Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καραμανλίδικα: αυγά, σουτζούκι και ούζο ηδωνικό

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςαλλαντικά Sary, Ούζο Ηδωνικό, Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, ντελικατέσεν, αυγά με σουτζούκι

Σύσσωμη η κοινότητα των δημοσιογράφων της γεύσης αποχαιρετίσαμε χθες το βράδυ το καλοκαίρι, στα Καραμανλίδικα του Φάνη, απολαμβάνοντας τα εξαιρετικά αλλαντικά Sary της οικογένειας Σαρήμπογια και Ούζο Ηδωνικό από το Κτήμα του Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα, ένα από τα καλύτερα ανισάτα αποστάγματα του κόσμου.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Οι Δραμινοί, λοιπόν, κατέβηκαν στην Αθήνα και μας δεξιώθηκαν στο στέκι τους, γωνία Σωκράτους και Ευριπίδου κάτω από τη Βαρβάκειο Αγορά, με τρόπο εξαιρετικό, όπως ξέρουν να το κάνουν καλά οι Μακεδόνες.

Τι συζητήσαμε; Για λιχουδιές φυσικά. Μιλήσαμε για εκλεκτά προϊόντα, για αλλαντικά, για κρασί, για αποστάγματα αλλά και για ξύδια, ναι και γι' αυτό το τόσο παρεξηγημένo προϊόν. Ευτυχώς όμως τα πράγματα αλλάζουν, και τα ξύδια, φρέσκα και παλαιωμένα -όπως το botanico ένα σπουδαίο βαλσαμικό για την παραγωγή του οποίου θα σας ενημερώσω αναλυτικά προσεχώς- αρχίζουν επιτέλους να παίρνουν τη θέση που τους αξίζει, δίπλα στα κρασιά. 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Τι φάγαμε; Μεζέδες, από αυτούς που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά εδώ πέρα με την καθοδήγηση της επίσης Δραμινής μαγείρισσας Στέλλας Σπανού και του Παρασκευά Σαρήμπογια, και τους οποίους σας προτείνουμε να δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία.

Αλλαντικά, σαλάτα με ποντιακό τυρί πασκιτάν και πικάντικο σαλάμι, ρεβιθοπουρέ καραμανλίδικο (έτσι λένε εδώ το χούμους, για να καταλαβαινόμαστε), παστιρμαδοπιτάκια και σαρμαδάκια με παστιρμά, βοδινό καβουρμά με λεπτοκομμένες πατάτες και πιπεριές και μπόλικο άνηθο, κεφτέ λουκάνικο γιαουρτλού και την κορυφαία λιχουδιά του μαγαζιού, σαγανάκι σουτζούκι καραμανλίδικο με αυγά μάτια. Σημειωτέον ότι ο Φάνης Θεοεωρόπουλος διαθέτει στο μαγαζί του αγνά χιώτικα αυγά από κότες ελευθέρας της φάρμας Παφυλίδα! Δηλαδή τρως άφοβα, ειδικά τώρα που έχουν απενοχοποιηθεί και από τους γιατρούς.

Πριν συνεχίσω, όμως, θα σας πω την απλή, απλούστατη συνταγή που μου έδωσε ο Φάνης φεύγοντας.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Σαγανάκι σουτζούκι καραμανλίδικο με αυγά μάτια

Υλικά

  • αυγά
  • σουτζούκι

Τα μαγειρεύουμε κατά προτίμηση χωριστά αν τα θέλουμε πιο ελαφρά. Κόβουμε το σουτζούκι σε πολύ λεπτές ροδέλες και τις ζεσταίνουμε σε ένα σαγανάκι μέχρι να «ιδρώσουν» καλά και από τις δύο πλευρές. Σε άλλο τηγανάκι ετοιμάζουμε αυγά μάτια και τα σερβίρουμε αμέσως μαζί με το σουτζούκι. Αν πάλι η όρεξή σας τα τραβάει ανακατεμένα, είναι απλό. Αφού ροδίσει το σουτζούκι στο τηγάνι, ρίχνουμε τα αυγά, σκεπάζουμε με το καπάκι για να πήξει ο κρόκος και σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.

Τι πίνουμε; Μα ούζο ή τσίπουρο. Είναι ο ιδανικός μεζές, ταυτόχρονα πολύ χορταστικός, ένα γεύμα από μόνο του με μια σαλάτα από δίπλα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

*Ούζο Ηδωνικό

Συσκευασμένο σε πρωτότυπο γυάλινο μπουκάλι, τετράγωνο με στρογγυλεμένες ακμές και θαυμάσια ετικέτα (σε τρία μεγέθη) είναι ένα premium προϊόν που μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπο αν πας επίσκεψη στο εξωτερικό. Φινετσάτο, μαλακό ούζο με ωραία αρώματα και πικάντικο τελείωμα, ιδανικός σύντροφος για κρύος και ζεστούς μεζέδες, το Ούζο Ηδωνικό ήρθε να συμπληρώσει τη σειρά των αποσταγμάτων του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη (Τσίπουρο Ηδωνικό με ή χωρίς Γλυκάνισο).

*Αλλαντικά Sary

Εδώ και 120 χρόνια η οικογένεια Σαρήμπογια διατηρεί αναλοίωτες τις συνταγές για αλλαντικά που έφεραν μαζί τους στις αποσκευές τους οι πρόγονοι των σημερινών αλλαντοποιών της Δράμας το 1890 από την Καππαδοκία. Παστουρμάδες, σουτζούκια, σαλάμια και πολλές άλλες καραμανλίδικες και πολίτικες λιχουδιές παρασκευάζονται με αγνά υλικά και καππαδοκικό μεράκι σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις πιστοποιημένες κατά ISO και HACCP.

photo: http//karamanlidika.gr
photo: http//karamanlidika.gr

*Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Οι Καραμανλήδες ήταν Ελληνες από την Καππαδοκία που δεν μιλούσαν ελληνικά, έγραφαν όμως με ελληνικά γράμματα και η γραφή αυτή ονομαζόταν καραμανλίδια. Μαγείρευνα επίσης εκλεκτούς μεζέδες. Κάπως έτσι, λοιπόν, προέκυψε το όνομα του μαγαζιού του Φάνη Θεοδωρόπουλου που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας Αραπιάν (τρίτη γενιά). Τα Καραμανλίδικα του Φάνη είναι ένα σύγχρονο μπακάλικο ντελικατέσεν και ταυτόχρονα νοσταλγικό ταβερνάκι στην καρδιά της παλιάς Αθήνας, κοντά στην Κεντρική Αγορά, όπου μπορείς να δοκιμάσεις διαλεχτούς παστουρμάδες και αλλαντικά, τυριά και διάφορα άλλα προϊόντα μικρών παραγωγών. Δεν είναι καινούργιο το κόνσεπτ κι ας φαντάζει σαν τέτοιο. Οι μεγαλύτεροι ίσως θυμούνται ή έστω έχουν ακούσει ιστορίες για μπακαλοταβέρνες με βαρέλια. Μόνο που σήμερα τα κρασιά και τα αποστάγματα εμφιαλώθηκαν και ξεκουράζονται σε κάβες όπως τους πρέπει και οι κουζίνες εκσυγχρονίστηκαν επίσης για λόγους ασφάλειας και καθαριότητας.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'