Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σύκο-μαστίχα, μαρμελάδα από δυο πλευρές του Αιγαίου

του Φιλάρετου Ψημμένου Συνταγέςμαρμελάδα, σύκα, μαστίχα, λεμόνι

Κάθε καλοκαίρι οι συκιές της Τσαγκαράδας φορτώνονται ολόγλυκα σύκα. Μεγάλα μαύρα, ασπρόσυκα, πράσινα με κόκκινο εσωτερικό και άλλες άπειρες παραλλαγές. Όταν ξεκινήσουν, λίγα-λίγα τον Ιούλιο, είναι περιζήτητα και τρώγονται σχεδόν κατά τη διάρκεια της συλλογής από το δέντρο. Τον Αύγουστο όμως, όταν η παραγωγή είναι στο φόρτε της, αρχίζει η αξιοποίηση και με άλλους τρόπους. Κυρίως μαρμελάδα.

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Πριν από κάποια χρόνια, αφού σέρβιρα σύκα σαν φρούτο στο πρωινό, βρέθηκα στην κουζίνα μπροστά σε ένα βουνό σύκα. Αμαρτία να πάνε χαμένα! Σκέφτηκα να τα κάνω μαρμελάδα. Όμως μαρμελάδα σκέτο σύκο, μου φάνηκε πληκτική.

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Αποφάσισα να την αρωματίσω και διάλεξα τη χιώτικη μαστίχα. Το αποτέλεσμα άκρως γοητευτικό. Ένα έδεσμα μεταξύ γλυκού και μαρμελάδας. Τρώγεται στο πρωινό αλλά μπορεί να συνοδεύσει και το γιαούρτι στο βραδινό.

Μαρμελάδα σύκο "Αμανίτα"

Υλικά:

  • 1 κιλό άσπρα και μαύρα σύκα
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 3 μέτριους κόκκους μαστίχα Χίου
  • χυμό λεμονιού

Παρασκευή:

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Παίρνουμε τα σύκα και τους αφαιρούμε το κοτσάνι. Τα κόβουμε με το μαχαίρι χοντρά κομμάτια. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Με λίγη από τη ζάχαρη μαζί, χτυπάμε τη μαστίχα σε γουδί να γίνει σκόνη. Την προσθέτουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε έως ότου δέσει. Τα σύκα βγάζουν κατά τον βρασμό ελάχιστο αφρό τον οποίο και αφαιρούμε.

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Καθώς τα σύκα δεν έχουν πολλά υγρά, προσέχουμε να μη κολλήσουν γυρίζοντας με ξύλινη κουτάλα. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, δίνουμε ακόμα μια βράση και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Υ.Γ.1: Η μαρμελάδα σύκο είναι ευαίσθητη καθώς, λόγω γλύκας των σύκων, έχει λίγη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται καλό δέσιμο για να μη ξινίσει και, όταν την ανοίξουμε, πρέπει να την διατηρούμε στο ψυγείο και να την καταναλώσουμε σύντομα.

Υ.Γ.2: Τα τελευταία σύκα, στις αρχές του Σεπτέμβρη και πριν τις βροχές, είναι πολύ γλυκά και κάνουν άριστη μαρμελάδα. Όταν τα μαζεύετε, μη ξεχάσετε να κοιτάξετε κάτω από τη συκιά. Θα βρείτε πολλά πεσμένα και ξερά. Διαλέξτε τα ακέραια, καθαρίστε τα, λιάστε τα μια-δυο ημέρες, περάστε τα από φούρνο και έχετε καταπληκτικά ξερά σύκα. Φυλάξτε τα σε ένα δοχείο μαζί με ρίγανη και φύλλα δάφνης και θα έχετε την καλύτερη συντροφιά για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, δίπλα στο τζάκι, με συνοδεία τσίπουρου!  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'