Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα μπισκότα της Ματούλας

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςμπισκότα, ελαιόλαδο, μαγιά, σουσάμι, κριτσίνια, εύκολα μπισκότα, σπιτικά μπισκότα, άγλυκα μπισκότα

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Οι συνταγές στο τετράδιο της μαμάς μου έχουν όλες όνομα και μερικές φορές επώνυμο, για να της θυμίζουν τη φίλη, εξαδέλφη ή θεία - προκάτοχο της συνταγής. Κάτω από τον τίτλο γράφει τα αρχικά υλικά και στη συνέχεια τις δικές της βελτιώσεις. Μαργαρίνες και βούτυρα, για παράδειγμα, αντικαθίστανται πάραυτα με ελαιόλαδο.

Τέλος πάντων, αυτή εδώ η συνταγή μας ήρθε από κάποια άγνωστη σε μας, τα παιδιά της, φίλη Ματούλα και ήταν μια από τις πιο τρελές ιδέες της, αφού μια μέρα αποφάσισε να μας κόψει τη ζάχαρη. Ηταν Πάσχα κι εκεί που περιμέναμε με λαχτάρα τα αρωματικά κουλουράκια της, πέσαμε σ' αυτά τα ανώμαλα και ελαφρώς αλμυρά βραχάκια. Τελικά τα αγαπήσαμε γιατί είναι τραγανά και πολύ νόστιμα, αν και μάλλον ουδέτερα σε γεύση.

Πάνε με τα πάντα, τα τρώμε το πρωί με μαρμελάδα, σκέτα για να μας κόψουν την όρεξη, με τυριά (τέλειο ζευγάρι) ακόμα και με το φαγητό όταν έχει τελειώσει το ψωμί. Η “τιμωρία” της; Πρέπει να τα κάνει όλο τον χρόνο, ούτε φουρνάρισσα να ήταν.

Τα άγλυκα μπισκότα της Ματούλας

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • ½ κ.τ.σ. αλάτι
  • και προαιρετικά σουσάμι ή μαυροκούκι για πασπάλισμα

Χτυπάμε καλά στο μίξερ το νερό με το λάδι και τη μαγιά. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το υγρό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει στα δάχτυλα.

Πλάθουμε μπισκότα (όχι πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν με το ψήσιμο), τα απλώνουμε με απόσταση μεταξύ τους σε λαμαρίνα σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για περίπου μία ώρα σε μέτριο φούρνο, προθερμασμένο στους 180 βαθμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'