Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα κρουασανάκια της μαμάς μου

της MamaTsita Συνταγέςσχολείο, κολατσιό, κρουασάν, ζύμη

Τέλος διακοπών, τα αγαπημένα μας “κατεργαράκια” επιστρέφουν στον πάγκο τους. Μαζί τους επιστρέφει κι ο γνωστός “πονοκέφαλος” του κολατσιού.
- Να σου φτιάξω τοστάκι για αύριο;
- Πάλι τοστ; κλπ κλπ

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Σου έχω τη λύση. Ένα εύκολο ζυμαράκι που με δύο-τρεις κινήσεις μετατρέπεται σε πεντανόστιμες μπουκίτσες που λατρεύουν τα παιδιά. Μας τις έφτιαχνε κι η δική μου μαμά όταν ήμασταν μικρά κι είχαμε... ανάγκη. Τώρα πια, αν την ρωτήσεις, θα σου πει “Αν ήξερα πως θα βάλετε τόσα κιλά πάνω σας, δεν θα επέμενα τότε τόσο πολύ”. Μπράβο μαμά, ευχαριστούμε! Τέλος πάντων, μαζί με τα κιλά μας έμεινε κι αυτή η απίθανη γεύση.

Για τα κρουασανάκια, λοιπόν, της μαμάς μου θα χρειαστείς:

  • ½ ποτήρι σπορέλαιο
  • 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρόκο αυγού

Σ’ ένα βαθύ μπολ βάζεις όλα τα υλικά (εκτός του κρόκου) και ρίχνεις σιγά σιγά το αλεύρι (τόσο ώστε να φτιάξεις ένα μαλακό κι εύπλαστο ζυμαράκι). Το σκεπάζεις και το αφήνεις για μισή ώρα περίπου σε θερμό περιβάλλον, έτσι ώστε να φουσκώσει.

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Κατόπιν χωρίζεις τη ζύμη σε 3 μπαλάκια. Ανοίγεις κάθε μπαλάκι με πλάστη και χαράζεις 8 κομμάτια (όπως την πίτσα). Τοποθετείς τη γέμιση στο φαρδύ μέρος, κλείνεις από τα πλάγια για να μη χυθεί η γέμιση και τυλίγεις. Τ’ αλείφεις με τον κρόκο του αυγού και ψήνεις σε λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι τα κρουασανάκια σου να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

Τα δικά μου πιτσιρίκια έχουν αδυναμία στα λουκανικοκρουασανάκια αλλά μπορείς να δοκιμάσεις να τα γεμίσεις με ό,τι τυράκι έχεις στο ψυγείο σου φτιάχνοντας έτσι τυροπιτοκρουασανάκια. ‘Η μπορείς να τα γεμίσεις με ψιλοκομμένο ζαμπόν και φέτα, φτιάχνοντας έτσι ζαμπονοτυροκρουασανάκια. Χμ, να θυμηθώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη όταν παίζουμε κρεμάλα! Ένα είναι το σίγουρο, τα πιτσιρίκια σου θα τα λατρέψουν και την επόμενη φορά θα χρειαστεί να κάνεις διπλή δόση γιατί θα δεις πως θα τα λατρέψουν κι οι συμμαθητές τους.

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Με αγάπη,
MamaTsita

Υ.Γ.: Μη πέφτεις στη παγίδα του κατεψυγμένου. Θυμήσου να τα φτιάξεις και για το παιδικό πάρτι. Θα γίνουν ανάρπαστα και θα κερδίσεις και τις εντυπώσεις.

*Η συνταγή είναι από το blog της MamaTsita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της MamaTsita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'