Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Όταν το κέικ μύρισε σύκο

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςκέικ, μέλι, σύκα, κέικ με μέλι, κέικ χωρίς ζάχαρη, μέλι από σύκα, εύκολο κέικ, σπιτικό κέικ

Λίγο από περιέργεια, λίγο σε κρίση προκοπής και ευταξίας, αποφάσισα να δοκιμάσω το μέλι από σύκα της Αμαλίας Λογαρά. Στο σημείωμά της δύο φράσεις με τσίγκλισαν: πρώτον ότι απαλάσσει από τη ζάχαρη (λίγη εγκράτεια ποτέ δεν έβλαψε) και, δεύτερον, πως ταιριάζει ωραία σε κέικ. Ο τρίτος - και καθοριστικός - λόγος ήταν πως λαχταρούσα να δοκιμάσω τη γλυκιά, φρουτένια γεύση του που περιέγραφε.

φωτό: Αμαλία Λογαρά
φωτό: Αμαλία Λογαρά

Στο σπίτι από κακή, ως συνήθως, συνεννόηση, βρεθήκαμε με τέσσερα παραπανίσια κεσεδάκια σύκα. Φύλαξα ένα κιλό σύκα και έφτιαξα το περίφημο μέλι - ένα μόνο μπουκαλάκι κατόρθωσα να ετοιμάσω - και αποφάσισα να του δώσω τη θέση του κανονικού στη κλασική μου συνταγή για κέικ με μέλι. Εκτός του ότι μοσχομύριζε σύκο, είχε μαλακή, σπογγώδη υφή, όσο πρέπει υγρή για να διατηρηθεί και 3 και 4 μέρες στη γυάλα του (ασχέτως αν δεν έμεινε ούτε φέτα από την πρώτη μέρα).

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Για ένα μεσαίο κέικ:

  • 250 γραμμ. μέλι από σύκο και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
  • 225 γραμμ. βούτυρο ανάλατο και λίγο ακόμα για τη φόρμα
  • 100 γραμμ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 300 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Ζέστανα τον φούρνο στους 160 βαθμούς και διάλεξα μια μεσαία φόρμα για κέικ, μακρόστενη. Την βουτύρωσα καλά. Ζέστανα μια άνετη κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία και εκεί έριξα το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το μέλι από τα σύκα και τη ζάχαρη. Ανακάτεψα για να μαλακώσουν και να λιώσουν όλα, να προκύψει κάτι σαν σκούρο σιρόπι. Επειδή η ζάχαρη αργούσε να λιώσει ανέβασα λίγο τη θερμοκρασία, να επιταχύνω. Άφησα την κατσαρόλα κατά μέρος για 20 λεπτά, να κρυώσει το σιρόπι.

Σε βαθύ πιάτο χτύπησα τα αυγά για λίγο και, ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη, τα έριξα σιγά σιγά στη χλιαρή πια κατσαρόλα. Σε ένα δεύτερο μπολ άδειασα το αλεύρι και άρχισα να ρίχνω εκεί το προηγούμενο μίγμα ανακατεύοντας με το μίξερ χειρός μέχρι να προκύψει ζύμη κατάλληλη για κέικ, ούτε σφιχτή μα ούτε και πολύ ρευστή. Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω αν είναι υπερβολικά υγρή.

Άδειασα το μίγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και έψησα το κέικ για περίπου μία ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει. Στο τέλος το τεστ με το μαχαίρι για να σιγουρευτώ πως ψήθηκε μέσα για μέσα. Ξεφούρνισμα, 15 λεπτά να κρυώσει πάνω στον πάγκο και αναποδογύρισμα σε πιατέλα άνετη.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Αν και από πάνω φαινόταν αρκετά σκούρο, η γεύση του ήταν έξοχη, ίσως την επόμενη φορά το ψήσω για 50 λεπτά ή σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία. Το βέβαιο είναι πως το μέλι από σύκα καθιερώθηκε και για τα υλικά και για το τελικό γαρνίρισμα πάνω από το παγωτό που επιβάλλεται δίπλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'