Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Όπου ακούς πολλά κεράσια, φτιάχνεις τάρτα!

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςτάρτα, κεράσια, ζύμη, αμύγδαλα

Τις προάλλες είδα στον μανάβη τα πρώτα κεράσια. Κατακόκκινα, γυαλιστερά, ακριβούτσικα και ξινούτσικα. Προφανώς δεν αντιστάθηκα, πήρα λίγα - τα περισσότερα για φάγωμα κατευθείαν και τα υπόλοιπα για μια από τις πιο νόστιμες καλοκαιρινές τάρτες.

Η ζύμη για τη βάση της τάρτας, το πιο εύκολο πράγμα. Σπανίως χρησιμοποιώ έτοιμη, κυρίως γιατί μ’ αρέσει να την αρωματίζω την ώρα που την ετοιμάζω, εδώ, ας πούμε, έβαλα λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, αντίστοιχα σε μια ζύμη για αλμυρή τάρτα λίγο τριμμένο τυρί ή απλώς λίγο ξύσμα λεμονιού κάνουν την διαφορά. Άσε που είναι και αγχολυτική η διαδικασία της δημιουργίας του ζυμαριού. Όσο για τη γέμιση, είναι μια κρέμα αμυγδάλου, αρωματισμένη κι αυτή με ξύσμα πορτοκάλι και στολισμένη με κεράσια. Πολλά κεράσια!

Τάρτα με κρέμα αμυγδάλου και κεράσια

Για τη βάση:

  • 120 γραμμ. αλεύρι
  • 60 γραμμ. βούτυρο από το ψυγείο σε κομματάκια
  • λίγο αλάτι
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 2 με 3 κουταλιές πολύ παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

  • 100 γραμμ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 80 γραμμ. ζάχαρη
  • 120 γραμμ. αμύγδαλα σκόνη
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 250 γραμμ. κεράσια ή όσα χρειάζονται για να γεμίσει όλη η τάρτα

Πρώτα η ζύμη, που πρέπει να μείνει στο ψυγείο και να ψηθεί μόνη της: Τρίβω με τα δάχτυλα το αλεύρι και το βούτυρο να γίνουν σαν ψίχουλα. Ανακατεύω μια σταλιά αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτω κουταλιά-κουταλιά το παγωμένο νερό. Προσοχή, όχι όλο μαζί, μπορεί οι δυο κουταλιές να είναι υπεραρκετές. Το ζυμώνω ελαφρά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη την οποία τυλίγω σε μεμβράνη και την αφήνω ένα μισάωρο στο ψυγείο. Βουτυρώνω καλά μια ταρτιέρα.

Μετά το μισάωρο βγάζω τη ζύμη σε αλευρωμένη (ή ζαχαρωμένη με άχνη αν προτιμάτε) επιφάνεια, με τον πλάστη την ανοίγω σε ένα λεπτό φύλλο και καλύπτω τη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας (αυτά τα υλικά κάνουν για μια ταρτιέρα 22 εκατοστών). Σκεπάζω τη ζύμη με αντικολλητικό χαρτί, γεμίζω με βάρος - φασόλια ή ρύζι - μέχρι επάνω και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, για 15 λεπτά περίπου.

Αφαιρώ το χαρτί με το βάρος και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 5 με 10 λεπτά. Αν επιθυμώ την τελειότητα, αλείφω τη ζύμη με τον κρόκο ενός αυγού, την ψήνω για 5 λεπτά ακόμη κι έτσι γίνεται πιο τραγανή. Μετά απ’ όλα αυτά, την αφήνω να κρυώσει. Στο μεταξύ έχω ετοιμάσει την κρέμα αμυγδάλου. Χτυπάω για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτω ανακατεύοντας τη σκόνη του αμυγδάλου, το αυγό, το κονιάκ και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Το αποτέλεσμα είναι μια όχι ρευστή κρέμα.

Όταν ζύμη και κρέμα (που μπορούν να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα) έχουν κρυώσει, ξαναζεσταίνω τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Γεμίζω τη ζύμη με την κρέμα και την απλώνω να πάει παντού.

Με το ειδικό εργαλείο αφαιρώ τα κουκούτσια των κερασιών και τα βάζω πάνω στην τάρτα, πιέζοντας λίγο να χωθούν στην κρέμα.

Ψήνω την τάρτα για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Την αφήνω να κρυώσει κι αν έχω παγωτό βανίλια, την σερβίρω μ’ αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'