Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Παγωτό βανίλια (και) για μεσημεριανό

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςπαγωτό, βανίλια, παγωτό βανίλια, σπιτικό παγωτό, εύκολο παγωτό

Το φάγαμε (όλο) με την κολλητή μου, που ήρθε ξαφνικά χθες το μεσημέρι στο σπίτι, μισολιπόθυμη από τη ζέστη. Το είχα φτιάξει για το βράδυ αλλά χαλάλι. Συνήλθαμε. Και σιγά το δύσκολο. Θα το ξαναφτιάξω. Είναι το παγωτό που ταιριάζει με τα περισσότερα γλυκά και σάλτσες, αλλά η πιο αγαπημένη μας παραλλαγή είναι με καφέ εσπρέσο. Βάζεις μπαλίτσα σε μπολάκι και την περιχύνεις μ' εσπρεσάκι. Τέλειο. Καυτό και παγωμένο ταυτόχρονα, γλυκό και πικρό, κρεμώδες και υγρό. Η συνταγή είναι πανεύκολη και δεν χρειάζεται παγωτομηχανή. Αυτό είναι το βασικό. Γιατί θυμάμαι τα παγωτά της μαμάς μου στην παγωτομηχανή. Ποτέ δεν τα πετύχαινε. Γεμάτα κρυσταλλάκια βγαίνανε. Εντάξει, δεν λέω, είχαν κι εκείνα τη χάρη τους, αφού τα έφτιαχνε η μαμά.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 2 λοβούς βανίλιας
  • 500 ml κρέμα γάλακτος με όλα της τα λιπαρά
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 3 κρόκους αυγών

Εκτέλεση

Ανοίγουμε τους λοβούς της βανίλιας κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους και τους κρατάμε στην άκρη. Ρίχνουμε τους λοβούς στην κρέμα γάλακτος και την βάζουμε να βράσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει (να μην είναι πολύ καυτή, όταν θα την ρίξουμε στα αυγά).

Εντωμεταξύ σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το μίξερ χειρός. Ρίχνουμε την κρέμα πολύ σιγά, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα. Το περνάμε από λεπτή σήτα σε ένα άλλο μπολ και πετάμε τους λοβούς.

Ρίχνουμε τώρα τα σποράκια της βανίλιας, που αφήσαμε στην άκρη νωρίτερα, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε την κρέμα σε δοχείο κατάλληλο για την κατάψυξη και το βάζουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε το παγωτό να παγώσει τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'