Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ένα επιδόρπιο για πρωινό

του Κώστα Τσαούση Μαγειρικές ιστορίεςγιαούρτι, πρόβειο, υπερφρούτα, μύρτιλλα, κράνμπερι, γκότζι μπέρι, Αρώνια, σταφίδες, ξηροί καρποί, καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα

Η αγάπη μου για το καλό γιαούρτι – εκείνο από πρόβειο γάλα στο πήλινο  με σήμα κατατεθέν την πέτσα – κρατά χρόνια αν και έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εδώ και μια πενταετία, από την στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι συστηματικά με το κομμάτι της καθημερινής μου διατροφής.

Ψάχνω παντού στα καλά παντοπωλεία του κέντρου και τα νέα μπακάλικα στις συνοικίες για προτάσεις που έρχονται από την περιφέρεια, από μικρού  και μεσαίου μεγέθους παραγωγικές μονάδες που φροντίζουν για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Δεν θέλω να γράψω ονόματα με φίρμες αλλά μια επίσκεψη σε παντοπωλεία και νέο μπακάλικα θα διευκόλυνε και εσάς για να αρχίσετε να φτιάχνετε την δική σας λίστα προτιμήσεων και επιλογών.

Το επιδόρπιο όπως ήδη καταλάβατε στηρίζεται σε ένα γιαούρτι – πρόβειο με πέτσα σε πήλινο.  Αλλά δεν είναι το μόνο συστατικό του. Συνοδεύεται από νιφάδες βρώμης, ξηρούς καρπούς ( καρύδι, φουντούκι, αμύγδαλο), υπερφρούτα (μύρτιλο, κράνμπερι, γκότζι μπέρι, αρώνια ), σταφίδες ( ξανθιές και μαύρες).

Τοσο το γκότζι μπέρι οσο και η αρώνια καλόν είναι μετά από τα περάσματα από μπλέντερ να γίνουν μια σκέτη …πούδρα, ενώ όλα τα άλλα υλικά να είναι από μέτρια μέχρι καλά αλεσμένα.

Γιαούρτι με μέλι, ξηρούς καρπούς και υπερφρούτα, photo: Κώστας Τσαούσης
Γιαούρτι με μέλι, ξηρούς καρπούς και υπερφρούτα, photo: Κώστας Τσαούσης

Και  αφού τα βρήκαμε με τα υλικά και το άλεσμα τους, ας προχωρήσουμε στο φτιάξιμο του πιάτου μας:   Τοποθετούμε το περισσότερο από το περιεχόμενο του γιαουρτιού στο πιάτο με τρόπο που να δημιουργεί ένα μικρό άνοιγμα στο μέσο – μια χαράδρα για να υποδεχθεί τις νιφάδες βρώμης. Περιχύνουμε με μέλι και με μια υποψία από κανέλα Κευλάνης. Από κεί και πέρα, δουλεύει η φαντασία. Τα αλεσμένα υπερφρούτα και οι ξηροί καρποί πρέπει να πάνε παντού έτσι ώστε να αντιπροσωπεύονται σε κάθε κουταλιά.

Ξεκίνησα να φτιάχνω το ενισχυμένο μου γιαούρτι ως επιδόρπιο αλλά τώρα πια το έχω καθιερώσει και ως πρωινό. Βοηθά και σε κρατά για ώρες…

Υ.Γ: Συνήθως μένει περισσότερη ποσότητα υλικών την οποία την χρησιμοποιώ ανακατεύοντας την με γάλα – συνήθως προτιμώ γάλα χαμηλών λιπαρών αλλά κάποιο από τα μη ομογενοποιημένα, από φάρμες ελεγχόμενης παραγωγής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'