Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φασόλια και ζυμαρικά - και σούπα και μακαρονάδα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςζυμαρικά, φασόλια, σούπα, μακαρονάδα, ζυμαρικά με φασόλια

Ω, ναι. Με όσπρια και ζυμαρικά γέμισαν πρόσφατα τα ντουλάπια των ελληνικών σπιτιών αφού προηγουμένως άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τι θα τα κάνουμε τώρα; Προτείνω να τα τρώμε εναλλάξ και συνεχώς πριν μαμουνιάσουν, εξάλλου, είναι θρεπτικά και πολυαγαπημένα. Μάλιστα, μαγειρεύονται ακόμα και μαζί. Με pasta e fagioli έχουν τραφεί μέχρι σήμερα πολλές γενιές ιταλών αγροτών από τον 16ο αιώνα που τα φασόλια έφθασαν στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη της Αμερικής.

Photo: Κική Τριανταφύλλη
Photo: Κική Τριανταφύλλη

Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του πιάτου τόσο στη γείτονα χώρα όσο και στη Βόρεια Ευρώπη, είναι ο ισορροπημένος συνδυασμός των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών που περιέχει και ο οποίος το κάνει τροφή πλήρη και ταυτόχρονα φθηνή. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές. Ψάχνοντας, λοιπόν, μεταξύ άλλων στο μαγειρικό blog της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit,  βρήκα μια συνταγή για μακαρονάδα που σας την παραθέτω αν και μου φαίνεται χειμωνιάτικη.

Κοφτό μακαρονάκι με φασόλια και σπεκ

Μουλιάζουμε αποβραδίς 250 γρ ξερά φασόλια και την επομένη τα βράζουμε σε ανάλατο νερό από μισή μέχρι μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε σε κυβάκια 150 γρ καπνιστό σπεκ -αφού το καθαρίσουμε από το λίπος- και και το σοτάρουμε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά. Στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ζωμό λαχανικών.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι, δύο σκελίδες σκόρδο, ένα κομμάτι σέλερι και ένα καρότο. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 1 κ.τ.σ ελαιόλαδο (ή και το λίπος του σπεκ) και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 10  λεπτά. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σοταρισμένο σπεκ και τα φασόλια, λίγο ζωμό λαχανικών και 300 γρ κριθαράκι, κοφτό μακαρονάκι ή άλλο μικρό ζυμαρικό αφού το βράσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ώστε να είναι al dente.

Photo: benleeirene.wordpress.com
Photo: benleeirene.wordpress.com

Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το φαγητό 1-2 λεπτά να «τραβήξει» (δηλαδή να ανακατευτούν τα υλικά και τα αρώματά τους), αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σούπα με φασόλια και κοφτό μακαρονάκι

Εντάξει θα την κάνω τη γερμανική εκδοχή, αργότερα όμως, με τα πρώτα κρύα. Τώρα που σκάμε από τη ζέστη, θα προτιμήσω μια ιταλική σούπα που βρήκα στο dietamediterranea.biz, χωρίς έξτρα ζωϊκά λιπαρά που είναι κατάλληλη και για χορτοφάγους και τρώγεται ευχάριστα χλυαρή.

Photo: dietamediterranea.biz
Photo: dietamediterranea.biz

Υλικά

  • 160 γρ ξερά φασόλια (αντικαθιστώ με 240 γρ φρέσκες χάντρες)
  • 240 γρ ζυμαρικά μικρού σχήματος
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 μπαστουνάκι σέλερι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.τ.γλ ξερό ή φρέσκο δενδρολίβανο

Αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τα φασόλια σε ανάλατο νερό και αν είναι ξερά τα μουλιάζουμε προηγουμένως σε νερό όλη τη νύχτα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, τα ρίχνουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε τα φασόλια αφού τα σουρώσουμε, ανακατεύουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε ζεστό νερό να τα σκεπάσει και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αφαρούμε το 1/3 της ποσότητας των φασολιών και τα κρατάμε στην άκρη και τα υπόλοιπα τα λιώνουμε στο μούλτι ή με τη ράβδο-μπλέντερ μέχρι να γίνουν κρέμα.

Ξαναβάζουμε την κρέμα και τα φασόλια στην κατσαρόλα, αλατίζουμε και αν η σούπα είναι πολύ πηχτή την αραιώνουμε με ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών. Μόλις πάρει βράσει προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε μέχρι να γίνουν al dente ανακατεύοντας συνεχώς.

Σερβίρουμε τη σούπα πασπαλισμένη με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντισμένη με λίγο ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Τιπ: Εννοείται ότι -στο πλαίσιο της ανακύκλωσης- ακόμη και φασολάδα που έχει περισσέψει μπορούμε να την ανακατέψουμε την επόμενη ημέρα με λίγο βρασμένο κοφτό μακαρονάκι ή πένες. Ακόμα πιο νόστιμο θα γίνει, όμως, το φαγητό αν βράσουμε το ζυμαρικό μέσα στη σούπα προσθέτοντας αν χρειάζεται  λίγο ζεστό νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'