Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Βάζω τα brownies, βάζεις το παγωτό;

της Ζουστίν Λοράν Συνταγέςbrownies, σοκολάτα, κέικ, καρύδια

Το βασικό με τα αμερικάνικα brownies είναι να αποφασίσεις τι brownie-τύπος είσαι. Υπάρχουν τα πυκνά (fudgy), εκείνα που θυμίζουν περισσότερο κέικ (cakey) και τα λαστιχωτά (chewy). Εγώ διαλέγω την τρίτη κατηγορία, ούτε πολύ υγρά μα ούτε και φουσκωτά σαν κέικ, κάπου ενδιάμεσα για να κρατούν την υγρασία τους χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι, με λίγα καρύδια για να πλουτίζει η γεύση. Την ευκολότερη και πιο γευστική συνταγή για brownies την φυλάω από την παρέα σαν μυστικό εδώ και μήνες, τους υπόσχομαι να τους τα φτιάξω μόνο αν μου φέρουν σπιτικό παγωτό - ή καλό, χειροποίητο του εμπορίου - για να συνοδεύσουμε τούτα τα θαυμάσια σοκολατένια κεκάκια. Ο γλυκός εκβιασμός μου πάντοτε πιάνει!

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Υλικά για brownies για 6 άτομα:

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. βούτυρο

  • 250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 40 γρ. κακάο

  • 4 αυγά

  • 100 γρ. καρύδια

Ετοιμάζετε μπεν μαρί: Βάζετε μια κατσαρόλα με νερό ως τη μέση να σιγοβράζει και πάνω της ακουμπάτε ένα μπολ που ίσα-ίσα εφάπτεται στο χείλος της. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνετε στο μπολ το βούτυρο με την κουβερτούρα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν. Αποσύρετε το μπολ από τη φωτιά και μέσα στη λιωμένη σοκολάτα ρίχνετε τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Προσθέτετε στο ίδιο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το κακάο και τα καρύδια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Διαλέγετε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκατοστά, το στρώνετε με λαδόκολλα, την αλείφετε με λίγο βούτυρο και την αλευρώνετε. Ρίχνετε το μείγμα, το απλώνετε απαλά με μια σπάτουλα και ψήνετε στους 170 °C για 40 περίπου λεπτά. Ελέγχετε πριν σβήσετε τον φούρνο αν τα brownies είναι όπως πρέπει: βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και το τραβάτε. Θα πρέπει να έχει λερωθεί αλλά η ζύμη να μη μοιάζει άψητη, περισσότερο σαν υγρό κέικ. Αν είναι πολύ υγρή, χαμηλώνετε στους 140 °C και συνεχίζετε ψήσιμο για 5-7 λεπτά. Ο στόχος είναι να ψηθούν καλά απ’ έξω αλλά μέσα να παραμένουν μαλακά, όχι όμως υγρά.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Ξεφουρνίζετε, περιμένετε 15 λεπτά να κρυώσει και σερβίρετε με παγωτό ή σαντιγί. Όσα δεν φαγωθούν αμέσως, αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και μετά βάλτε τα μετά σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς. Την επόμενη μέρα τρώγονται πολύ ευχάριστα και κρύα, μόνο που θα έχουν σφίξει και θα μοιάζουν με μικρά, τετράγωνα κεκάκια, εξίσου όμως νόστιμα.

*Η Ζουστίν Λοράν είναι Γαλλίδα και φίλη-αναγνώστρια του bostanistas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'