Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Οι φουρνιστές πατάτες του Σπύρου

της Μαρίας Πετρίδη Συνταγέςπατάτες, φούρνος, σιμιγδάλι, πατάτες φούρνου, πατάτες στον φούρνο, εύκολη συνταγή

Χωρίς υπερβολή, είναι οι ωραιότερες πατάτες φούρνου που έχω φάει. Τη συνταγή μου την έχει δώσει ο φίλος μου ο Σπύρος Παγιατάκης, ραδιοφωνικός παραγωγός και πρωτομάστορας στην κουζίνα, με φοβερό ταλέντο τόσο στη μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική. Να φανταστείτε, τον έχω στην ίδια κατηγορία με τη μαμά μου, που θα πει super league και βάλε. Γνωριστήκαμε στο Best Radio - οι εκπομπές μας ήταν μεσοτοιχία - και δεν χρειάστηκε παρά μία κουταλιά cheesecake για να του ορκιστώ αιώνια πίστη. Από τότε έως σήμερα έχω φάει από τα χεράκια του καταπληκτικά πράγματα κι έχω ξεσηκώσει άλλα τόσα. Όπως, καλή ώρα, αυτές τις φουρνιστές πατάτες που είναι πανεύκολες και πεντανόστιμες.

Υλικά (για περίπου 4 άτομα - εγώ τις τρώω μόνη μου όλες)

  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο (ή ρίγανη ή θυμάρι ή όποιο άλλο βότανο σας αρέσει)
  • 3 γεμάτες κουταλιές βούτυρο
  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

Βάζουμε τον φούρνο να προθερμαίνεται στον αέρα, στους 180°C. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και το βάζουμε να βράσει. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. 

Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 5 λεπτά, τόσο όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν μόνο εξωτερικά κι ουχί εσωτερικά. Όταν αυτό συμβεί, τις σουρώνουμε καλά, τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, λίγο αλάτι και το σιμιγδάλι. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και την κουνάμε  με δύναμη πάνω κάτω έτσι ώστε οι πατάτες να «ραγίσουν» και το σιμιγδάλι να κολλήσει καλύτερα πάνω τους.

Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί - τόσο μεγάλο ώστε όταν ρίξουμε μέσα τις πατάτες να μη στριμωχτούν αλλά να απλωθούν γενναιόδωρα σε μία στρώση - βάζουμε μέσα το βούτυρο και το ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στον καυτό φούρνο για 3-4 λεπτά, ίσα ίσα να λιώσει το βούτυρο και να «ανάψει» το λάδι. Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε τις πατατούλες μας, γυρνοβολάμε το ταψί δεξιά κι αριστερά ώστε ελαιόλαδο και βούτυρο να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, στους 180° C. Στα 15 λεπτά τις τουμπάρουμε με προσοχή και αγάπη. Μόλις αποκτήσουν τη χαρακτηριστική τραγανή κρούστα τους με ένα τέλειο χρυσαφί χρώμα, είναι έτοιμες.

Αντισταθείτε στο πειρασμό να τους ορμήσετε μόλις βγουν από το φούρνο γιατί θα κατακαείτε.

Υ.Γ.: Ο Σπύρος ανεβάζει συνταγές του συχνά πυκνά στο μπλογκ του. Επίσης, πριν μερικούς μήνες, ξεκίνησε να κάνει guest μαγειρικές εμφανίσεις στο Spollati στην Αιόλου, με  κοσμογυρισμένα μενού. Το τελευταίο ήταν εμπνευσμένο από την Ισπανία. Περιμένουμε τα επόμενα πώς και πώς.

Περισσότερα άρθρα της Μαρίας Πετρίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'