Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςγεμιστά, κολοκυθανθοί, ρύζι, ντομάτες, κολοκυθάκια

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Όταν είσαι στο χωριό κάθε πρωί θα έρθει ένα πεσκέσι. Μια γειτόνισσα θα φέρει 2 αυγά, η άλλη δυο ντομάτες και ένα αγγουράκι και η ξαδέλφη σου λίγα φρέσκα φασολάκια ή μερικούς κολοκυθοανθούς, κομμένους πρωί πρωί από την κολοκυθιά που κρέμεται στον τοίχο του κήπου της. 

Σημειώνουμε: Τα λουλούδια των κολοκυθιών δεν είναι για πέταμα, ούτε για το βάζο, παρά μόνο μέχρι να έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε. Τα κάνουμε γεμιστά με ρύζι. Γίνονται εύκολα στην κατσαρόλα, όμως ακόμα πιο νόστιμα γίνονται ψητά στο φούρνο, όπως άλλωστε όλα τα γεμιστά.

Είναι ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά φαγητά, ό,τι πρέπει ακόμη και για όσους ακολουθούν τη νηστεία του Αυγούστου (1-15 του μήνα). Κι αν περισσέψει γέμιση αδειάζετε δυο ντομάτες, τις γεμίζετε κι αυτές και τις βάζετε στην άκρη της κατσαρόλας.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Κι ανάποδα. Αν κάνετε γεμιστά με ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια, ωραίο είναι να βάλετε και μερικά λουλούδια ανάμεσά τους. «Νοστιμίζει» το μάτι και το πιάτο...

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι

Υλικά

  • 20-25 κολοκυθοανθοί
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • ½ φλ ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κολοκύθι τριμμένο (έδωσε περίπου ¾ κούπας)
  • 1/2 φλ ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο ή βασιλικό
  • 1 φλ ρύζι καρολίνα
  • αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση

Πλένουμε  προσεκτικά τα λουλούδια (για να μη σκιστούν) και αφαιρούμε τον κίτρινο στήμονα από το εσωτερικό τους. Κατόπιν τα τοποθετούμε το ένα μέσα στο άλλο για να μην κλείσουν.

Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με λίγο νερό και τα αχνίζουμε. Όταν εξατμιστεί το νερό ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το τριμμένο κολοκυθάκι, το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει για 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλατοπίπερο.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς κατά τα δύο τρίτα, γυρίζουμε ελαφρά την κορυφή τους για να κλείσει και τους ακουμπάμε τον ένα δίπλα στον άλλο σε μια χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα, με το κλείσιμο προς τα κάτω. Κάνουμε το ίδιο με όλους τους ανθούς, ακουμπώντας τους πλάι-πλάι.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο νερό, ακουμπάμε επάνω ένα πιάτο ανάποδα, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσει το ρύζι.

Εναλλακτικά, τοποθετούμε τους κολοκυθοανθούς σε ένα ταψάκι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγη τριμμένη ντομάτα και νερό και τους ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και ροδοκοκκινίσουν από πάνω.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

 Σερβίρουμε τους κολοκυθοανθούς χλιαρούς ή κρύους με γιαούρτι πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο δυόσμο.

 Tip

* Στη γέμιση μπορούμε επίσης να προσθέσουμε κουκουνάρι και μαύρη σταφίδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'