Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καλώς τα νερατζάκια!

του Φιλάρετου Ψημμένου Συνταγέςμανιτάρια, Amanita caesarea, νερατζάκια, σαλάτα, τουρσί, τηγάνι

Αύγουστος στην Τσαγκαράδα, ο μήνας της μαρμελάδας. Καθημερινή συλλογή βατόμουρων, σύκων, δαμάσκηνων και λοιπών φρούτων και το βράδυ επεξεργασία και “δέσιμο” της μαρμελάδας. Τον Σεπτέμβρη συνήθως αρχίζουμε να μαζεύουμε άγρια μανιτάρια. Και τώρα να, τα νερατζάκια έκαναν την εμφάνισή τους και μάλιστα ζουμπουρλούδικα!

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Τι εστί όμως νερατζάκι; Είναι η τοπική ονομασία για την Amanita caesarea ή Αμανίτα του Καίσαρα ή Καισαρικό. Ένα από τα πιο σπάνια και νόστιμα άγρια μανιτάρια. Το όνομα προέρχεται από την πρώιμη φάση του μύκητα, που ξεκινά τη ζωή του με τη μορφή ενός λευκού αυγού που σκάει και ξεπροβάλλει από μέσα το πορτοκαλί νερατζόμορφο μανιτάρι. Στη φάση αυτή είναι όμοιο με νεράντζι, γι' αυτό και αποκαλείται “νερατζάκι”. Ακολούθως, όταν εμφανιστεί το πόδι του και απλωθεί η ομπρέλα του, γίνεται γένους θηλυκού και αποκαλείται χαϊδευτικά “νερατζούλα”.

Τα “αβγουλάκια” είναι καταπληκτικά για ωμή σαλάτα αλλά αν έχω κάμποσα, φτιάχνω με αυτά γλυκόξινο τουρσί.

Από τις νεραντζούλες συνήθως κρατάμε τις περισσότερες για την ομελέτα του πρωινού του ξενώνα και με τις υπόλοιπες κάνουμε μια εξαιρετική τηγανιά. Βουνό μας, σε ευχαριστούμε για τα αγαθά που μας προσφέρεις!

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Σαλάτα με Καίσαρες
Παίρνουμε 2-3 «αυγά» Amanita caesarea και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ραντίζουμε με λάδι και λεμόνι. Ρίχνουμε χοντροτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε.

Καισαρικά γλυκόξινο τουρσί
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 400 ml νερό, 400 ml ξύδι λευκό, 100 ml ξύδι βαλσαμικό, 120 γρ. καστανή ζάχαρη, 1 κουτ. σούπας αλάτι, 1 κουτ. σούπας πιπέρι άκοπο, 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο τριμμένο, 3 κλωνάρια δενδρολίβανο, 4 φύλλα δάφνης και 3 σκελίδες σκόρδο. Βράζουμε το μείγμα και ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια. Βράζουμε για δεκαπέντε λεπτά. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε τα μανιτάρια. Όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε βάζα και συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο. Αφήνουμε έναν μήνα να ωριμάσουν και έχουμε ένα καταπληκτικό μεζεδάκι. Το υγρό που περίσσεψε στην κατσαρόλα το κρατάμε και έχουμε ένα αρωματικό ξύδι για σαλάτες βραστών λαχανικών.

Καισαρικά στο τηγάνι - 2 τρόποι

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Μαρινάτα:
Χοντροκόβουμε τις νερατζούλες και τις περνάμε από το τηγάνι όπου έχουμε βάλει λίγο ελαιόλαδο. Τις γυρίζουμε να τηγανιστούν ελαφρά. Σβήνουμε με κρασί ή τσίπουρο. Αλατοπιπερώνουμε.

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Ψητοτηγανητά:
Σε τηγάνι - ψηστιέρα απλώνουμε ελάχιστο λάδι και βάζουμε να κάψει. Απλώνουμε τις νερατζούλες κομμένες σε χοντρές φέτες. Αφήνουμε για ένα λεπτό και τις γυρίζουμε άλλο ένα λεπτό και από την άλλη. Σβήνουμε με μπαλσάμικο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'