Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πώς δροσίζεις μια καυτή πατάτα;

του Κώστα Τσαούση Μαγειρικές ιστορίεςπατάτες, βραστές πατάτες, καυτή πατάτα, τσαλαφούτι, παγάκια με μαρμελάδα, παγάκια με χυμό λάιμ, παγάκια με ελαιόλαδο

Πώς το είπε ο νέος Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυτό με την καυτή πατάτα που θα επιχειρήσει να δροσίσει ;  Όπως και να το είπε εγώ το πήρα τοις μετρητοίς και βάλθηκα να βρω λύση! Ξόδεψα σχεδόν όλο το Σάββατο στην οικειοθελώς αναληφθείσα αποστολή «δροσίσματος της καυτής πατάτας».

Πριν αφιερωθώ στις ασκήσεις μαγειρικής ετοιμότητας συγκέντρωσα τα υλικά μου – βοήθησε αρκετά και η πρωινή βόλτα με το ποδήλατο αλλά και οι έφοδοι στα παντοπωλεία της καρδιάς μου.  Με αυτά και εκείνα συγκέντρωσα καταπληκτικές μαρμελάδες ντομάτας αλλά και αλοιφώδη τυριά με χαμηλά λιπαρά όπως το τσαλαφούτι. Στο τέλος, κράτησα μόνο τις «κόκκινες» μαρμελάδες ( λάτρεψα τη μαρμελάδα από το Γύθειο ) και περιορίστηκα σε απλά πράγματα που είχα ήδη στο σπίτι και στο ψυγείο όπως το καλό ελαιόλαδο, το βασιλικό από το γλαστράκι της κουζίνας, το θαλασσινό αλάτι, τα αρωματικά λάιμ και τα μείγματα των μπαχαρικών.

Λοιπόν, το πώς παίρνουμε μια «καυτή πατάτα» στα χέρια μας (ελπίζω να έχουμε την πρόνοια να μην είναι …γυμνά) το γνωρίζουμε όλες και όλοι. Πρώτα απ΄όλα ένα καλό βράσιμο παρέα με αρκετό θαλασσινό αλάτι και στη συνέχεια, ξέβγαλμα και ξεφλούδισμα με περισσή φροντίδα.

Κόβουμε την πατάτα στη μέση και την αφήνουμε για λίγο στην ησυχία της αλλά με το σώμα της σε υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να δεχθεί το χάδι δροσιάς των ιδιαίτερων υλικών μας. Για τα τελευταία έχει υπάρξει σχέδιο, προετοιμασία και πολλές τσαχπινιές στη πορεία…

Η πρώτη τσαχπινιά είναι η …παγοθήκη. Μια τυπική πλαστική παγοθήκη. Η δεύτερη τσαχπινιά, το περιεχόμενο της. Το τελευταίο αποτελείται από τρία διαφορετικά υλικά : Χυμός από λάιμ, το ένα. Ελαιόλαδο με μπαχαρικά, θαλασσινό αλάτι και ένα φυλλαράκι βασιλικό το δεύτερο. Μαρμελάδα ντομάτας το τρίτο. Το πόση ώρα χρειάζονται τα υλικά για να γίνουν τέλεια παγάκια είναι στην αποκλειστική ευθύνη του χαρίσματος σας και μόνο.

Και όταν λέμε παγάκια εννοούμε παγάκια. Παγάκια με μαρμελάδα ντομάτας, παγάκια με χυμό λάιμ και παγάκια από ελαιόλαδο μετά της σεπτής ακολουθίας του.

Το στήσιμο του πιάτου με τις πατάτες στο κέντρο του ενδιαφέροντος είναι μια πολύ απλή, σχεδόν πρόχειρη υπόθεση- ένας επιμελώς ατημέλητο πιάτο με την επίκληση του «εκβιασμού» και του «πραξικοπήματος».  Από  εκεί και πέρα, τα πάντα είναι εύκολα. Αφήνουμε τα παγάκια πάνω στο «καυτό» σώμα της πατάτας και το αποτέλεσμα της συνάντησης/ συνεύρεσης είναι κάτι από τις σελίδες των απάντων του μακαρίτη Ρολάν Μπάρτ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'