Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σε μισή ώρα τρώμε: φιλετάκια κοτόπουλο σαλάτα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκοτόπουλο, φιλετάκια κοτόπουλο, σαλάτα, πορτοκάλι, μαρινάδα, σάλτσα γιαουρτιού

Μαρινάρουμε φιλετάκια από κοτόπουλο με λίγο λάδι, πορτοκάλι, κόκκινο πιπέρι και δενδρολίβανο, τα ψήνουμε για μερικά λεπτά και τα σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και ένα εύκολο ντιπ γιαουρτιού.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Το κοτόπουλο είναι υποχρεωτικό σε όλες τις δίαιτες αλλά μου φαίνεται πολύ άνοστο αν δεν το βουτήξω σε σάλτσα σόγιας. Σάλτσα σόγιας; Ξέχασέ την, ακούγεται στο αυτί μου η φωνή της Μαργαρίτας Προβατά. Η Μαργαρίτα είναι η γιατρός - διαιτολόγος στην οποία καταφεύγω εδώ και χρόνια κάθε φορά που τα κιλά μου (και οι δείκτες μου γενικώς) ξεφεύγουν προς τα πάνω και η οποία έχει εμμονές με την ελληνική κουζίνα. Λατρεύει το φαγητό στο σπίτι, τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος, "μισεί" το φαγητό έξω και οτιδήποτε έχει σχέση με συντηρητικά και πολλά λιπαρά, η κρέμα γάλακτος π.χ., όπως ακριβώς και η soya sauce, της ανάβει κόκκινα λαμπάκια. Οπότε στο σπίτι μου την ξεχνάμε κι αυτή προς το παρόν αν θέλουμε την υγειά μας και κάνουμε το κοτόπουλο σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού.

Είναι πολύ απλό. 

Υλικά

Για μια μερίδα:

  • 3-4 φιλετάκια κοτόπουλο από μπούτι
  • ½ πορτοκάλι, χυμός
  • 1 κ.τ.γλ. δενδρολίβανο ξερό
  • αλάτι, πιπέρι, γλυκιά και καυτερή πάπρικα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2-3 κ.τ.σ. γιαούρτι κατσικίσιο
  • 2 κ.τ.γλ. χυμό λεμονιού
  • ελαιόλαδο
  • πράσινη σαλάτα

Σε ένα μπολ ρίχνω τα φιλετάκια, λίγο ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, δενδρολίβανο, όλα τα κόκκινα πιπέρια* που έχω στο ψυγείο μου (από λίγο εννοείται), γλυκιά και καυτερή πάπρικα, ελάχιστη καπνιστή πάπρικα και μερικές νιφάδες καυτερής πιπεριάς, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανθό αλατιού. Ανακατεύω καλά, σκεπάζω το μπολ και το αφήνω στην άκρη να μαριναριστεί για περίπου μισή ώρα. Μπορεί όμως να μείνει στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Εντωμεταξύ καθαρίζω** μια μεγάλη σκελίδα σκόρδο, την χτυπάω και την λιώνω στο γουδί αφού την πασπαλίσω με λίγο αλάτι. Τη μισή και λίγο περισσότερη την ρίχνω στο μπολ με τη μαρινάδα και τα φιλετάκια και την υπόλοιπη την ρίχνω σε ένα μικρότερο μπολ μαζί με το γιαούρτι, μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω στην άκρη.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Λαδώνω ελαφρά την επιφάνεια του σκεύους με τις ραβδώσεις και το γελοίο όνομα τηγανοψηστιέρα, το βάζω στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά βάζω τα φιλετάκια να ψηθούν. Αφού ροδίσουν από τη μια πλευρά, τα γυρίζω από την άλλη, προσθέτω και τη μαρινάδα (την αφήνω να εξατμιστεί) και τα αφήνω να ψηθούν καλά μέχρι μέσα***.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Σε ένα βαθύ πιάτο βάζω τα φυλλαράκια της σαλάτας (την αγοράζω έτοιμη, καθαρισμένη, σε αεροστεγή συσκευασία), ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο, βάζω στο πλάι λίγη σάλτσα γιαουρτιού, τοποθετώ από πάνω τα ζεστά φιλετάκια, τα ραντίζω με χυμό λεμονιού και σερβίρω αμέσως.

Τιπς:

*Παίξτε με τα μπαχαρικά και τα βοτανικά αρώματα, μη το φοβάστε, ταιριάζουν πολύ με το κοτόπουλο. Του αφαιρούν την ανοστιά και του προσθέτουν ενδιαφέρουσα γεύση, φτιάξτε, λοιπόν, τη δική σας μαρινάδα με τα αγαπημένα σας μπαχαρικά και αρωματικά χόρτα, προσθέστε, αφαιρέστε κατά βούληση και έτσι κάθε φορά με απλά μπουτάκια ή φιλετάκια θα έχετε ένα διαφορετικό φαγητό.

**Ενας άλλος τρόπος για να λιώσουμε το σκόρδο είναι να πιέσουμε την καθαρισμένη σκελίδα πάνω σε μια επιφάνεια κοπής με τη φαρδειά πλευρά της λάμας ενός μεγάλου μαχαιριού.

***Προσέξτε όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο με οποιονδήποτε τρόπο και ειδικά όταν το κάνετε ψητό. Πρέπει να βράσει/ψηθεί πολύ καλά μέχρι μέσα, το κοτόπουλο δεν το τρώμε ποτέ ωμό, όπως π.χ. το μοσχαρίσιο φιλέτο. Επίσης, μετά το μαγείρεμα, καθαρίζουμε σχολαστικά όλα τα σκεύη που ακούμπησε το ωμό κοτόπουλο, δίσκους κοπής, μαχαίρια κλπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'