Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καλό καλοκαίρι με ντομάτα ντοματένια!

της Καλής Δοξιάδη ΣυνταγέςΚέρκυρα, ζαρζαβατικά, μποστάνι, ντομάτες, ντοματοσαλάτα, τάρτα, βασιλικός

Αν υπάρχουν ορόσημα του καλοκαιριού, το πιο σημαντικό, μετά το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα, είναι η πρώτη νόστιμη ντομάτα. Εδώ, στην Κέρκυρα, έφτασε η στιγμή αυτή, όχι ακόμα στο δικό μας μποστάνι αλλά με την εμφάνιση στη δημοτική αγορά των πρώτων εποχικών προϊόντων του χωρίου Αρίλλας, τις κατακόκκινες ντομάτες. Για να είμαι πιο ακριβής, ντομάτες απ' τον Αρίλλα έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και καναδυό εβδομάδες απλώς το χρώμα τους δεν με έπειθε... λίγο χλωμές και υποτονικές. Προχτές όμως τις είδα από μακριά και τις αναγνώρισα αμέσως. Μια δοκιμή με έπεισε: το καλοκαίρι είχε αρχίσει επισήμως. Βέβαια οι ντομάτες που θα ακολουθήσουν το κατακαλόκαιρο, και οι δικές μας και του Αρίλλα, θα είναι ακόμα πιο νόστιμες και πιο ντοματένιες αλλά όλα είναι σχετικά.

Πρώτα, για να μου φύγει η λαχτάρα, έκανα μια ντοματοσαλάτα μόνο με κρεμμύδι, λάδι και άνθος αλατιού και βούτηξα μέσα και φρέσκο χωριάτικο ψωμί. Στην επόμενη φάση θέλησα να μαγειρέψω και κάτι πιο ιδιαίτερο και αξιομνημόνευτο για να γιορτάσω επίσημα την έναρξη της σεζόν. Η έμπνευση ήρθε από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαβάζω τώρα. Η δράση εκτυλίσσεται στη Dordogne της Γαλλίας και ο επαρχιακός αστυνόμος-ήρωας κόβει κατακόκκινες ώριμες μυρωδάτες ντομάτες απ' τον κήπο του και φτιάχνει μια τάρτα με ντομάτα και βασιλικό που νομίζεις ότι την μυρίζεις. Βέβαια εκείνος χρησιμοποιεί τυρί μασκαρπόνε και το περίφημο τοπικό Cantal, που δεν τα βρίσκω εδώ, αλλά αυτοσχεδίασα ένα μίγμα με Φιλαδέλφεια και Κοπανιστή που βγήκε τέλειο. Έτριψα μέσα και το τελευταίο μου πολύτιμο κομμάτι Αρσενικού Νάξου (αν δεν το ξέρετε, είναι το νοστιμότατο «in» τυρί). Τα σχοινόπρασα (chives) είναι άφθονα τώρα στον κήπο μου, οπότε έκοψα ένα ματσάκι και τα ανακάτεψα μέσα κι αυτά. Αν είχα περισσότερες ντομάτες θα τις είχα τοποθετήσει ελικοειδώς με κάθε φέτα να καλύπτει τη μισή προηγούμενη. Με ένα στρώμα μου βγήκε λίγο φτενή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έφτιαξα μιαν απλή ζύμη ψωμιού αλλά αποφάσισα ότι και η έτοιμη ζύμη πίτσας του σουπερμάρκετ θα ήταν μια χαρά. Επίσης και η σφολιάτα - για κάτι πιο εκλεπτυσμένο. Μόνο που την έτοιμη σφολιάτα καλύτερα να την παίρνετε από γνωστό σας μαγαζί γιατί του σουπερμάρκετ έχει μια μυρωδιά ψεύτικου βουτύρου.

Υλικά
(κολατσιό για 6 ή ελαφρύ μεσημεριανό για 3)

  • 4 ώριμες ντομάτες μεγαλούτσικες κομμένες οριζόντια σε λεπτές φέτες
  • 1 φύλλο ζύμης πίτσας ή σφολιάτας
  • 150 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια light
  • 150 γρ. κοπανιστή (πουλιέται και συσκευασμένη σε κουτιά των 300 γρ., απ' την Τήνο)
  • 2-3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 ματσάκι σχοινόπρασα ή πολύ μικρά κρεμμυδάκια φρέσκα πολύ ψιλοκομμένα
  • ½ με 1/3  φλιτζάνι ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας
  • 4-5 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή
  • αλάτι θαλασσινό χοντρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί τάρτας (30 εκ.) και απλώνουμε μέσα το φύλλο ζύμης ώστε να εξέχει. Ανακατεύουμε καλά τα τυριά και τα σχοινόπρασα να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα και την απλώνουμε στη βάση της ζύμης.

Τοποθετούμε απάνω τις φέτες της ντομάτας ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια, ραντίζουμε με το μισό λάδι και απλώνουμε απάνω τον βασιλικό.

Προσθέτουμε μερικές αλεσιές πιπέρι και αλατίζουμε καλά την τελευταία στιγμή πριν μπεί σε ζεσταμένο (πάνω και κάτω) φούρνο 180 βαθμών. Θέλει 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να καραμελώσουν λίγο οι ντομάτες.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 5 λεπτά προτού την κόψουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'