Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μεζές με φρέσκα σύκα

του Κώστα Τσαούση Μαγειρικές ιστορίεςμεζές, σύκα, σαλάμι αέρος, ξινομυζήθρα, κρέμα βαλσαμικού

(photo: Wikimedia.commons)
(photo: Wikimedia.commons)

Ντομάτα με μοτσαρέλα και βασιλικό, προσούτο με πεπόνι, ρόκα με παρμεζάνα ... Οι βασιλάδες ιταλικής καταγωγής που εμείς οι 50ρηδες γνωρίσαμε στις βραδινές εξόδους στα μοδάτα εστιατόρια της εποχής κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μας καταδυνάστευσαν ως γνήσιοι μονάρχες στις γευστικές μας επιλογές για χρόνια! 

Τα ξαναθυμήθηκα όλα αυτά πλένοντας τα σύκα - φρεσκότατα, κατευθείαν απο την παραγωγή στη κατανάλωση- που είχε τη καλoσύνη να με φιλέψει ο Βασίλης Δαφνής, ο θεολόγος που τον κέρδισαν οι καλλιέργειες των υπερτροφών. 

Τα φρέσκα σύκα είναι το βασικό συστατικό της σημερινής συνταγής για τον μεζέ που απαιτούν οι ήσυχες μέρες του Αυγούστου - ο συγκεκριμένος μεζές για να λειτουργήσει θέλει περιβάλλον και ατμόσφαιρα που εξασφαλίζει δίχως άλλο ο ίσκιος του μεσημεριού κάτω απο τα φύλλα της μουριάς, το δροσερό κρασί... 

photo: Κώστας Τσαούσης
photo: Κώστας Τσαούσης

Μετά απο πολυήμερες δοκιμές θεωρώ ότι τα φρέσκα σύκα -κομμένα σε φέτες- μπορούν να συνδυαστούν με μια κρητική ξυνομυζήθρα (που έχει ενισχυθεί με κρέμα βαλσαμικού με σύκα) και με αυθεντικό σαλάμι αέρος Λευκάδος (με τα πιπέρια του). Το πιάτο δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω εκτός απο διαρκή ανανέωση μέχρι να τελειώσει το κρασί. 

Υ.Γ: Καλόν είναι να έχετε ετοιμάσει και χειροποίητες φρυγανιές από ψωμί ολικής άλεσης. Βοηθούν παντοιοτρόπως!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'