Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μους λευκής σοκολάτας

της Μαρίας Πετρίδη Συνταγέςμους, σοκολάτα, λευκή σοκολάτα, κουβερτούρα, ξύσμα λεμονιού, λικέρ μαστίχα, κουφετάκια smarties, πουράκια σοκολάτας

Η Ηλέκτρα είναι από τα πιτσιρίκια που όταν σου μιλάνε γα φαγητό νομίζεις ότι σου κάνουν πλάκα. Της αρέσουν τα λαχανικά, τα φρούτα, το κουάκερ, τα ψάρια ενώ δεν θέλει να βλέπει στο πιάτο της τηγανιτές πατάτες, κρέας και κανενός είδους γλυκό. Μόνη εξαίρεση η λευκή σοκολάτα που πραγματικά λατρεύει. Όταν λοιπόν, τις προάλλες,  η μαμά της έφτιαξε αυτό το  σοκολατένιο cheese cake   - το οποίο τα αδέλφια της  «εξαφάνισαν» σε ένα μόλις Σ/Κ-  η Ηλέκτρα μού ζήτησε να σκεφτώ «ένα καλοκαιρινό γλυκό, όχι πολύ γλυκό»  με βάση τη δική της αγαπημένη σοκολάτα : τη λευκή.

photo: Μαρία Πετρίδου
photo: Μαρία Πετρίδου

E, voilà.

Υλικά για 4 άτομα

  • 250 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 λεμόνι (ακέρωτο), ξύσμα  
  • 1 σφηνάκι  λικέρ μαστίχα Χίου, προαιρετικά
  • 15-20 κουφετάκια τύπου smarties για το εφέ, προαιρετικά

Κόβουμε κομματάκια τη σοκολάτα  και τη λιώνουμε  σε ένα μπεν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει  -προσοχή: εκτός ψυγείου- και ξεκινάμε να χτυπάμε δυνατά την κρέμα γάλακτος ώσπου να «δέσει» και να γίνει σαντιγί. Σε αυτό το σημείο να πω πως επειδή θα χρειαστεί έντονο ανακάτεμα για κάμποσα λεπτά αν έχετε  μίξερ χειρός χρησιμοποιήστε το χωρίς δεύτερη σκέψη,  με τον αυγοδάρτη κινδυνεύετε από τενοντίτιδα. Μιλάει η πείρα.

Όταν η λιωμένη σοκολάτα έχει  πλέον ξεκαψώσει  την αναμειγνύουμε με  την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, το λικέρ της μαστίχας Χίου και το ξύσμα λεμονιού κι ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης (το επιστημονικό της όνομα, όπως έμαθα πρόσφατα, είναι μαρίζ) με απαλές, κυκλικές κινήσεις ώστε να μην μας «κόψει». Όταν το μίγμα μας δέσει και το νιώθουμε απαλό και ανάλαφρο το μοιράζουμε σε 4 μπολ ή ποτήρια του κρασιού και τα βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Όταν πρόκειται να τα σερβίρουμε προσθέτουμε στην επιφάνεια τα κουφετάκια.

photo: Μαρία Πετρίδου
photo: Μαρία Πετρίδου

Εννοείται πώς αν, σε αντίθεση με την Ηλέκτρα, αγαπάτε όλες τις σοκολάτες μπορείτε να παίξετε μαζί τους και να πασπαλίσετε τη λευκή μους  με τριμμένη σοκολάτα μπίτερ ή γάλακτος ή να τής φτιάξετε μία βάση με θρυμματισμένα  πουράκια σοκολάτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'