Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σάλτσα πεπερονάτα για το φοιτητικό «κελάρι»

του Φιλάρετου Ψημμένου Συνταγέςσάλτσα, ντομάτες, πιπεριές, σπιτική σάλτσα, εύκολη σάλτσα, μακαρονάδα, πίτσα, εύκολη συνταγή

Ο καλός φοιτητής σήμερα δεν έχει χρόνο. Σχολή, sms, παρέες, έρωτες, εργασίες, café, μπαράκια... Δεν έχει επίσης και λεφτά, καθώς το γονεϊκό πορτοφόλι μίκρυνε. Ειδικά οι φοιτητές που η σχολή τους είναι μακριά από το πατρικό τους, κινδυνεύουν να διατρέφονται κυρίως με σουβλάκια! Εκτός αν τους βοηθήσουμε να δημιουργήσουν το φοιτητικό «κελάρι».

Κατ’ αρχάς, για να λειτουργήσει το κελάρι, θέλει και κάποιο απαραίτητο εξοπλισμό. Βασικά πράγματα, μια - δυo κατσαρολίτσες, ένα τρυπητό, κανα μπρικάκι, μαχαιροπήρουνα, πιατοπότηρα, ένα τηγάνι. Πάμε τώρα στα αγαθά. Ένα μπουκάλι λάδι, ένα βαζάκι καλοτριμμένη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ξύδι, μακαρόνια (ένα - δυο μεγέθη), πένες, ραβιόλια, ρύζι, τραχανάς. Ωραία αλλά είπαμε ο φοιτητής δεν έχει χρόνο, ούτε και μαγειρικές γνώσεις. Τι θα τα κάνει όλα αυτά;

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Για να λειτουργήσει αυτός ο εξοπλισμός χρειάζεται ο καταλύτης: Οι έτοιμες, μεριδοποιημένες σπιτικές σάλτσες! Σάλτσες διαφόρων ειδών, σε μικρά βαζάκια, έτοιμες για χρήση. Μπορούν να συνδυαστούν με όλες τις πάστες, το ρύζι, να μπουν πάνω σε μια έτοιμη βάση για πίτσα, να προστεθούν σε κρέας και στη μεγάλη πείνα να φαγωθούν μόνες με ψωμί ή φρυγανιές. Μπορείτε με βάση τη ντομάτα και λαχανικά να κάνετε διαφόρων ειδών σάλτσες. Ακόμα μπορείτε να κάνετε με βασιλικό σπιτικό πέστο.

Να μια κλασσική συνταγή σάλτσας με βάση τη ντομάτα:

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Σάλτσα πεπερονάτα - Υλικά

  • ντομάτες - προτιμήστε πομοντόρια που έχουν πολύ ψίχα
  • πιπεριές διαφόρων ειδών και χρωμάτων
  • κρεμμύδι, σκόρδο
  • μαϊντανός
  • ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο & πάπρικα
  • ζάχαρη

Τα υλικά μας θα πρέπει να είναι αρκετά για μια μεγάλη κατσαρόλα και να είναι ανάλογα με τις προτιμήσεις του φοιτητή. Προσοχή, αυτός / -ή θέλουμε να τα φάει, άρα πρέπει να του αρέσουν, αλλιώς το κελάρι θα γίνει κάβα παλαίωσης σάλτσας.

photo: Φιλάρετος Ψημμένος
photo: Φιλάρετος Ψημμένος

Παρασκευή:
Κόβουμε τις ντομάτες σε τέταρτα και τις αφήνουμε σε τρυπητό πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι για να στραγγίσουν. Ψιλοκόβουμε κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό και τα βάζουμε σε διαφορετικά μπολάκια. Τέλος περνάμε τη ντομάτα από το multi να γίνει πολτός.

Στην κατσαρόλα μας βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε πρώτα τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας να μαραθούν, ακολούθως το σκόρδο, τον μαϊντανό, τις πιπεριές και στο τέλος τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα μας και προσθέτουμε λίγη ζάχαρη, ώστε να ισορροπήσει η οξύτητα. Βράζουμε έως ότου ομογενοποιηθεί. Έχουμε εν τω μεταξύ αποστειρώσει τα βαζάκια μας με καυτό νερό ή βρασμό. Βάζουμε μέσα τη σάλτσα, κλείνουμε και γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει. Έτοιμο το φοιτητικό γεύμα!

Τώρα που πήραμε το κολάι, μπορούμε να προχωρήσουμε και σε εμφιάλωση μαγειρεμένων οσπρίων!

Επισημάνσεις:

  • Τώρα είναι η εποχή να φτιάξετε τις σπιτικές σας σάλτσες, καθώς οι ντομάτες και τα λαχανικά στη λαϊκή είναι φτηνά και άφθονα.
  • Καθώς ο χρόνος και τα λεφτά λείπουν από πολύ κόσμο, οι «φοιτητικές σάλτσες» είναι καλές και για εργένηδες αλλά και για οικογένειες σε μεγαλύτερα βάζα βέβαια.
  • Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε μια σάλτσα, φτιάξτε τη διπλάσια ποσότητα και το περίσσευμα εμφιαλώστε το για μελλοντική χρήση.
  • Οι εμφιαλωμένες σάλτσες, αν έχει γίνει καλή αποστείρωση των βάζων, αντέχουν τουλάχιστον 2 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'