Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μπιφτέκια της εκκαθάρισης, με ψητή πέστροφα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςψάρια, πέστροφα, μπιφτέκια

Χθες έβγαλα τέσσερις πέστροφες από την κατάψυξη. Είπαμε, άρχισαν οι εκκαθαρίσεις σε ψυγείο και ντουλάπια και αφού τα καθαρίσουμε θα δούμε τι και πώς θα τρώμε στη συνέχεια. Γιατί να, ακούω ειδήσεις αυτή τη στιγμή και δεν βλέπω να συνερχόμαστε σύντομα. Ευτυχώς οι πέστροφες δεν είναι ψάρι ακριβό. Πέντε ευρώ το κιλό τις βρήκε σε μεγάλο σούπερ μάρκετ φίλη μου. Τις έψησα, λοιπόν, για να τις φάμε με τους φίλους μας και ό,τι περίσσεψε το έκανα μπιφτέκι. Για να το φάμε σε σαντουιτσάκια για μεσημεριανό. Ακούγεται περίεργο; Έχετε συνηθίσει να τρώτε μπιφτέκι φτιαγμένο μόνο με κιμά μοσχαρίσιο; Ναι, θα συμφωνήσω. Κι εγώ παραξενεύτηκα στην αρχή και είπα να απέχω αλλά τι γευσιγνώστρια θα ήμουν αν αντιδρούσα έτσι σε κάθε τι νέο. Δοκίμασα, λοιπόν, τη λιχουδιά της Αγγελικής Γιολδάση από το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας που πειραματίζεται συνεχώς στη μικρή κουζίνα της στο πεστροφοτροφείο Fresko στον Γαύρο κι ενθουσιάστηκα. Η γεύση τους είναι εξαιρετική, αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσεις. Της ζήτησα, λοιπόν, τη συνταγή και να τη.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 200 γρ. ψημένο φιλέτο πέστροφας
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ φρυγανιά τριμμένη
  • 1 φλιτζανάκι λευκό κρασί
  • λίγο λάδι
  • 2 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο κίμινο σκόνη
  • μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ξεπλένω τις πέστροφες, ρίχνω στην κοιλιά τους χοντρό αλάτι και τις αφήνω στη συντήρηση του ψυγείου για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια τις ξεπλένω και πάλι και τις αφήνω στην άκρη να στραγγίξουν.

Καλύπτω μια λαμαρίνα με χαρτί κουζίνας (λαδόχαρτο, το αγοράζω με το κιλό από τα μαγαζάκια της Ευριπίδου), το λαδώνω, τοποθετώ τις πέστροφες και ψήνω στον φούρνο πάνω-κάτω στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Αν πρόκειται να τις σερβίρω ψητές, τις αλατοπιπερώνω, προσθέτω επίσης λίγο σκόρδο και, όταν βγουν, λίγο φρέσκο βούτυρο που ενισχύει το άρωμά τους.

Με βρεγμένα χέρια τις ξεκοκαλλίζω, ζυγίζω 200 γραμμάρια ψαχνό και το ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά. Βρέχω πάλι τα χέρια και πλάθω τέσσερα μεγάλα ή έξι μικρά μπιφτέκια.

Τοποθετώ τα μπιφτέκια σε λαμαρίνα σκεπασμένη με ελαφρά λαδωμένο λαδόχαρτο και τα ψήνω στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Τα μπιφτέκια πέστροφας τρώγονται χλιαρά αλλά και κρύα σε σάντουιτς με ντιπ μαγιονέζας (με ψιλοκομμένα τουρσάκια) ή γιαουρτιού (με ψιλοκομμένο άνιθο, σκόρδο, πιπεριά Φλωρίνης, λίγο λάδι και βαλσαμικό ξύδι).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'