Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σολομός με πεπόνι και νεκταρίνια

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςσαλάτα, σολομός, καπνιστός σολομός, νεκταρίνια, ανθότυρο, μανούρι

Τώρα πια, που ένα μέρος από τις επαγγελματικές μου ενασχολήσεις βρήκε φιλόξενη στέγη κάπου στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας – στην Οδό Πραξιτέλους εν προκειμένω -, ποιος με πιάνει. Όλα είναι στα... πόδια μου και, το πιο βασικό, δεν έχω πια καμία δικαιολογία για να ξεμένω από υλικά για τις συνταγές μου κάτι μεσημέρια Σαββάτου.

Ένα τέτοιο μεσημέρι – ένα από τα πρώτα ζεστά σαββατιάτικα μεσημέρια της ύστερης άνοιξης - κατεβαίνοντας τη Σοφοκλέους σκέφθηκα να συνδυάσω τον σολομό που είχα στο ψυγείο με φρούτα εποχής. Είχα στο μυαλό μου σφηνωμένη την ιδέα να συνδυάσω τον σολομό – συγκεκριμένα, φιλέτα καπνιστού σολομού από τη μονάδα του Γιάννη Γεροντίδη από Καστόρειο της Λακωνίας - με τα μικρά στρογγυλά πεπόνια από την Κρήτη που έρχονται από νωρίς στη φρουταγορά της Βαρβακείου στην Αθήνα.

Φτάνοντας εκεί δεν βρήκα μόνο τα μικρά στρογγυλά πεπόνια της αρεσκείας μου αλλά και νεκταρίνια που τα ζήλεψα για το σχήμα και το χρώμα τους. Στη διαδρομή, μέσα από τα στενά και τις αναγκαίες παρακάμψεις για τις απολαύσεις του ματιού, προμηθεύθηκα τυριά – ανθότυρο και μανούρι - αλλά και μια περιποιημένη φωλιά από κρίθινο παξιμάδι. Τελικά, τα τυριά έμειναν στο ψυγείο και στη συνταγή έπαιξε ένα μέρος από την φωλιά.

Η τελευταία είχε τον ρόλο της βάσης πάνω στην οποία στήθηκε και η μεσημεριανή, γρήγορη σε ετοιμασία, καλοκαιρινή μας σαλάτα. Κομμένες φέτες από το πεπόνι και πάνω τους, τα φιλετάκια του καπνιστού σολομού. Δίπλα τους, τα κομμάτια από τα νεκταρίνια και... φύγαμε. Αλλά, για να γίνει αυτό, μια μικρή λεπτομέρεια: Προσθέτουμε κρέμα άσπρου βαλσαμικού με γεύση από εσπεριδοειδή, καλό και γευστικό ελαιόλαδο, μαύρο και ροζ πιπέρι.

Η σαλάτα μας είναι έτοιμη για να καταναλωθεί – απλώς εσείς διαλέξτε ένα καλό λευκό κρασί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'