Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Δρόμοι Ζωής: ένα τραπέζι για όλους

του Δημήτρη Μπούτου Μαγειρικές ιστορίεςΔρόμοι Ζωής, εθελοντές, Κική Τριανταφύλλη, Ξανθή Μπαξεβάνη, συλλογική κουζίνα

Προχθές το βράδυ, Σάββατο, σύσσωμοι οι εθελοντές της δραστήριας οργάνωσης Δρόμοι Ζωής, με τον ερχομό του φθινοπώρου, γιόρτασαν, σαν άλλοι επιμελείς μαθητές, το νέο ξεκίνημα των προσπαθειών τους σε μια εκδήλωση με το άκρως αντιπροσωπευτικό της δράσης τους τσιτάτο «Μοιραζόμαστε». Και ήμαστε και εμείς εκεί, η Κική Τριανταφύλλη με ένα ταψί σοκολατένιους κύβους τύπου brownies και του λόγου μου με δυο ταψάκια σφολιάτες σοκολάτας.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες, παρά τις δυσκολίες των καιρών μας, για Δρόμους ενωτικούς, για τη χαρά, τη δημιουργικότητα, την εμπιστοσύνη. Γιατί έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να ζούμε σε φωτεινές Κοινωνίες. Ας είναι το μοίρασμα του φαγητού και της χαράς μας η δύναμη και η απόφαση να γίνουν τα όνειρα και η ελπίδα πραγματικότητα. Γυναίκες της κοινότητας και εθελοντές θα μαγειρέψουν για όλους μας. Γεύσεις και άρωμα ανατολής και όχι μόνο. Όσοι θέλουν ας φέρουν ό,τι ιδιαίτερο μπορεί να ετοιμάσει ο καθένας για να το μοιραστούμε. Μουσική, γιατί όχι και χορός στην αυλή μας» έγραφε το μήνυμα - πρόσκληση που λάβαμε από τη Μάτα και τον Κώστα (η καρδιά και ο νους της εθελοντικής οργάνωσης), ζηλέψαμε τα κέφια τους και ανασκουμπωθήκαμε.

Το ψάξιμο για το τι θα φτιάξουμε άρχισε αποβραδίς και μετά από νωρίς το πρωί μπήκαμε στις κουζίνες. Η Κική έφτιαξε τα μπράουνις της Ζουστίν, της γαλλίδας φίλης μας, αφού διπλασίασε τα υλικά της συνταγής και χρησιμοποίησε ένα μεγαλύτερο ταψί (30 x 40) - εδώ δεν πρόκειται για σπιτικά μαγειρέματα, σκοπός είναι να φτάσει για όλους. Εγώ ανέλαβα τα σφολιατάκια, η συνταγή τους καταφθάνει τις επόμενες μέρες.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Φτάσαμε με τα πεσκέσια ανα χείρας στον οδό Γαργηττίων, ένα μικρό στενό στο Γκάζι, και αμέσως μπήκαμε στην παλιοκαιρίσια τους αυλή: φωτισμένη, τραπέζια στημένα, μουσική από το βάθος, γυναίκες φορτωμένες με ταψιά και φαγιάντζες να περπατούν βιαστικές για να τακτοποιήσουν τα πάντα πριν από το τραπέζωμα - σωστό πανηγύρι σας λέω! Όμως η αληθινή γιορτή κρυβόταν στην κουζίνα: αυτοκίνητα σταματούσαν στην πόρτα της με συχνότητα διοδίων, οι γυναίκες της κοινότητας έρχονταν φορτωμένες με πυρέξ και κατσαρόλες, γεύσεις ανατολίτικες κατά βάση, πιπέρι και κύμινο παντού, πιλάφια και σουτζούκια αχνιστά.

Πλιγούρι, photo: Κική Τριανταφύλλη
Πλιγούρι, photo: Κική Τριανταφύλλη

Άλλα έμπαιναν από την κεντρική είσοδο, άλλα από το παράθυρο. Πειράγματα, γέλια, ταμπελάκια με τις ονομασίες κάθε πιάτου, πρόχειρες περιγραφές της κάθε συνταγής. Μανιώδεις εμείς με τα υλικά και πώς ετοιμάστηκε το καθετί, ρωτούσαμε αδιάκριτα δοσολογίες και κόλπα, φωτογραφίζαμε και κρυφοτσιμπολογούσαμε. Και αντί να μας αποπάρουν, με ένα φιλόξενο «θα έρθετε από Δευτέρα να τα πούμε όλα με ηρεμία», κλείσαμε ραντεβού για να μάθουμε τις ζηλευτές τους συνταγές.

Μακλούμπα, photo: Κική Τριανταφύλλη
Μακλούμπα, photo: Κική Τριανταφύλλη

Η Μουντάχε έφερε συριακή μακλούμπα, φαγητό του γάμου και των γιορτών, φαλάφελ και κεμπάπι με συνταγή αιγυπτιακή, χούμους όλων των λογιών, κίμπε (πίτα με κιμά και πλιγούρι). Παραδίπλα και οι γνώριμοί μας ντολμάδες από ρετσέτα θρακιώτικη.

Νταρλού πιλάφι, photo: Κική Τριανταφύλλη
Νταρλού πιλάφι, photo: Κική Τριανταφύλλη

Η Φαϊζέ και τι δεν έφτιαξε: τυρόπιτα με πατάτα, πλιγούρι, μαντί λεπτοδουλεμένα και νταρλού πιλάφι - αυτό με τη δελεαστική ρωγμή στην κρούστα, γεμιστές πιπεριές φουλ στο άρωμα… η Κική Τριανταφύλλη σε χρέη φωτο-ρεπόρτερ ξεσκέπαζε προσεκτικά τις πιατέλες και φωτογράφιζε.

Γεμιστά, photo: Κική Τριανταφύλλη
Γεμιστά, photo: Κική Τριανταφύλλη

Η ανάγκη για υποστήριξη των δαπανών τους επιτακτική, κάθε τρανό τραπέζωμα έχει ένα μικρό αντίτιμο, των 10 ευρώ και 5 ευρώ για τους φοιτητές. Στόχος τους όχι να κερδίσουν, ασφαλώς, αλλά να αντιμετωπιστούν αξιοπρεπώς τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου μέχρι το χριστουγεννιάτικο bazaar που οργανώνεται καθιερωμένα το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη - θα επανέλθουμε αναλυτικά επ' αυτού. Με διπλή χαρά θα είμαστε εκεί γιατί θα συναντήσουμε και τη δική μας - bostanista Ξανθή Μπαξεβάνη, επίσης εθελόντρια των Δρόμων, που έχει αρχίσει ήδη προ καιρού να ετοιμάζει τα βαζάκια με τα τσάτνεϊ και τις μαρμελάδες της, τα σακουλάκια με τις χυλοπίτες και τους τραχανάδες και τόσες ακόμα λιχουδιές που θα προσφέρει στη γιορτή του Δεκέμβρη.

Αναμείνατε - προσεχώς περισσότερα και πιο αναλυτικά!

Δρόμοι Ζωής
Γαργηττίων 12, Γκάζι, 118 54 Αθήνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 34 74 218 και 697 70 93 072
email: office@dromoi-zois.gr

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'