Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η «άλλη» χωριάτικη ή ένα παιδικό παιχνίδι φαντασίας

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςχωριάτικη σαλάτα, ντοματάκια

Η alternative χωριάτικη σαλάτα είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης με δύο πιτσιρίκια – παιδιά φίλων, μαθητές δημοτικού σχολείου. Ένα από την αρχή μέχρι το τέλος παιχνίδι στους πάγκους της κουζίνας. Η σύνθεση μιας παραδοσιακής χωριάτικης σαλάτας, οι πληροφορίες για τα υλικά της, η κουβέντα για αυτά, τις ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά και τις γεύσεις τους. Και μετά η αποδόμηση και η ανασύνθεσή τους με οδηγό την παιδική φαντασία.

Χρησιμοποιήσαμε μικρά τοματάκια τσέρι, ρίγανη, φρέσκα κρεμμυδάκια, κρεμμυδάκια ξερά για στιφάδο, πιπεριά, αγγούρι, ψωμί από χαρουπάλευρο, τυρί κατσικίσιο βιολογικό, ελιές και κάπαρη.

Η παρασκευή είχε δύο φάσεις: H πρώτη αφορούσε τη σάλτσα μας. Η δεύτερη τη βάση και τη διακόσμηση / απόκρυψη.

Η σάλτσα μας απλή (πολύ απλή) με μια και μόνο τσαχπινιά. Μια χούφτα μικρά τοματάκια τσέρι με λίγο αλάτι ψιλό από το Μεσολόγγι και μυρωδάτη ρίγανη από τον Ταΰγετο μπαίνουν στο blender και παίρνουν τις στροφές που δικαιούνται. Στο μείγμα που διαμορφώνεται προσθέτουμε ένα κρεμμυδάκι στιφάδου αλλά και ένα κουταλάκι του γλυκού από την υπέροχη μαρμελάδα τομάτα με πορτοκάλι και τσίλι (μια σύμπραξη της Icaria Pure της Έρσης-Ηλέκτρας Ξενάκη με τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ραχών Ικαρίας).

Αφήνουμε τη σάλτσα μας να ηρεμήσει από το ταρακούνημα και να στερεοποιηθεί όσο αυτό είναι δυνατόν. Εμείς στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με τη βάση του γευστικού οικοδομήματός μας. Κάποια κομμάτια από ψωμί φτιαγμένο από το ταπεινό χαρουπάλευρο ρίχθηκαν άτακτα στο blender. Μετά από λίγες στροφές, το... χώμα μας είναι έτοιμο. Το στρώνουμε στο πιάτο μας και αρχίζουμε την απόκρυψη. Με τα δακτυλάκια τους τα πιτσιρίκια έδωσαν τα ρέστα τους. Πρώτα πρώτα κρύφτηκαν οι καρποί της κάπαρης – από το Παντοπωλείο της Στοάς των Αθανάτων μαζί και με τις ελιές - αλλά και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το αγγουράκι και η πιπεριά.

Για το τέλος κρατήσαμε τα καλαμάκια της χωριάτικης. Ντοματούλα, τυρί, αγγουράκι και ελιά.

Υ.Γ: Το καλό ελαιόλαδο είναι έξτρα όπως και το βαλσαμικό για να... δροσίσουμε το «χώμα» μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'