Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ψητή κολοκύθα σαλάτα, δίπλα στα κρεατικά

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςσαλάτα, κολοκύθα, λαχανάκια Βρυξελλών, βαλσαμικό, κουκουνάρι

Συχνά βρίσκω πολύ πιο εντυπωσιακά τα συνοδευτικά, τα ταπεινά πιάτα που καλούνται να παίξουν δεύτερο ρόλο πλάι στα κρέατα και τα πουλερικά - τους πρωταγωνιστές στα περισσότερα τραπέζια. Συχνά πολυψημένα ή σκληρά, με λίγη έως ελάχιστη ουσιαστική γεύση, τα κρέατα σπάνια με συγκινούν, όμως οι πατάτες - κανονικές ή γλυκές - οι κολοκύθες, τα λαχανάκια και τα σωστά συνδυασμένα σαλατικά μπορούν να δώσουν στο τραπέζι χρώμα, γεύση και μαγκιά που, κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη τουλάχιστον, συχνά λείπει από τους θεωρούμενους πρωταγωνιστές.

photo: Αγλαΐα Κρεμέζη
photo: Αγλαΐα Κρεμέζη

Κολοκύθα ψητή σαλάτα

Για 4-6 άτομα:

  • περίπου 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 ½ κιλά κολοκύθα (Βγάλτε τους σπόρους και με κοφτερό μαχαίρι καθαρίστε το φλούδι)
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι ή κλωνάρια θυμάρι, ρίγανη ή δεντρολίβανο
  • αλάτι όσο θέλετε
  • μια καλή πρέζα κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο ή φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ κιλό λαχανάκια Βρυξελλών (προαιρετικά)
  • βαλσαμικό ξύδι
  • φρουτώδες ελαιόλαδο
  • κρυσταλλικό αλάτι για πασπάλισμα
  • 1/3 φλιτζανιού κουκουνάρι καβουρντισμένο

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

photo: Αγλαΐα Κρεμέζη
photo: Αγλαΐα Κρεμέζη

Κόψτε την κολοκύθα σε κομμάτια-μπουκιές περίπου το ίδιο μέγεθος, βάλτε σε γαβάθα, περιχύστε με το λάδι και ανακατώστε να λαδωθούν τα κομμάτια από όλες τις μεριές.

photo: Αγλαΐα Κρεμέζη
photo: Αγλαΐα Κρεμέζη

Στρώστε με λαδόχαρτο τη λαμαρίνα του φούρνου και αδειάστε μέσα την κολοκύθα. Πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και όποιο μυρωδικό διαλέξετε και ψήστε στη μέση του φούρνου για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Προσοχή, μην αφήσετε την κολοκύθα να λιώσει. Αν χρησιμοποιείτε και λαχανάκια Βρυξελλών, αλείψτε τα και αυτά με λάδι και ψήστε μαζί με την κολοκύθα.

Μεταφέρετε σε γαβάθα σερβιρίσματος και βρέξτε με λίγο βαλσάμικο. Περιχύστε με φρουτώδες ελαιόλαδο, πασπαλίστε με λίγο κρυσταλλικό αλάτι, με το κουκουνάρι και σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'