Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μπιφτέκια με κουάκερ; Πιο ζουμερά και αφράτα δεν έχεις δοκιμάσει

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκιμάς, κουάκερ, νιφάδες βρώμης, μπιφτέκια

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Την εποχή που λέγαμε «βάζω ρίμελ*» και εννούσαμε μάσκαρα στις βλεφαρίδες, και «κάνω χούβερ**», δηλαδή σκουπίζω με την ηλεκτρική σκούπα, στο σπίτι μας συχνά τρώγαμε κουάκερ***, δηλαδή ένα χυλό με νιφάδες βρώμης, νερό, γάλα και λίγο αλάτι που είναι τροφή μαλακτική για ευαίσθητα στομάχια. Το τρώγαμε τα βράδια και όχι για πρωινό, όπως συνηθίζουν οι Αμερικανοί, το κουάκερ, λοιπόν, δεν έλειπε ποτέ από το ντουλάπι μας.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Μια Κυριακή που δεν περίσσευε το ψωμί, η μαμά μου είχε τη φαεινή ιδέα αντ' αυτού να βάλει στον κιμά για τα μπιφτέκια μερικές κουταλιές νιφάδες βρώμης. Έγιναν πιο τρυφερά και πιο αφράτα, οπότε η συνταγή καθιερώθηκε στην κουζίνα της. Έτσι έμαθα να τα φτιάχνω κι εγώ. Αργότερα τους πρόσθεσα λίγο ξύδι και τριμμένη ντομάτα, που τα κάνει ακόμα πιο μαλακά και νόστιμα.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Είναι το πιο εύκολο φαγητό που μπορείς να φτιάξεις. Ακολουθώντας μάλιστα το σύστημα της εργαζόμενης - νοικοκυράς - μητέρας, ζυμώνεις περισσότερα μπιφτέκια, τα βάζεις να παγώσουν σε ένα δίσκο σε απόσταση το ένα από το άλλο, για να μη κολλήσουν μεταξύ τους, και τα ρίχνεις πάλι στην κατάψυξη, σε σακούλι τροφίμων. Βγάζεις όσα σου χρειάζονται κάθε φορά και τα ψήνεις, όπως είναι κατεψυγμένα, στο φούρνο ή στην ψηστιέρα. Γίνονται μια χαρά.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Υπάρχει καλύτερο φαγητό από μπιφτέκια και μια μεγάλη σαλάτα από δίπλα; Εντάξει, θέλεις και φέτα και πατάτες τηγανητές. Αλλά αυτό το τελευταίο είναι αμαρτία, οπότε καλύτερα να αποφεύγεται. Εν ανάγκη κάντες ψητές μαζί με τα μπιφτέκια. Τότε πρέπει να ρίξεις στο ταψί λίγο νερό και χυμό λεμονιού.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2-3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 μικρές ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 6-8 κ.τ.σ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.τ.σ. ξύδι
  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξερή ρίγανη
  • λίγο μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά

Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνω καλά όλα μαζί τα υλικά. Βάζω το μπολ για λίγη ώρα στο ψυγείο ώστε να αναμειχθούν τα αρώματά τους και η βρώμη να τραβήξει τα υγρά και να φουσκώσει. Πλάθω μπιφτέκια με βρεγμένα χέρια και τα τοποθετώ σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι ή σε ταψάκι σκεπασμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο μεριές.

Σημειώσεις

·         * Η βρετανική εταιρεία καλλυντικών Rimmel ιδρύθηκε το 1834 ως αρωματοπωλείο και ήταν η πρώτη που έδωσε έμφαση στο μακιγιάζ των ματιών. Αν και πρόκειται για μάρκα, ακόμη και σήμερα σε πολλές γλώσσες η λέξη ρίμελ σημαίνει μάσκαρα.

·         **H εταιρεία Hoover ιδρύθηκε το 1908 στο Οχάιο της Αμερικής, εγκαταστάθηκε επίσης στην Αγγλία, και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο πεδίο των ηλεκτρικών συσκευών για τον καθαρισμό δαπέδων και χαλιών. Έτσι, αν και brand name, η λέξη χούβερ έγινε συνώνυμο της ηλεκτρικής σκούπας.

·         *** Μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες δημητριακών στον κόσμο, η Quaker, ιδρύθηκε το 1850 στο Οχάιο της Αμερικής από ένα γερμανό μετανάστη και σήμερα μετά από από πολλές συγχωνεύσεις ανήκει πλέον στον όμιλο της PepsiCo. Το Quaker Oats ήταν το πρώτο trademark δημητριακών που κατοχυρώθηκε στην Αμερική, το 1877 και η λέξη κουάκερ, εκτός από κουάκερος , δηλαδή μέλος της «Εκκλησίας των Φίλων», δεν άργησε να γίνει συνώνυμο των νιφάδων βρώμης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'