Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καλοκαίρι σημαίνει Καπονάτα

του Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι ΣυνταγέςΚαπονάτα, Caponata, μελιτζάνες

photo:Shutterstock
photo:Shutterstock

Όποτε μου ζητούν να ετοιμάσω την αυθεντική σιτσιλιάνικη Καπονάτα, είναι σαν να μου ρίχνουν το γάντι. Το ταμπεραμέντο μου μού επιβάλλει αμέσως να το σηκώσω. Καπονάτα λοιπόν!

Capponata

  • 600 γρ. μακρόστενες μελιτζάνες
  • 300 γρ. σέλινο
  • 300 γρ. κρεμμύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 200 γρ. ελιές χωρίς τα κουκούτσια τους
  • 100 γρ. κουκουνάρι
  • 100 γρ. μικρούτσικη κάπαρη
  • 100 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 300 γρ. πολτό ντομάτας*
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 φιλετάκια αντζούγια
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • ½ ποτήρι ξίδι
  • χλωρός βασιλικός

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με χονδρό αλάτι και τις αφήνουμε να ιδρώσουν για μισή ώρα το λιγότερο.

Σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε το σέλινο και το κρεμμύδι, κομμένα σε φετάκια, μαζί με το δαφνόφυλλο. Μόλις λίγο μαλακώσουν, προσθέτουμε τις ελιές, το κουκουνάρι, την κάπαρη και τις σταφίδες. Τα αφήνουμε μαζί για 5 λεπτά ώστε να δέσει η γεύση τους, τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη μία κουταλιά λάδι, το σκόρδο και λιώνουμε τις αντζούγιες. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά. Ξεπλένουμε στα γρήγορα τις μελιτζάνες κάτω από το τρεχούμενο νερό, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε. Τις σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν μόλις χρώμα. Τις ανακατεύουμε με το μίγμα των λαχανικών, τη ζάχαρη και το ½ ποτήρι ξίδι. Αλατοπίπερο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Photo: talesofambrosia.com
Photo: talesofambrosia.com

Λίγο προτού σερβίρουμε, στολίζουμε με λίγα φυλλαράκια βασιλικό.

*Για τον σπιτικό πολτό ντομάτας:

  • 700 γρ. ντοματάκια - πομοντόρια

Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε καυτό νερό για κάμποσα δευτερόλεπτα. Τις βγάζουμε από το νερό και τις ρίχνουμε αμέσως σε άλλο, με πάγο, για να κρυώσουν απότομα. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τους σπόρους.

Αυτή είναι η βασική προετοιμασία, προτού στη συνέχεια τις κόψουμε ή σε φέτες ή σε κυβάκια κοκ. Χρησιμοποιείται είτε ωμή είτε για να προετοιμάσει σάλτσες ντομάτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'