Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Παγωτό ροδάκινο, για πριν και για μετά

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςπαγωτό, ροδάκινο, παγωτό ροδάκινο, μαύρη ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, εσάνς πικραμύγδαλο, βερίκοκο, γιαρμάδες, νεκταρίνια

Πώς θα τα βγάλεις πέρα μια μέρα σαν τη σημερινή; Έξω η άσφαλτος λιώνει και μέσα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ένα παγωτό είναι ό,τι πρέπει αυτή την ώρα για να σε δροσίσει, για να γλυκάνεις τον καινούργιο σου έρωτα, για να γιορτάσεις το τέλος του Ιουνίου, τον ερχομό του Ιουλίου, τα γενέθλιά σου, τα γενέθλια του παιδιού, την ονομαστική εορτή του σκύλου, την πρώτη μέρα της καλοκαιρινής άδειας ή απλά γιατί κατάφερες να επιβιώσεις άλλη μια μέρα. Τρώγεται όμως ακόμη και για πρωινό. Μετά πίνεις έναν ζεστό καφέ, συνέρχεσαι εντελώς, και ξεκινάς.

Photo: Κική Τριανταφύλλη
Photo: Κική Τριανταφύλλη

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, καλύτερο από το παγωτό ροδάκινο δεν έχω. Αυτό, μάλιστα, το συγκεκριμμένο είναι το καλύτερο παγωτό ροδάκινο που μπορείς να φανταστείς. Γίνεται και με γιαρμάδες, βερίκοκα ή νεκταρίνια, τη συνταγή την θυμάμαι από παιδί, ήταν το καλοκαιρινό χιτάκι της μαμάς μου, που με αυτό τον τρόπο κατάφερνε να μας ταϊζει φρούτα και κατιτίς το γαλακτοκομικόν. Γιατί, όταν ήμαστε παιδιά, το γάλα και το γιαούρτι δεν τα αγγίζαμε. Ο αδελφός μου ναι, έπινε γάλα, αλλά σε κατάσταση ύπνωσης. Η γιαγιά μου φρόντιζε να τον ποτίζει με το μπιμπερό την ώρα που κοιμόταν και να του μουρμουρίζει τραγουδάκια μέχρι που έγινε μαντράχαλος, όχι όμως κι εμένα που κοιμόμουν με το ένα μάτι ανοιχτό και τέτοιες παρεμβάσεις δεν τις ανεχόμουν.

Από τότε μέχρι σήμερα, φρόντισα να βελτιώσω την οικογενειακή συνταγή αντικαθιστώντας ένα μέρος της άσπρης ζάχαρης με μαύρη και προσθέτοντας ελάχιστη εσάνς πικραμύγδαλο. Γιατί, όπως διαπίστωσα μετά από μερικές δοκιμές, προσθέτουν ένταση και πλούτο στα αρώματα και στη γεύση του παγωτού.

Photo: Κική Τριανταφύλλη
Photo: Κική Τριανταφύλλη

Να το ξακαθαρίσουμε όμως. Είναι ένα παγωτό που και λιπαρά έχει και υδατάνθρακες στο φουλ. Δεν σας υποσχέθηκα παγωτό διαίτης. Είπαμε, προορίζεται για μια μέρα γιορτής ή για μια μέρα δύσκολη. Αν παρόλα αυτά επιμένετε να το κάνετε διαιτητικό, γίνεται. Αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος με στραγγιστό γιαούρτι 2% και μειώστε την ποσότητα της άσπρης ζάχαρης ή αφαιρέστε την εντελώς. Κι αν το θέλετε πιο αμαρτωλό, να το σερβίρετε με καραμελωμένα ψητά ροδάκινα

Photo: Κική Τριανταφύλλη
Photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 5 - 6 ροδάκινα
  • 1 λεμόνι
  • 1 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • ½ φλ. κρυσταλλική ζάχαρη (άσπρη)
  • 2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • ½ λοβό βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 1-2 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό και ρίχνουμε τα ροδάκινα για 1 λεπτό, αφού τα χαράξουμε ελαφρά στο πίσω μέρος. Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό. Έτσι μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε πολύ εύκολα. Κρατώντας τα ροδάκινα πάνω από ένα μεγάλο μπολ (για να κρατήσουμε και τα υγρά που πέφτουν), τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε κομμάτια. Προσθέτουμε τη μαύρη και την άσπρη ζάχαρη, τον χυμό του λεμονιού, το πικραμύγδαλο και τα σποράκια της βανίλιας ή τη βανιλίνη. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Ρίχνουμε το μείγμα στο μούλτι ή το χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να λιώσουν τα φρούτα, όχι όμως εντελώς. Δεν θέλουμε να γίνει πουρές αλλά να υπάρχουν και μερικά κομματάκια μέσα.

Με το μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και, όταν αφρατέψει, την ανακατεύουμε με τα λιωμένα φρούτα μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αδειάζουμε σε  ένα δοχείο, σκεπάζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη. Μετά από 2 ώρες βγάζουμε το δοχείο από την κατάψυξη, ξαναχτυπάμε για 2-3 λεπτά με το μίξερ χειρός και το ξαναβάζουμε να παγώσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές κάθε μισή ώρα, μέχρι να γίνει κρεμώδες.

Photo: Κική Τριανταφύλλη
Photo: Κική Τριανταφύλλη

Σερβίρουμε το παγωτό με μερικές φέτες φρεσκοκομμένο ροδάκινο και, για ακόμη μεγαλύτερη αμαρτία, με ψητό καραμελωμένο ροδάκινο. Πως γίνεται αυτό; Κόβουμε τα ροδάκινα στη μέση και μετά στα τέσσερα, αφού αφαιρέσουμε προσεκτικά το κουκούτσι με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ψήνουμε τα κομμάτια στο γκρίλ ή τα ακουμπάμε για λίγο σε μια καυτή επιφάνεια, σε σχάρα ή σε τηγάνι τεφάλ, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Σημείωση:
Τα βερίκοκα δεν τα ξεφλουδίζουμε, γιατί είναι λεπτόφλουδα. Απλά αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'