Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σοκολατόπιτα με ούζο

της Gourmelita Συνταγέςγλυκά, σοκολάτα, σοκολατόπιτα, ούζο

Καιρό σκεφτόμουν ότι δεν έχω γράψει για το πιο αγαπημένο γλυκό των φίλων της σοκολάτας. Όταν, λοιπόν, η φίλη μου η Φούλα μας κέρασε εδώ, στο νησί μου, την Κάσο - που περνάμε τα καλοκαίρια μας - σοκολατόπιτα για τα γενέθλια του γιου της, της πήρα αμέσως τη συνταγή. Φτιάχνεται σχεδόν όλη μέσα σε μια κατσαρόλα και ψήνεται σε 18 λεπτά ακριβώς! Η Φούλα την φτιάχνει με κονιάκ αλλά είχα λάβει δώρο ένα μπουκάλι εξαιρετικό ούζο το οποίο και ήθελα να χρησιμοποιήσω σε κάποια συνταγή. Σκέφτηκα ότι θα ταιριάζει πολύ και πρόσθεσα και γλυκάνισο πάνω σε μια στιγμή έμπνευσης ακόμα... το αποτέλεσμα; Εξαιρετικό. Μια σοκολατόπιτα αλλιώτικη, λοιπόν, πολύ υγρή και πάρα πολύ νόστιμη. Εάν αγαπάτε το ούζο, και δεν θα την φάνε παιδάκια, μπορείτε να διπλασιάσετε την ποσότητα του ούζου για πιο έντονη γεύση!

photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου
photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 3/4 κούπας κακάο
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 φλ. του καφέ ούζο
  • 1 κ.τ.σ. γλυκάνισο
  • 1 πλάκα κουβερτούρα
  • 2 ποτήρια (400 ml) βραστό νερό
  • 1 αυγό
  • 1 βανίλια
  • 1 ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.τ.σ. μπέικιν πάουντερ

Οδηγίες:

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε ένα μακρόστενο σκεύος-ταψί μεσαίου μεγέθους. Σπάστε το αυγό σε ένα μπολ κι ενώστε το με τη βανίλια. Χτυπήστε το καλά με ένα πιρούνι.

Τοποθετήστε σε μια κατσαρόλα την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια, το κακάο, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατέψτε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν εντελώς και να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Προσθέστε σιγά σιγά τo βραστό νερό και ανακατέψτε. Αφαιρέστε μία κούπα από το μείγμα αυτό και κρατήστε την στην άκρη.

Ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα το αλεύρι, ανακατέψτε καλά, να διαλυθεί εντελώς, και μετά προσθέστε το ποτό, το μπέικιν, και το γλυκάνισο. Ανακατεύοντας προσθέστε και το αυγό.

Τοποθετήστε όλο το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ψήστε για 18 λεπτά. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, περιχύστε το με την κούπα από το μείγμα που έχετε φυλάξει. Αφήστε την σοκολατόπιτα να “κάτσει” για 15 περίπου λεπτά.

Απολαύστε την ζεστή με παγωτό βανίλια ή σε θερμοκρασία δωματίου.

* Η συνταγή είναι από το blog της Μαριλίτας Χατζηβασιλείου, Gourmelita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Gourmelita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'