Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα φιλετάκια του πρωινού: έξτρα υγιεινά

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςπρωινό, ξηροί καρποί, βρώμη, υπερτροφές

Το πρωινό αντιμάχεται τη ρουτίνα - το ίδιο και εγώ. Την ίδια στιγμή υπερασπίζομαι την αναγκαιότητα του διατροφικού πειραματισμού σε κάθε στιγμή και πάντα με βασικό κριτήριο την ποιότητα των επιμέρους υλικών.

Με τη βοήθεια μιας καλής φίλης, που τυχαίνει να είναι και γιατρός μου, έχω αποχαιρετίσει εδώ και καιρό τα ράφια των σούπερ-μάρκετ με τα κάθε λογής εισαγόμενα προϊόντα δημητριακών. Προτιμώ, για παράδειγμα, να ψάχνω τις νιφάδες βρώμης στους εναπομείναντες πετρόμυλους της Αττικής ή την καλή κορινθιακή σταφίδα κατά μόνας – το ίδιο ακόμη και για τους καρπούς -, υπερτροφές που έχουν αρχίσει δειλά δειλά και με πολλή επιμονή να καλλιεργούνται και στη χώρα μας, στην Εύβοια ή στη Λακωνία.

Με λίγα λόγια, δεν αγοράζω τίποτα συσκευασμένο, τα υλικά του πρωινού μαζεύονται ένα προς ένα και η σύνθεση γίνεται σχεδόν κάθε μέρα.

Στη σημερινή μας συνταγή χρειαζόμαστε ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και φιλέ αμυγδάλου), σταφίδες (ξανθή και μαύρη κορινθιακή), νιφάδες βρώμης, υπερτροφές (γκότζι μπέρι, κράνα, μύρτιλλο)  - μαζί τους μια κουταλιά μέλι και πρόβειο γιαούρτι.

Στο μπλέντερ βάζουμε τα εξής υλικά: Στην αρχή βάζουμε το γκότζι μπέρι. Σκόνη ή σχεδόν σκόνη. Στη συνέχεια τους ξηρούς καρπούς – τα αμύγδαλα, το φουντούκι και το καρύδι. Για το τέλος, αφήνουμε τη βρώμη. Το υλικό για το «πανάρισμα» είναι έτοιμο.

Καθαρίζουμε το δοχείο του μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά τις σταφίδες – και τα δύο είδη -, το μύρτιλλο και την κράνα. Δεν θα περάσουν δα και πολλά λεπτά της ώρας για να καταλάβουμε ότι τα υλικά μας μπλέκονται σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια ιδιότυπη πάστα. Μια πάστα που είναι εύπλαστη και μπορεί να πάρει το σχήμα που θέλουμε. Από εκεί και πέρα το «κράτημά» της δεν έχει θέμα. Διατηρείται χωρίς πολλά πολλά.

Μ' αρέσει να δίνω στην πάστα από σταφίδες, μύρτιλο και κράνα το σχήμα ενός μικρού φιλέτου, το περνάω από ένα καλό πανάρισμα και το τοποθετώ στο πιάτο. Μαζί με όσες κουταλιές πρόβειου γιαουρτιού θελήσω. Περιχύνω με μέλι και το πρωινό μου είναι έτοιμο.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'