Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η ζωή μου όλη: Ζεσταίνω τους μπατίρηδες

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγές

Οkτώ και κάτι και η τηλεόραση είναι κλειστή – έχουμε περάσει πια στην μεθεπόμενη φάση. Είναι βέβαιο ότι τίποτε δεν θα μας προσφέρουν οι ειδήσεις, τίποτα αληθινό, για να το διευkρινίσω. Παρασκευή, οκτώ και κάτι ψοφόκρυο για αθηναϊκός Νοέμβρης, σφίξιμο στο στομάχι και στην καρδιά και στο μυαλό κυρίως. Οι ψυχίατροι διαπιστώνουν ότι σχεδόν μαζικά οι πελάτες τους επιστρέφουν στους παλιούς τους έρωτες – αδιάψευστο σημάδι καρακατάθλιψης. Δεν επιστρέφεις στον Γιώργο-πού-αγαπούσες-μιά- φορά παρά ένα και μόνο λόγο: για να ξαναβρείς τον παλιό σου εαυτό, για να νομίσεις ότι ξαναγίνεσαι νεώτερος, πιο ελαφρύς, πιο αισιόδοξος.

Κατήφεια της Παρασκευής, με καλοριφέρ που δεν επαρκούν και λογαριασμούς που μένουν στους φακέλους τους στο έπιπλο της εισόδου.
Κάτι να μας ζεστάνει! Για κοπιάστε στο ταπεινό μου μπιστρουδάκι. Μυρίζει η φωτιά από τις εστίες, τα μαντέμια πυρώνουν, τα μάγουλα ροδίζουν, τα ξεχνάμε για κάμποσο όλα.

Το ραδιοφωνο παίζει Μπρασσένς, ο Ντουανώ φωτογραφίζει ασπρόμαυρα θρυλικά φιλιά, ο άνεμος ξυρίζει μα εδώ μέσα είναι ζεστά κι είναι τα ξώφυλλα γυρτά κι είναι τα φώτα λιγοστά, μισοσβηστά γιατί ετοιμάζω κρεμμυδόσουπα για τους αγαπημένους μου οργουελικούς αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου, τους Αθηναίους που δε γεμίζουν τα «μαγαζιά» Παρασκευή βράδυ, 18 Νοεμβρίου αλλά κάθονται να ξαποστάσουν σφιγμένοι και απορημένοι, άποροι.

Γαλλική κρεμμυδόσουπα για ταλαιπωρημένους Αθηναίους

  • 1350 γρ κρεμμύδια, όχι τα κόκκινα, τα ανοιχτόχρωμα, κομμένα ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1/2 κουτ. αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 8 φλιτζ. νερό
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1-2 κλαράκια θυμάρι
  • 1/2 φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 γαλλική μπαγκέτα
  1. Σε μεγάλη, βαριά κατσαρόλα λιώνω το βούτυρο και ρίχνω τα κρεμμύδια, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά, σκεπάζω και τα αφήνω για 10΄περίπου.
  2. Ανοίγω την κατσαρόλα και ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, περιμένω τα κρεμμύδια να πάρουν ελκυστικό χρώμα, μόλις καστανό. Υπολογίστε κανά μισάωρο, μη τ’ αφήσετε να καούν!
  3. Ρίχνω 1-2 κουταλιές νερό ώστε να μην αρπάξουν στον πάτο τα κρεμμύδια.
  4. Ρίχνω το αλεύρι – νέο ανακάτεμα για 1-2 λεπτά.
  5. Σειρά για το νερό και τ αφήνω να βράσουν για 10΄, χαμηλώνω τη φωτιά και συνεχίζω για άλλα 20. Αρωματίζω με το κρασί και τ αφήνω για ένα 10λεπτο ακόμη.
  6. Αλατίζω, πιπερίζω.
  7. Ανάβω το φούρνο εν τω μεταξύ στο φουλ και στη μεσαία σχάρα απλώνω την κομμένη σε φέτες μπαγκέτα. Την αφήνω ένα 10λεπτο μέχρι να στεγνώσει καλά.
  8. Ανάβω τώρα το γκριλ.
  9. Παίρνω έξι πυράντοχα μπολ και τα γεμίζω μέχρι λίγο πάνω από τη μέση με σούπα. Από πάνω βάζω 1-2 φέτες μαγκέτα και απλώνω τη γκριγιέρ-γραβιέρα. Τα αφήνω στο γκριλ για ένα δεκάλεπτο ώσπου να τσιτσιρίσουν, να μοσχοβολίσουν και να μας κάνει το άρωμα να αλλάξουμε διάθεση.
  10. Προσοχή καίει! Χρειάζεται να μείνουν ένα 5λεπτο εκτός φούρνου προτού φωνάξουμε τους αγαπημένους μας στο τραπέζι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'