Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πίτα στριφτή, χειροποίητη

της Αμαλίας Λογαρά Συνταγέςτυρόπιτα, χορτόπιττα, στριφτή, φύλλο

Φτιάξετε λαχταριστή χορτόπιτα ή τυρόπιτα στριφτή με φύλλο τραγανό κι αφράτο που θα ανοίξτε μόνοι σας. Ακόμα κι αν το χειροποίητο φύλλο σας ακούγεται εγχείρημα δύσκολο, ακολουθήστε παρακαλώ τις οδηγίες μου.

Υλικά για το φύλλο:
(είναι τα ίδια υλικά για κάθε πίτα: χορτόπιτα, τυρόπιτα, κρεατόπιτα, ψαρόπιτα κλπ)

  • 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι αλεύρι κίτρινο, σκληρό
  • 1 ποτήρι νερό από τη βρύση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 5 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι λευκό

Ανοίξτε το φύλλο:
Για τη στριφτή πίτα (που βλέπετε στη φωτογραφία) ακολουθήστε τον ιδιαίτερο τρόπο ανοίγματος φύλλου όπως περιγράφεται παρακάτω. Ζυμώστε καλά τα παραπάνω υλικά κι αφήστε να σταθεί η ζύμη για μία ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα. Χωρίστε την σε δύο ίσα μέρη. Αλευρώστε τον πάγκο εργασίας και με έναν πλάστη αρχίστε να ανοίγετε το φύλλο, αλευρώνοντάς το συνεχώς ¹. Όταν το φύλλο έχει φτάσει σε μια διάμετρο περίπου 30-40 εκατοστών, αλείψτε την επιφάνειά του με μίγμα λαδιού και λίγης μαργαρίνης (που θα την έχετε λιώσει από πριν ξεχωριστά και θα την ρίξετε μέσα στο λάδι).

Αλείψτε με αυτό το μίγμα την επιφάνεια του φύλλου και διπλώστε το σε τρία κομμάτια, όπως ακριβώς θα διπλώνατε μία πετσέτα, τοποθετώντας το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο. Έτσι σχηματίζεται μια μακρόστενη λωρίδα ζύμης. Αλείψτε πάλι αυτή τη λωρίδα με το μίγμα του λαδιού και διπλώστε την ξανά σε τρία μέρη - όμως τώρα από τα πλαϊνά. Έτσι έχετε μια τετράγωνη επιφάνεια σαν φάκελο.
(Κάντε και το δεύτερο κομμάτι της ζύμης σας με τον ίδιο τρόπο).

Τώρα ανοίξτε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε κανονικό φύλλο, το οποίο φυσικά γίνεται τετράγωνο αλευρώνοντάς το συνεχώς για να μη κολλάει η ζύμη. Αφού το ανοίξετε, κόψτε το σε τρεις ισομεγέθεις λωρίδες. Στο κάτω μέρος της κάθε λωρίδας και κατά μήκος βάλτε τη γέμιση που έχετε ετοιμάσει (για χορτόπιτα, τυρόπιτα κλπ). Όχι όμως μεγάλη ποσότητα γέμισης, ώστε να έχετε το περιθώριο να την τυλίξετε.

Λαδώστε γύρω-γύρω ελαφρώς τη λωρίδα αυτήν, αναδιπλώστε τις δύο άκρες (δεξιά κι αριστερά) προς τα μέσα για να μη φύγει η γέμιση από τα πλάγια και τυλίξτε το μακρόστενο αυτό ρολό: πιάστε τις δύο άκρες του, στρίψτε το ελαφρά και σχηματίστε έναν κύκλο, ανοιχτό ή πιο κλειστό, όπως βλέπετε να έχει γίνει στη φωτογραφία. Τοποθετήστε τα στριφτά ρολά σε λαδωμένο ταψί. Φτιάξτε με τον ίδιο τρόπο όλες τις υπόλοιπες λωρίδες ². Όταν πια τελειώσετε, λαδώστε όλα τα στριφτάρια από πάνω, ψεκάστε με νερό και ψήστε την πίτα σας για 1 ώρα σε μέτριο φούρνο.

Μπορείτε να ετοιμάσετε τέτοιες μικρές ή μεγαλύτερες πίτες, να τις βάλετε στην κατάψυξη (αφού τις σκεπάσετε με μεμβράνη) και να τις ψήσετε όποτε θέλετε. Χωρίς να τις ξεπαγώσετε. Τις βγάζετε απλώς από την κατάψυξη και τις βάζετε κατευθείαν στο φούρνο. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως θα χρειαστούν 10΄ λεπτά παραπάνω ψήσιμο.

¹ Με αυτό το ζυμάρι μπορείτε να ανοίξετε απλώς το φύλλο και να φτιάξετε μια απλή χωριάτικη πίτα.
² Ο τρόπος αυτός ανοίγματος φύλλου λέγεται «ψευτοσφολιάτα». Λόγω της αναδίπλωσης και του λαδώματος των πτυχωμένων φύλλων, μοιάζει σαν να ανοίγει κανείς πολλά φυλλαράκια λεπτά. Το δε φύλλο γίνεται αφράτο και τραγανό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αμαλίας Λογαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'