Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σαλάτα με αβοκάντο και γκρέιπ-φρουτ

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςπράσινη σαλάτα, γκρέιπ-φρουτ, αβοκάντο, ντρέσινγκ

Ναι, αυτή είναι μια σαλάτα του χειμώνα αφού τα γκρέιπφρουτ είναι στις δόξες τους από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο ενώ αυτά που καταναλώνουμε τώρα είναι μάλλον ψυγείου. Δεν συνηθίζω να αγοράζω πράγματα εκτός εποχής όταν όμως τα είδα στο μανάβικο, λαμπερά ροζ γκρέιπφρουτ τοποθετημένα δίπλα σε πράσινα λαχταριστά αβοκάντο σωστά ωριμασμένα, αποφάσισα να αμαρτήσω. Συνειδητά. Και ένα βραδάκι που δεν θέλαμε να φάμε τίποτα άλλο παρά μόνο μια πλούσια σαλάτα, τα έβαλα μαζί στο πιάτο μας ακολουθώντας τις οδηγίες της μοναδικής Αλις Γουότερς. Για την ιστορία, η αμερικανίδα ακτιβίστρια, συγγραφέας, μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Chez Panisse στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, είναι μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στο πεδίο της διατροφής και από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές των οργανικών προϊόντων. 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Αυτά τα δύο φρούτα ταιριάζουν καταπληκτικά. Με τη δροσιά του, την οξύτητα και την ανεπαίσθητα πικρή γεύση του, το ροζ γκρέιπφρουτ ισορροπεί απόλυτα τη βουτυρένια, κρεμώδη γλύκα του αβοκάντο. Δοκιμάστε το.  

Υλικά

  • 2 μέτρια ροζ γκρέιπφρουτ
  • 2 μέτρια αβοκάντο *
  • ανάμεικτη πράσινη σαλάτα (προαιρετικά)

Για το ντρέσινγκ**

  • 1 κ.τ.σ. λευκό ξύδι
  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.τ.γλ. ξύσμα γκρέιπ φρουτ***
  • 1 μικρό ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Με ένα κοφτερό μαχαίρι πάνω από ένα μπολ καθαρίζουμε τα γκρέιπφρουτ, αφαιρούμε τις λευκές μεμβράνες που είναι υπεύθυνες για την πικρή γεύση του φρούτου, τα κόβουμε σε ροδέλες και κάθε ροδέλα στη μέση. Στίβουμε τις μεμβράνες και μεταφέρουμε 2.κ.σ. χυμό σε ένα άλλο μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα, το ξύδι και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το αφήνουμε να μείνει για 10 λεπτά.

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, τα κόβουμε στη μέση και κατόπιν σε κομμάτια περίπου ίσα με τις ροδέλες του γκρέιπφρουτ. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε εναλλάξ σε μια σαλατιέρα στην οποία έχουμε βάλει προηγουμένως μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα (προαιρετικά).

Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ελαιόλαδο στο ντρέσινγκ, το χτυπάμε ελαφρά, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε αμέσως.

Σημειώσεις

* Πώς διαλέγουμε το σωστό αβοκάντο: Τραβάμε το κοτσανάκι που υπάρχει στην κορυφή του και το ξεφλουδίζουμε. Αν φεύγει εύκολα και από κάτω εμφανίζεται πράσινη σάρκα, τότε έχουμε ένα καλό φρούτο, ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση. Αν πάλι η σάρκα που αποκαλύπτεται είναι καφετιά, τότε το φρούτο είναι υπερ-ώριμο και είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν καφετιές κηλίδες στο εσωτερικό του καρπού. Τέλος, αν το κοτσανάκι αντιστέκεται και δεν φεύγει, αυτό σημαίνει ότι το αβοκάντο δεν είναι ακόμη ώριμο για κατανάλωση.

** Εναλλακτικά (ειδικά αν το γκρέιπφρουτ είναι ξινό) στο ντρέσινγκ μπορούμε να προσθέσουμε επίσης από ½ κ.τ.γλ μουστάρδα Ντιζόν και μέλι.

*** Τα εισαγώμενα γκρέιπφρουτ (γενικά τα εισαγώμενα εσπεριδοειδή ή τα δικά μας που προορίζονται για εξαγωγές) είναι πάντοτε κερωμένα, οπότε δεν κάνει να χρησιμοποιούμε τη φλούδα ή το ξύσμα της. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιώ ξύσμα πορτοκαλιού από βιολογικά και οπωσδήποτε ακέρωτα φρούτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'