Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τρουφάκια σοκολατένια δίχως κόπο

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςγλυκά, επιδόρπιο, τρουφάκια, τρούφα, βούτυρο, εύκολα τρουφάκια, σπιτικά τρουφάκια, γρήγορα τρουφάκια, εύκολη συνταγή, γρήγορη συνταγή

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Αγαπημένο γρήγορο γλυκάκι, το τρουφάκι αυτό δεν χρειάζεται ούτε να κοπιάσεις ούτε να είσαι ζαχαροπλάστης για να το πετύχεις. Απαραίτητο εργαλείο μια κατσαρόλα και ένα κουτάλι κάπως μεγάλο και είστε έτοιμοι όσον αφορά τον εξοπλισμό για την επιχείρηση “τρουφάκι και όχι στρουμφάκι”.

Τα υλικά σχετικά ταπεινά, πιθανόν να υπάρχουν ήδη στο ντουλάπι κάποια από αυτά ή στο ψυγείο σας. Αυτά τα τρουφάκια τα έφτιαξα για πρώτη φορά πριν αρκετά χρόνια στη Σκόπελο, με τη συνταγή και την καθοδήγηση της αγαπημένης και χρυσοχέρας βέβαια φίλης μου Φωτεινής, ένα απόγευμα από αυτά που ψάχνεσαι για γλυκό αλλά δεν είσαι και για πολλά - πολλά.

Από κείνη τη μέρα το τρουφάκι έγινε πολύ συχνό γλυκό στην Ηλιόπιτα και απέκτησε πολλούς θαυμαστές. Μεταξύ αυτών και μια φίλη – πελάτισσα, η οποία μετά από μια δεύτερη απόπειρα να αγοράσει τρουφάκια δεν βρήκε και αναφώνησε μεταξύ σοβαρού και αστείου «τι θα γίνει επιτέλους με αυτά τα στρουμφάκια;». Για να μην αναφωνήσετε κι εσείς, λοιπόν, πάμε να τα φτιάξουμε μπας και προλάβουμε τον απογευματινό καφέ.

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Υλικά και οδηγίες:

  • 1 ½ ποτήρι νερό
  • 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 1 ½ κ. σούπας (γεμάτες) βούτυρο
  • 120 γρ. κακάο (περίπου ένα πακέτο)
  • λίγη βανίλια
  • 2 ποτηράκια λικέρ (σφηνάκια) της αρεσκείας σας (προτείνω κουαντρό αλλά και κάποιο άλλο φρουτώδες ταιριάζει)
  • 300 γρ. (περίπου) φρυγανιά τριμμένη
  • ½ κιλό καρυδόψιχα τριμμένη μέτρια προς το ψιλό

Για τη διακόσμηση

  • 250 γρ. τρούφα σοκολάτα

Τώρα λοιπόν είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τα ανακατέματα. Βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη βανίλια και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους και αφήνουμε να βράσουν για ένα -δύο λεπτά (προσοχή μη φουσκώσει το μίγμα!) .Κατεβάζουμε από τη φωτιά, περιμένουμε δυο λεπτά, ρίχνουμε το λικέρ, αμέσως τα καρύδια και ανακατεύοντας προσθέτουμε τη φρυγανιά σιγά - σιγά.

Ίσως να μη χρειαστεί όλη η φρυγανιά γι’ αυτό και προτείνω να την ρίχνετε κάπως αργά, έτσι ώστε να πετύχετε ένα μίγμα λαμπερό και εύπλαστο. Τώρα μπορείτε να αφήσετε το μίγμα - τρουφάκι να κρυώσει τόσο, ώστε να μπορέσετε να το πλάσετε σε μικρές μπαλίτσες, τύπου κεφτεδάκι. Για να φτιάξετε εύκολα τα τρουφάκια χρειάζεστε να έχετε δίπλα σας ένα μπολ με νερό κρύο. Βουτάτε μέσα την παλάμη σας και στη συνέχεια παίρνετε μικρή ποσότητα από το μίγμα, πλάθετε το τρουφάκι και το ρίχνετε μέσα στην τρούφα, την οποία έχετε απλώσει σε έναν δίσκο.

Το γυρνάτε από δω και από κει ώστε να πάει παντού η τρούφα και… ω ναι, το πρώτο τρουφάκι ανήκει σε σας, έτσι, για να ξέρετε τι φτιάξατε άλλωστε. Μετά τη δοκιμή μπορείτε να τοποθετήσετε τα γλυκάκια σας σε δίσκο και, αν δεν καταναλωθούν άμεσα, μπορούν να μπουν στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη τροφίμων, ώστε να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους - αν προλάβουν βέβαια!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'