανιταριού. Είναι πορτοκαλί, εξού και η τοπική ονομασία. Οι μέθοδοι μαγειρέματος που πρότεινα στο προηγούμενο άρθρο ξεκινούσαν από ωμό σαλάτα, σύμφωνα με την ιταλική παράδοση, και έφταναν έως το γλυκόξινο τουρσί. 

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Πίστευα ότι έχω καλύψει όλη την γκάμα, όμως μια ανάρτηση στα social media φωτογραφιών από τα πρώτα νερατζάκια που μάζεψα φέτος, έφερε μια αναπάντεχη παραδοσιακή συνταγή.
Δράστης η κυρία Ουρανία Διδασκάλου, με καταγωγή από διπλανό χωριό, που μου έγραψε:
«(να τις κάνεις) Ψητές. Να τις τοποθετήσετε ανάποδα στο ταψί. Μέσα στην κάθε μία να βάλετε το κοτσανάκι ψιλοκομμένο, λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και, αν σαν αρέσει, μια “παρανυχίδα σκόρδο” (έτσι έλεγε η γιαγιά μου) και λίγο ψιλοκομμένο μαϊδανό. Σιγανό ψήσιμο για να βγάλουν το ζουμάκι τους. Δοκιμάστε το.» 

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Μαγεία! Το internet και τα social media βοηθάνε στην επιβίωση της γαστρονομικής παράδοσης. Στην επόμενη μανιταροσυλλογή το δοκίμασα. Το αποτέλεσμα νοστιμότατο! Σας παραδίδω τη συνταγή με μια δικιά μου προσθήκη.

Νερατζάκια ψητά πηλιορείτικα

Υλικά

  • 10 μανιτάρια μισάνοιχτα (μπορεί να γίνει και με καλλιεργημμένα μανιτάρια αγαρικά)
  • λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • μαϊδανό, σκόρδο
  • τριμμένη ξερή μυζήθρα (η προσθήκη που λέγαμε)

Παρασκευή:

Διαλέγουμε όσο το δυνατό πιο μισάνοιχτα μανιτάρια, σαν κουπίτσες, ώστε να έχουμε περισσότερο χώρο να γεμίσουμε. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα πόδια τους και τα ψιλοκόβουμε. Γεμίζουμε την μανιταροκουπίτσα με το πόδι και προσθέτουμε στην κάθε μια τα λαδοαλατοπίπερα, τη ρίγανη με το μαϊδανό και όσο σκορδάκι ψιλοκομμένο τραβάει η όρεξή μας.

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Τελειώνουμε το γέμισμα με την τριμμένη μυζήθρα. Εγώ έβαλα από τη μυζήθρα παλαίωσης της οικογένειας Μαυρίκου, που μας τρατάρησε στη Σκύρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180. Πόσο ψήνουμε; Μέχρι να μελώσουν. Μη τα καρβουνιάσετε. Νερατζάκια είναι! Τρώγονται κι ωμά! Συνοδέψτε και με ένα λευκό κρασάκι.

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Να είμαστε καλά όλοι κι αυτό τον (δύσκολο) Χειμώνα.
Να παίρνουμε από τη φύση, να την αγαπάμε και να την προστατεύουμε. Καλή μανιταροσεζόν στους συλλέκτες. Καλά τσιμπούσια στους φίλους των συλλεκτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'