Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γλυκόξινες πιπεριές τουρσί

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςλαχανικά, πιπεριές, τουρσί, αλάτι, ξύδι

Πρέπει να συμβαίνει στους περισσότερους εργασιακούς χώρους. Κάποιο κέρασμα που αρέσε - και η συνταγή του κυκλοφορεί αστραπιαία -, ένας λιχούδης συνάδελφος που περιγράφει μια νοστιμιά που δοκίμασε, μια καλή νοικοκυρά που όλο και κάτι μαγειρεύει και δεν κρύβει τη συνταγή της, μια παραδοσιακή μαγείρισσα, ένας μερακλής παραγωγός που ξέρει και διαχείριση των προϊόντων του συχνά συνυπάρχουν στο ίδιο γραφείο και ανανεώνουν το συνταγολόγιό μας.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Συζητώντας, λοιπόν, πρόσφατα για πιπεριές, έπεσε στο τραπέζι-γραφείο και η συνταγή για πιπεριές τουρσί. Όχι το κλασικό με τις πιπερίτσες  τις πράσινες αλλά ένα γλυκόξινο χρωματιστό τουρσάκι που κέντρισε το ενδιαφέρον μου αν και έχω δει πολλές αντίστοιχες συνταγές στο διαδίκτυο και έχω δοκιμάσει κάποιες. Ετούτη εδώ είναι ιδιαίτερα απλή και στα υλικά και στη διαδικασία.

Για τρία ολόκληρα κιλά πιπεριές μας την έδωσε ο φίλος Μ.! Άλλαξα και την αναλογία των υλικών (πιο «ήπιο» το έκανα) και την τεχνική της παρασκευής. Κράτησα όμως την κεντρική ιδέα του Μ. και έφτιαξα αυτή τη νόστιμη – για όσους αγαπούν τα γλυκόξινα - γαρνιτούρα.

Στην αρχική συνταγή οι πιπεριές δεν βράζονται γιατί το τουρσί «ζυμώνεται» για λίγες μέρες, οπότε οι πιπεριές μάλλον μαλακώνουν με την παραμονή τους στο αλάτι και το ξύδι. Για να το δοκιμάσουμε νωρίτερα (την επόμενη μέρα!) το έβρασα ελάχιστα. Η γεύση του ήταν θαυμάσια  και ταίριαξε και τόσο με το στραγγιστό γιαούρτι και τα ψητά λαχανικά όσο και με τα ψητά «παϊδάκια» κοτόπουλου που το δοκιμάσαμε. Είμαι βέβαιη ότι θα ταιριάζει και με τυριά, όπως σχεδόν όλα τα γλυκόξινα. Επiπλέον έδωσε πολύ όμορφο χρώμα στα πιάτα μας!

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Υλικά:

  • μισό κιλό πιπεριές
  • 1 κουταλιά χοντρό αλάτι
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα ξύδι από κρασί
  • 10 κόκκους πιπέρι

Επί το έργον:

Πλένουμε τις πιπεριές, τις ανοίγουμε και αφαιρούμε τους σπόρους καθώς και τα σκληρά άσπρα μέρη από το εσωτερικό τους. Τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τις βάζουμε σε μπολ που σκεπάζει και τις πασπαλίζουμε με το αλάτι.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Τις τρίβουμε με τα χέρια μας να μαραθούν ελαφρά. Σκεπάζουμε το μπολ και τις αφήνουμε να περιμένουν 2-3 ώρες. Θα δούμε ότι έχουν κατεβάσει υγρά.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Χωρίς να τα αδειάσουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι και το πιπέρι και τα αφήνουμε πάλι για άλλες 2-3 ώρες ή περισσότερο (αν έχουμε χρόνο).

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μετά βάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ σε κατσαρόλα και το βράζουμε για 7-10 λεπτά (ο χρόνος από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός). Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το αδειάζουμε σε μπολ (γυάλινο κατά προτίμηση). Όταν κρυώσει εντελώς, το βάζουμε στο ψυγείο. Μπορεί να καταναλωθεί την επόμενη μέρα.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Παρατηρήσεις:

  • Παρόλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιπεριές του ίδιου χρώματος, είναι πολύ πιο ωραίο στην εμφάνιση όταν είναι πολύχρωμες.
  • Έβαλα λίγο ελαιόλαδο στο βάζο μου για να διατηρηθεί καλύτερα όσο περίσσεψε.
  • Ο φίλος που μου έδωσε την αρχική συνταγή μου είπε ότι το διατηρεί σε αποστειρωμένα βάζα για μήνες, χωρίς μάλιστα να έχει βράσει τις πιπεριές του. Όταν το δοκιμάσω κι έτσι, θα συμπληρώσω τα αποτελέσματα…
  • Ξεκίνησα τη διαδικασία Σάββατο πρωί και το βραδάκι έβρασα το τουρσί μου. Το απολαύσαμε την Κυριακή το μεσημέρι. Όσο έμεινε μάλλον είναι το ίδιο - και ίσως περισσότερο- νόστιμο.
  • Αντί κόκκους πιπεριού, μπορούμε να βάλουμε λίγη καυτερή πιπερίτσα.

Καλό Φθινόπωρο!

*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'